Peter Kotlár (Foto: archív SITA)

Na Slovensku pandémia nebola, myslí si splnomocnenec pre jej prešetrovanie Peter Kotlár. Odborníci krútia hlavami

Pandémia covid-19 na Slovensku nebola, vyhlásil vládny splnomocnenec pre prešetrenie jej manažmentu Peter Kotlár (SNS) počas mimoriadnej schôdze zdravotníckeho výboru. Poslanci sa ho spýtali, či to myslí vážne. „20 tisíc mŕtvych,“ zareagoval Tomáš Szalay (SaS) s implicitnou otázkou, čo iné ako pandémiu za tým Kotlár vidí.

Toto zásadné zistenie bude podľa Kotlára jedným zo záverov jeho vyšetrovania, ktoré plánuje predniesť v septembri. „Pojem pandémia nie je vymedzený a pojem pandemická mimoriadna situácia je vymedzený nedostatočne. Na základe výsledkov môjho vyšetrovania je jasné, že na Slovensku pandémia nebola z hľadiska toho, čo pandémia znamená – teda incidencie a ostatných merateľných parametrov,“ tvrdí Kotlár.

Nielen opoziční poslanci, ale predovšetkým zdravotníci, ktorí v rokoch 2020 až 2022 pri liečení ľudí nasadzovali vlastné životy, sa postavili na odpor a Kotlára jednoznačne kritizujú. Proti spochybňovaniu pandémie následne zverejnila stanovisko aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Vyhlásila, že je to urážkou pozostalých po obetiach. Priamo Kotlára nijako nespomínala. „Trváme na tom, aby bola vyšetrená orgánmi činnými v trestnom konaní konkrétna zodpovednosť osôb, ktoré boj proti covidu na Slovensku riadili,“ povedala. Vzápätí ale urobila záver, že za 20-tisíc obetí môžu manažérske zlyhania vtedajšej vlády, teda dnešnej opozície, plytvanie peniazmi a neschopnosť ochrániť ľudí. „V časoch, keď sa ľudia utiekali ich ochrane a podpore, zlyhali na plnej čiare,“ povedala ministerka.

Prečo je medzinárodná spolupráca dôležitá?

Mimoriadny výbor zvolali opoziční poslanci kvôli tomu, že Slovensko sa ako jediné z vyše 190 štátov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na rokovaniach v Ženeve disasociovalo od revidovaných Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Slovensko na rokovaniach zastupoval práve Kotlár a viacerí slovenskí poslanci sa obávajú, že jeho kroky môžu byť pre krajinu nebezpečné.

Kotlár dištanc vysvetľuje tým, že IHR „zasahujú do suverenity členských štátov aj do ľudských práv, viaceré záväzky sú neurčité a poskytujú priestor pre svojvôľu generálneho riaditeľa WHO pri rozhodovaní s celosvetovými následkami.” Podľa slovenského splnomocnenca by generálny riaditeľ WHO mohol vďaka revidovaným IHR vyhlásiť pandemický núdzový stav napriek nesúhlasu členských štátov.

Poslanec Peter Stachura (KDH) sa podľa vlastných slov obáva toho, aké následky môže mať odmietnutie IHR pre krajinu v prípade ďalších pandémií. Doterajšie medzinárodné predpisy na zvládnutie pandémií sú v platnosti od roku 2005 a podľa WHO boli sformulované ešte počas epidémie SARS v Ázii. Po celosvetovej pandémii covid-19 sa ale krajiny zhodli, že ich treba aktualizovať. Predovšetkým preto, aby v prípade ďalšej pandémie vedel svet rýchlejšie spoločne reagovať, vymieňať si medzi sebou informácie a zabezpečiť férový prístup k liekom.

Pľuvanec do tváre

Aby bola disasociácia účinná, Slovensko musí do 18 mesiacov poslať generálnemu riaditeľovi WHO písomné odmietnutie IHR so svojimi výhradami a v tom prípade sa predpisy na Slovensko nebudú vzťahovať. Odborníci vyzvali ministerku zdravotníctva, aby dovtedy situáciu zvrátila a postoj Slovenska zmenila.

Kotlár tvrdí, že mu ide o ochranu práv občanov a ľudia sa nemusia obávať, pretože Slovensko bude naďalej využívať všetky výhody členstva vo WHO, bude mať k dispozícii lieky aj zdravotnícky materiál a vláda môže rozhodnúť, že krajina sa bude podieľať na ustanoveniach vyplývajúcich z IHR vtedy, ak to bude pre Slovenskú republiku a jej občanov výhodné.

