Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Foto: ANS

Nemocnice sú v mínuse. Z rozpočtu nedokážu naplniť ani zákonné požiadavky

Len na udržanie súčasnej prevádzky a zdravotnej starostlivosti nemocniciam tento rok v rozpočte chýba 200 až 250 miliónov eur, ktoré je potrebné dofinancovať. Od novembra minulého roka na to upozorňuje Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). Jej prezident Marián Petko na tlačovej konferencii po stredajšom zasadnutí Rady ANS doplnil, že na navýšenie prevádzkových nákladov a zákonnú valorizáciu miezd v budúcom roku budú nemocnice potrebovať ďalších 140 miliónov. Nehovoriac o tom, že v súčasnej situácii sa nedokážu rozvíjať a skvalitňovať svoje služby.

Slovenský odborov zväz zdravotníctva a sociálnych služieb tento rok žiadal o navýšenie platov nezdravotníckych pracovníkov o 10 percent, nemocnice však neboli schopné túto požiadavku splniť práve z dôvodu nedostatočného rozpočtu. „Ukazuje sa, že naše odhady sú správne a nemocnice treba ešte tento rok dofinancovať 200 až 250 miliónmi eur, aby bolo zachované poskytovanie starostlivosti ako doteraz a dosiahnutý sociálny zmier,“ vyhlásil Petko. ANS upozornila aj na navýšenie finančných nákladov, ktorým bude čeliť v roku 2025. Viceprezident asociácie Igor Pramuk vysvetlil, že ďalších vyše 140 miliónov bude potrebných kvôli valorizácii miezd, ktorá vyplýva z platnej legislatívy, pokrytiu zvýšených prevádzkových nákladov a inflácie, a to bez zmeny rozsahu poskytovanej starostlivosti.

Ďalšími témami rokovania Rady ANS boli optimalizácia siete nemocníc, cestovná mapa pacienta a príprava na odvetvovú tripartitu v pondelok 9. septembra. „Čo sa týka optimalizácie, za posledného trištvrte roka sme sa výrazne posunuli,“ povedal Marián Petko. U vyhlášky o kategorizácii ústavnej starostlivosti sa momentálne vyhodnocuje pripomienkové konanie a budúci rok je v pláne aj veľká novela zákona o kategorizácii. Pozitívne vidia riaditelia nemocníc aj tvorbu cestovnej mapy pacienta a reformu záchrannej služby. „Tím, ktorý nám to dnes prezentoval, je zložený zo skúsených ľudí, či už lekárov alebo inžinierov, ktorí v tejto oblasti pracujú roky, a ich prezentácia bola veľmi obsažná,“ povedal v stredu Petko. „Pokiaľ do toho politici a nejaké iné faktory nezačnú neprimerane zasahovať, budeme vedieť dobre spolupracovať a realizovať novú cestovnú mapu pacienta,“ tvrdí. Myslí si, že cestná a letecká záchranná zdravotná služba, ale aj dopravná zdravotná služba by podľa plánov mohli fungovať oveľa lepšie ako doposiaľ.

V súvislosti s rekonštrukciou nemocníc v rámci plánu obnovy asociácia nemocníc upozornila na to, že niektoré nemocnice budú potrebovať pomoc štátu. „Je logické, že nemocnice, ktoré budú rekonštruovať vnútorné priestory lôžkových oddelení, na určitý čas budú musieť časť zdravotnej starostlivosti obmedziť. Zdravotné poisťovne potom môžu reagovať na to tým, že sa budú snažiť znížiť platby pre tieto nemocnice, ale fixné náklady nemocniciam ostanú na rovnakej úrovni,” ozrejmil Petko. Štát by mal podľa neho zasiahnuť, aby nemocnice neboli zasiahnuté finančnými postihmi od poisťovní. Tie totiž môžu spôsobiť, že nebudú mať dostatok peňazí na mzdy, budú musieť prepúšťať a v moderne zrekonštruovanej nemocnici potom nebude mať kto robiť.

Prezident ANS zároveň informoval, že chcú požiadať štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) o predĺženie zmlúv s jej členmi do konca roka v takom rozsahu ako doteraz. Verí, že sa dohodnú. Kým s Dôverou a Unionom majú nemocnice aktuálne platné zmluvy do konca roka, s VšZP len do konca októbra. V ANS je združených 82 nemocníc. Ich vlastníkmi sú samosprávne kraje, súkromné obchodné spoločnosti, finančné skupiny alebo neziskové organizácie.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) informovala, že jej rezort kontinuálne rokuje o možnom navýšení rozpočtu pre zdravotníctvo s ministerstvom financií. Aktuálne je však podľa nej kľúčové, že treba nájsť aj spôsob konsolidácie verejných zdrojov a stabilizovať finančnú situáciu v štátnej poisťovni.

Lucia Hakszer