Inflácia na Slovensku sa podľa Štatistického úradu SR v marci dostala až na úroveň štyroch percent a patrí k najvyšším v Európskej únii. Aj keď ceny potravín nerástli tak prudko, v predchádzajúcich mesiacoch sa zvyšovali napriek poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH) na väčšinu potravín. „Zvyšovanie cien potravín nás zaskočilo rovnako ako všetky okolité nemocnice, pretože máme rámcové zmluvy na všetky komodity, z ktorých sa pripravujú diéty,“ vysvetľuje pre Zdravotnícky denník Alžbeta Hercegová, nutričná poradkyňa a vedúca Oddelenia liečebnej výživy a stravovania (OLVaS) Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky. Niektoré nemocnice však tento problém riešiť nemusia.

Dodáva, že zo začiatku to veľmi nepocítili, keďže dodávatelia mali ceny zmluvne zadefinované, ale s odstupom času začali žiadať dodatky k zmluvám a to sa už odzrkadlilo na stravnej jednotke, ktorá sa automaticky navýšila. „V našej nemocnici sa nepripravujú jedlá zo žiadnych polotovarov. Všetky jedlá sa pripravujú z čerstvých potravín a čerstvej zeleniny, ktoré sa denne naskladňujú do skladov od dodávateľov. Dodávateľom zmluvy naďalej plynú, taktiež sa snažia dodržať zmluvné ceny, ale veľakrát je to boj, pretože aj im sa ceny komodít navýšili,“ konštatuje Hercegová.

Ekonomické ukazovatele vplývajú na diéty

Práve v tomto období musela nemocnica v Nových Zámkoch pristúpiť k navýšeniu stravnej jednotky pre pacientov, pretože sa po mesačnej uzávierke ocitla v mínusových číslach. „Na každú pripravenú diétu vplývajú aj ekonomické ukazovatele, ale napriek zvýšeniu cien ostala zachovaná kvalita pri všetkých diétach. Nechceme pristúpiť k zníženiu kvality, ale práve naopak chceme kvalitu diét neustále zvyšovať a k tomu nám pomôže aj úprava stravnej jednotky,“ tvrdí vedúca OLVaS novozámockej nemocnice.

Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov v širokom rozsahu ochorení. Súčasťou zdravotnej starostlivosti je podľa Alžbety Hercegovej aj liečebná a klinická výživa, ktorá významne ovplyvňuje liečebný proces pacientov, znižuje náklady na medikamentóznu terapiu a napomáha k navráteniu a upevneniu zdravia. „V súčasnosti je veľa ochorení, ktoré je možné ovplyvniť výživou, ale ak sa nedodržiava správne, stáva sa rizikovým faktorom vzniku napríklad ochorenia diabetes mellitus, hypertenzie, obezity, onkologických ochorení, ochorení obličiek, osteoporózy a mnohých ďalších. Preto je dôležité klásť veľký dôraz na liečebnú výživu, či už ako prevenciu ochorení alebo liečbu,“ približuje vedúca OLVaS.

Preto v novozámockej nemocnici pripravujú špeciálne diéty, ako sú bezlepkové, nehistamínové, CDED diétu, bezlaktózové, s prísnym obmedzením tukov, všetky základné a špeciálne diéty, ako aj rôzne diéty pre pacientov s alergiami a intoleranciami. „Preto je dôležité, aby boli potraviny kvalitné a vyvážené, ale ak máme stanovenú stravnú jednotku, ktorú musíme dodržiavať, je veľmi náročné zabezpečiť tú správnu vyváženosť jedla s dostatočným príjmom živín. Strava musí byť energeticky aj biologicky plnohodnotná,“ informuje Hercegová.

Rooseveltovu nemocnicu viac trápia mzdové náklady

Napriek tomu, že v Nových Zámkoch zvyšovali ceny stravnej jednotky, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa tak nestalo. „Výrazné navýšenie nákladov na stravu sme doteraz nezaznamenali, aj s ohľadom na to, že máme v rámci procesu verejného obstarávania zriadený dynamický nákupný systém a uzatvorené rámcové zmluvy. Nemocnica pri poskytovaní liečebnej výživy a stravovania má zadefinovanú tzv. surovinovú hodnotu celodennej stravy pacienta. Jej aktuálna priemerná hodnota sa oproti poslednému kvartálu roku 2024 znížila, aj s ohľadom na zníženie DPH na potraviny,“ uvádza pre Zdravotnícky denník hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Banskobystrická nemocnica preto aktuálne nebola nútená ani zmeniť dodávateľov a potraviny nakupuje v zmysle rámcových dohôd.

Hovorkyňa konštatuje, že kvalita a sortiment potravín nakupovaných v predchádzajúcom období sa žiadnym spôsobom nezmenil a rovnako ostala zachovaná aj štruktúra jedálneho lístka pre diéty a špeciálne diéty. „Poskytovanie liečebnej výživy je súčasťou zdravotnej starostlivosti a liečebného režimu, preto je nevyhnutné ju poskytovať v súlade s normami a v zodpovedajúcej kvalite,“ dodáva Maťašeje.

Mohlo by vás zaujímať

Liečebná výživa predstavuje podľa nej časť poskytovania zdravotnej starostlivosti a je teda súčasťou úhrady za hospitalizačný prípad. „Zmenu cien potravín ako takú nevnímame ako jediný dôvod na zvýšenie úhrady či rozpočtov zo strany poisťovní. My ako nemocnica oveľa podstatnejšie vnímame navýšenie osobných nákladov na základe dodatkov k pracovným zmluvám lekárskeho personálu a z toho vyplývajúce skrátenie pracovného času všetkých zamestnancov. Tu je našou snahou získať na krytie týchto navýšených nákladov vyššie úhrady zo strany zdravotných poisťovní,“ uzatvára hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice.