Kardiovaskulárne ochorenia sú celosvetovo hlavnou príčinou predčasných úmrtí. Väčšinu týchto úmrtí spôsobujú srdcový infarkt a mozgová mŕtvica, teda upchatie cievy v mozgu. „Dobrou správou je, že ôsmim z desiatich infarktov sa dá predísť správnou výživou,“ konštatuje zdravotná poisťovňa Dôvera. Dôležité je osvojiť si aj ďalšie návyky zdravého životného štýlu.
Pri infarkte myokardu, teda srdcového svalu, dôjde k náhlemu zablokovaniu prietoku krvi do časti srdcového svalu, čo vedie k poškodeniu tkaniva. Prejavuje sa intenzívnou bolesťou na hrudníku, ktorá môže vystreľovať do ľavej ruky, krku alebo čeľuste a nie je zvyčajne zmiernená odpočinkom ani liekmi. Infarkt môže spôsobiť trvalé poškodenie srdca až smrť, preto si vyžaduje okamžitú pozornosť zdravotníkov.
Ischemická cievna mozgová príhoda nastáva, keď sú tepny v mozgu zúžené alebo zablokované a do mozgu sa dostáva príliš málo okysličenej krvi. Mŕtvica je závažný, akútny stav, pretože mozgové tkanivo začína postupne odumierať už po štyroch minútach bez kyslíka.
Rizikové faktory pre vznik srdcovo-cievnych chorôb zdravotná poisťovňa rozdeľuje na ovplyvniteľné a neovplyvniteľné. Medzi faktory, ktoré sa nedajú ovplyvniť, patrí vek (starší ľudia majú vyššie riziko týchto ochorení), pohlavie (rizikovejší sú muži) a rodinná anamnéza srdcového ochorenia. Ovplyvniteľné faktory, ktoré sú rovnako dôležité, zahŕňajú vysoký krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu, fajčenie, obezitu, cukrovku, fyzickú nečinnosť a nezdravú stravu s vysokým obsahom nasýtených tukov, soli a pridaných cukrov. Obmedzenie týchto rizikových faktorov môže výrazne znížiť riziko infarktu myokardu či cievnej mozgovej príhody.
Najväčší pomocníci sú ovocie a zelenina
Pre udržanie zdravého srdca je kľúčová úprava stravy. „Treba sa vyhýbať nadmernej konzumácii potravín s vysokým obsahom tuku, soli a cukru. Obmedzte vyprážané jedlá. Mäso odporúčame chudé, najmä hydinu a ryby. Najvhodnejšia príprava mäsa je bez tuku: zapekanie v alobale, varenie, grilovanie a pečenie v rúre,“ radí Kardiocentrum Nitra. Tiež je vhodné konzumovať menej syrov s vysokým obsahom tuku a stužených margarínov. Lepšou alternatívou je maslo.
„Namiesto plnotučných výrobkov si kupujte polotučné alebo nízkotučné, takisto vynechajte smotanové polievky – aj so zápražkou,“ doplnili kardiológovia. Veľmi dobré je konzumovať čo najviac čerstvého ovocia, ktoré je zdrojom vlákniny a vitamínov, zvlášť vitamínu C. Krvný obeh a srdcovú činnosť pozitívne ovplyvňujú citrusové plody, jablká, broskyne, brusnice, maliny, hrozno aj jahody. „Čerstvú zeleninu jedzte denne, tiež obsahuje vitamíny a antioxidanty a chráni cievy pred kôrnatením,“ vysvetľujú. Konkrétne rajčiny, paprika a cesnak znižujú hladinu cholesterolu v krvi a podporujú jej prietok. Cibuľa, pór, mrkva, zeler, listová zelenina, špargľa, špenát, strukoviny, zemiaky a cvikla zvyšujú pevnosť kapilár, znižujú tlak krvi a chránia pred aterosklerózou. Uhorka pomáha organizmu zbavovať sa škodlivých látok, ktoré sa v ňom hromadia.
Mohlo by vás zaujímať
Človek si prirodzene občas dopraje aj niečo nezdravé, netreba to však preháňať s cholesterolovými bombami ako sú slanina, klobása, údeniny, kurča s kožou, vyprážané jedlá, majonézové šaláty, vaječné žĺtky, vnútornosti a mozoček. Lepšou alternatívou sú morské ryby ako losos, makrela, tuniak alebo sardinky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi a obsahujú Omega 3 mastné kyseliny, ktoré čistia cievy od usadenín. Činnosť srdca zlepšuje aj konzumácia mandlí, lieskových orechov, pistácií a sezamových, tekvicových či slnečnicových semien. Zdravšie ako masť sú podľa odborníkov rastlinné oleje, najmä olivový, ktorý brzdí vznik krvných zrazenín.
Pohyb by mal robiť radosť
Dôležité je dodržiavať pitný režim, zvlášť v aktuálnych horúcich dňoch. Treba vypiť minimálne 1,5 litra tekutín denne, pričom tie by mali byť bez pridaného cukru. Najvhodnejšie sú voda, čisté ovocné šťavy a zelený čaj. „Káva sa môže piť v primeranom množstve. Jeden alebo dva poháriky vína po hlavnom jedle môžu srdcu prospieť, ale len príležitostne,“ doplnili nitrianski kardiológovia. Taktiež je podľa nich vhodné do jedla pridávať menej soli a cukru, prípadne ho nahradiť medom, ktorý obsahuje hodnotné minerálne látky, enzýmy a znižuje krvný tlak. „Všetko robte s mierou a nepúšťajte sa do príliš prísnych diét. Nevynechávajte hlavné jedlá,“ uzavreli odporúčania o stravovaní.
Zdôraznili, že pre zdravie je veľmi zlé fajčenie, ktoré je hlavnou príčinou srdcovocievnych ochorení a mozgovej porážky. Ďalej je podstatné mať dostatok pohybu. Človek by sa mal pohybovať pravidelne, ale takým spôsobom, aby mu to prinášalo potešenie. „Uprednostnite schody pred výťahom a využite každú príležitosť na chôdzu a bicyklovanie. Odporúča sa aj plávanie, prechádzky a tanec. Venujte sa práci v domácnosti a v záhradke a nebuďte pasívny pri sledovaní televízie. Skúste pritom robiť ľahké cviky,“ hovoria odborníci. „Sami cítite, koľko pohybu prospieva a koľko vás už zaťažuje. Fyzická aktivita neznamená hneď šport.“ Pohyb taktiež blahodarne pôsobí na psychiku a zvyšuje odolnosť voči stresu. Dlhodobý a trvalý stres môže mať zhubné účinky na telo a prispieť k vzniku mnohých chorôb, vrátane srdcových. Ak teda žijete v strese, nájdite si spôsoby, ako oddychovať.
„Ak máte nadváhu, schudnite,“ vyzývajú na záver. Zníženie telesnej hmotnosti je totiž prvým krokom k zdravému srdcu a cievam. Najlepšia je na to rýchla chôdza aspoň 30 minút denne. Človek si ich môže rozdeliť na niekoľko častí počas dňa.