Ilustrácia: WHO

O postoji Slovenska k dokumentom WHO rozhodnú odborné skupiny

Návrh globálnej Pandemickej dohody a revidované Medzinárodné zdravotné predpisy (IHR) budú posudzovať odborné pracovné skupiny, ktoré určia postoj Slovenska k týmto dokumentom. Štatúty týchto pracovných skupín schválila pandemická komisia, ktorá v pondelok 26. augusta zasadala na ministerstve zdravotníctva. “Cieľom rokovania komisie bolo prediskutovanie a schválenie štatútov odborných pracovných skupín, ktoré boli zriadené k schvaľovaným dokumentom z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO),” informoval rezort zdravotníctva. 

Od revidovaných IHR sa Slovensko v júni na rokovaniach WHO v Ženeve ako jediné z vyše 190 štátov disasociovalo. Na rokovaniach krajinu zastupoval vládny splnomocnenec pre prešetrenie manažmentu pandémie COVID-19 Peter Kotlár a viacerí slovenskí poslanci aj zdravotníci vyjadrili obavu, že jeho kroky môžu byť pre krajinu nebezpečné. Odborníci vyzvali ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby situáciu zvrátila a postoj Slovenska zmenila.

Podľa aktuálnych informácií z rezortu zdravotníctva bude jedna pracovná skupina posudzovať návrhy Pandemickej dohody, ktorej prijatie je plánované na Svetovom zdravotníckom zhromaždení v máji 2025, pokiaľ sa štátom nepodarí dosiahnuť konsenzus v skoršom termíne. Druhá pracovná skupina k Medzinárodným zdravotným predpisom bude posudzovať znenie revidovaných článkov, ktoré boli prijaté dňa 1. júna tohto roku. Ministerstvo upozorňuje, že revidované dokumenty ešte neboli zo strany WHO členským štátom rozdistribuované. “Po ich doručení ministerstvo zdravotníctva následne dokumenty zašle všetkým členom rozšírenej expertnej pracovnej skupiny v slovenskom jazyku,” tvrdí.  

Obe expertné skupiny vychádzajú z už existujúceho štatútu Pandemickej komisie Vlády SR, ktoré boli rozšírené o členov z radov zdravotníckych odborníkov a odbornej verejnosti. Ministerstvo zdravotníctva deklaruje, že jeho cieľom je dospieť k jednotnému postoju, ktorý bude v maximálnej možnej miere chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov. Cieľom Pandemickej dohody má má byť lepšia koordinácia krajín v prípade ďalšej pandémie. Týka sa aj distribúcie liekov, vakcín a testov.

(luh)