„Stanovisko, ktoré dal Svetovej zdravotníckej organizácii mám odborne spripomienkované. Je katastrofálne,“ povedal o Kotlárovom postoji poslanec Marek Krajčí z hnutia Slovensko, ktorý bol v čase pandémie koronavírusu ministrom zdravotníctva. Poslanec KHD Peter Stachura sa pýta, kto dal Kotlárovi mandát medzinárodne izolovať Slovensko a kto je zodpovedný za túto situáciu. Považuje to aj za zlyhanie vlády. Hnutie vyzvalo vládu, aby Kotlára z funkcie odvolala. Tomáš Szalay z SaS sa opýtal, načo máme splnomocnenca pri vyšetrovaní niečoho, čo na Slovensku nebolo. „Je to pľuvanec do tváre všetkým, ktorí si ochorením prešli, a všetkým pozostalým,“ zhodnotil Szalay.

Dá sa to zvrátiť?

K medzinárodným predpisom, ktoré zavádzajú spoločný koordinovaný postup krajín sa prihlásilo vyše 190 štátov zo všetkých svetadielov, vrátane Číny a Ruska.

Poslanec Oskar Dvořák (PS) tvrdí, že na Slovensku sa „okrajové názory dostávajú do oficiálnych inštitúcií, ovplyvňujú profesionálov a zdravie občanov.“ Pripomenul niektoré výroky poslanca SNS Kotlára, ktorý je známy aj spochybňovaním vakcín. Tie podľa neho „pomáhajú znižovať populáciu.“ Koronavírus SARS-CoV-2 považuje za „svojvôľou vyrobený vírus, ak teda vôbec existuje.“

Rokovanie výboru bolo prerušené kvôli začínajúcej schôdzi Národnej rady a má pokračovať po dohode poslancov na novom termíne.

Budúci týždeň sa má k aktualizovaným Medzinárodným zdravotným predpisom stretnúť medzirezortná pandemická skupina, ktorú ministerka zvolala. Má prerokovať ďalší postup Slovenska, avizoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko.

Odborníci žiadajú nápravu

Štatistická platforma Worldometers zverejnila celosvetové štatistiky pandémie. Slovenské údaje získala primárne od Úradu verejného zdravotníctva SR. Vyplýva z nich, že do mája 2024 sa na Slovensku vyskytlo viac ako 1 877 000 prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 21 tisíc ľudí zomrelo.

Zväz ambulantných poskytovateľov na sociálnej sieti uviedol, že dištanc od nových zdravotníckych postupov považuje za ohrozenie zdravia občanov a medzinárodnú blamáž. „Ako lekári žiadame vládu a Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v danej veci rýchlo zjednali nápravu a predišli škodám, ktoré toto rozhodnutie spôsobí,“ vyjadrila sa prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Slovenské odmietnutie medzinárodných predpisov znepokojuje aj odborníkov v Lige za duševné zdravie. „Pri našich početných stretnutiach s predstaviteľmi WHO, či už na dvojstranných rokovaniach alebo na medzinárodných konferenciách, jej predstavitelia vždy zdôrazňovali nutnosť postupovať podľa vedecky overených informácií. Ak sa nám podarilo dosiahnuť zmeny v postoji spoločnosti k ľuďom s duševnými ochoreniami, v zdravotníckej starostlivosti o nich a v celkovom akceptovaní dôležitosti duševného zdravia v našom živote, je to nepochybne aj vďaka spolupráci s WHO,“ pripomína liga.

Na Slovensku podľa psychológov a psychiatrov pozorujeme silný vplyv ľudí, ktorí hovoria o svojom práve mať iný názor a postupovať podľa neho. „Bolo by to pochopiteľné, keby sa tento názor opieral o vedecky overené fakty. Žiaľ, je to presne naopak a do povedomia verejnosti sa dostávajú názory ovplyvnené dávno prekonanými a vedecky vyvrátenými bludmi,“ podotkli predstavitelia Ligy za duševné zdravie. Tiež vyzvali vládu a ministerstvo zdravotníctva, aby postoj prehodnotili.

Nie sme pripravení na ďalšie pandémie

Slovensko v zastúpení Kotlárom namietalo aj tzv. pandemickú zmluvu, o ktorej má WHO ešte rokovať. Jej cieľom je “lepšia koordinácia krajín v prípade pandémie”. Týka sa aj distribúcie liekov, vakcín a testov. Doterajšie rokovania neboli úspešné a podľa Kotlára zmluvu odmietlo už sedem štátov.

Poslanec a záchranár František Majerský na schôdzi výboru vyhlásil: „Nie sme pripravení na ďalšiu pandémiu. Túto sme zvládli len vďaka obetavosti mnohých zdravotníkov, ktorí nasadzovali svoje životy. Štát nám v tom nijako nepomohol. Záver toho všetkého by mal byť, aby sme sa vedeli pripraviť na budúce pandémie.“

Poslanci zdravotníckeho výboru zároveň rokovali o správe Najvyššieho kontrolného úradu s súvislosti s covid-19. Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy predstavil zistenia o zlyhaní mnohých zložiek štátu v manažmente pandémie.

Lucia Hakszer