Nemocnice odmietli návrhy odborárov, tí sú pripravení vyhlásiť štrajkovú pohotovosť

Zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) odmietli v plnom rozsahu návrhy Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) na zmenu dvoch ustanovení kolektívnej zmluvy. SOZ ZaSS vzhľadom neúspech rokovaní na základe výraznej nespokojnosti zamestnancov, ktorí zabezpečujú činnosti spojené s fungovaním nemocníc, zvažuje vyhlásenie štrajkovej pohotovosti.

Zároveň vyzýva kompetentných k zabezpečeniu dostatočných objemov financií, ktoré pokryjú výdavky aj na kolektívne zmluvy uzatvorené medzi zamestnávateľmi a odbormi. Odborári požadovali zvýšiť základnú zložku mzdy nezdravotníckych pracovníkov najmenej o 10 percent k ich základu platnému k 31. decembru 2023. Druhá navrhovaná zmena bola v oblasti výšky príplatkov pre všetkých zamestnancov za prácu v sobotu na úroveň nedele.

Nemocnice pri nedohode argumentovali vysokými finančnými nákladmi. Len navrhovaná výška príplatkov za prácu v sobotu, by pre zamestnávateľov združených v ANS prinieslo rast nákladov o 3,5 milióna eur. K požiadavke úpravy základných platov o 10 percent pre nezdravotníckych pracovníkov potvrdili, že v členských nemocniciach by to znamenalo nárast o 6,8 milióna eur ktoré nemajú k dispozícii. K tomu navyše potrebujú ďalších 22 miliónov eur na pokrytie zvýšenia odvodov zamestnávateľov za svojich zamestnancov do zdravotných poisťovní o 1 percento.

„Do pozornosti sme dali zamestnávateľom fakt, že nezdravotnícki pracovníci vyjadrujú svoju nespokojnosť a sú ochotní ísť aj do nátlakových akcií,“ uviedol Anton Szalay, predseda SOZ ZaSS. Ako príklad uviedol, že sa zväz chodia listy, ktoré upozorňujú, že bez nezdravotníckych pracovníkov nie je možné zachovať plynulý chod nemocnice. Často sa sťažujú aj na výšku mzdy, ktorá je na úrovni minimálnej.

„Nastavenie základných platov nezdravotníkov sa skutočne odvíja len od výšky minimálnej mzdy, ktorá sa od 1. januára 2024 zvýšila na 750 eur. Následne sa tak upravia aj základy v ďalších stupňoch o 7,14 percenta, teda o 50 eur oproti minulému roku,“ upozornil Szalay.

Vyjednávania budú pokračovať vo štvrtok, kedy ANS oboznámi zástupcov zamestnancov či sa nájdu zdroje, alebo si budú musieť nemocnice hľadať nových zamestnancov. „Tí nespokojní im môžu za týchto podmienok odísť a tak nebude mať kto variť, upratovať, poskytovať teplo, svetlo, prať či zabezpečovať činnosti, ktoré sú potrebné pre chod nemocníc a poskytovanie služieb pacientom,“ uzavrel predseda SOZ ZaSS.

(bre)