Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Kamila Šaška (Hlas-SD) ide cez vyhlášku zadefinovať typy pomocných prác s potravinami tak, aby bolo jednoznačné, pri výkone ktorých činností pracovník nemusí preukazovať odbornú spôsobilosť. Dôvodom je prevencia a kontrola prenosných ochorení. Podľa ministerstva tiež v legislatíve chýba upresnenie, čo sa rozumie pod pomocnými prácami v rámci epidemiologicky závažných činností pri manipulácii s potravinami. Zamestnávatelia však majú k návrhu vyhlášky viaceré výhrady.
Ak niekto pracuje s potravinami alebo jedlom, musí mať na to aj odbornú spôsobilosť z pohľadu prevencie a kontroly prenosných ochorení. Rezort zdravotníctva chce preto spresniť zoznam pracovníkov, ktorí ju potrebujú. Vyplýva to z návrhu vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorý počas prvého marcového týždňa prešiel pripomienkovým konaním.
Rezort tvrdí, že cieľom návrhu vyhlášky je zadefinovanie typov pomocných prác pri činnostiach v rámci epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Mala by sa upraviť tak, aby bolo jednoznačné, pri výkone ktorých činností pracovník nemusí preukazovať odbornú spôsobilosť.
Definícia pomocných prác
V súčasnosti je to povinné pre podnikateľov, ktorí robia s potravinami samostatne. Ďalej pre vedúcich zamestnancov, ktorí sú v prevádzkarni potravinárskeho podniku zodpovední za odborné vykonávanie týchto činností, a tiež je to povinné pre niektorých zamestnancov. „Preukazovanie odbornej spôsobilosti sa nevzťahuje na osobu, ktorá vykonáva pomocné práce. Aj keď zákon vymedzuje výnimky, chýba upresnenie, čo sa rozumie pod pomocnými prácami v rámci epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov,“ vysvetľuje ministerstvo v návrhu.
Medzi pomocné práce by mali po novom patriť upratovacie práce vrátane dezinfekcie priestorov a vybavenia prevádzkarne potravinárskeho podniku, manipulácia s odpadom, hrubá príprava surovín, vykladanie, naskladňovanie, vyskladňovanie, dokladanie balených potravín v priestoroch prevádzkarne potravinárskeho podniku, práca s elektronickou registračnou pokladnicou pri predaji potravín, ale aj balenie už zabalených potravín do ďalšieho obalu či etiketovanie zabalených potravín.
Úpravou by sa malo tiež rozšíriť preukázanie iba zdravotnej spôsobilosti aj na študenta, ak vykonáva epidemiologicky závažnú činnosť v rámci prípravy na povolanie. Ministerstvo chce tiež vyhláškou presne vymedziť, že dočasný výkon epidemiologicky závažnej činnosti na zotavovacích podujatiach pre deti alebo v iných sezónnych aktivitách, trvá maximálne tri mesiace.
Mohlo by vás zaujímať
Zamestnávatelia majú výhrady
Pripomienkové konanie k vyhláške sa skončilo ešte 6. marca tohto roka. Objavilo sa v ňom 42 pripomienok, z ktorých bola viac ako polovica zásadných. Keďže ide predovšetkým o reguláciu pracovného trhu, výhrady mali najmä firmy združené v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ).
Zamestnávateľom sa napríklad nepozdáva, že pomocné práce sú zúžené len na prevádzkarne potravinárskeho podniku. Podľa nich by mali byť zahrnuté i prevádzky spracúvajúce pokrmy ako napríklad zariadenia verejného stravovania. „Ak platia pre prevádzky spracúvajúce pokrmy rovnaké podmienky ako pre potravinárske podniky, mal by sa tento princíp uplatniť aj v prípade výnimky pre pomocné práce a návrh vyhlášky žiadame upraviť tak, aby bol v súlade s týmto princípom. Vyhláška by nemala zvýhodňovať jeden druh podnikov, ak zákon podniky vyrábajúce, manipulujúce a uvádzajúce potraviny a pokrmy do obehu nerozlišuje,“ uvádza v pripomienke RÚZ.
Firmy v pripomienke žiadajú upraviť aj limity pri dočasnom výkone epidemiologicky závažnej činnosti. Podľa nich by mala vyhláška počítať s tým, že ak niekto vykonáva sezónne aktivity od troch do dvanástich mesiacov, potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti je platné najviac dvanásť mesiacov od jeho vystavenia. Keď bude činnosť trvať viac ako 12 mesiacov, potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti by sa malo vydávať najviac na 36 mesiacov. „Je potrebné jednoznačne definovať platnosť preukazu o zdravotnej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti z dôvodu eliminácie prenosu infekčných ochorení a pravidelnej kontrole zdravotného stavu osôb vykonávajúcich túto činnosť,“ odôvodňujú svoju pripomienku zamestnávatelia.