Ilustračný obrázok: Pixabay

Liečba metadonom pomáha pacientovi normálne žiť. Ročne ju absolvuje asi 300 ľudí

Substitučná liečba prostredníctvom metadonu je určená pre ľudí s ťažkou závislosťou od heroínu a opiátov. „Síce vždy prioritne odporúčame pacientovi, aby šiel do programu tzv. čistej liečby, či už detoxifikáciou pobytovou formou na oddelení, alebo aj ambulantne,“ hovorí pre Zdravotnícky denník Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave. Toto však funguje najmä u ľudí s kratšou dobou závislosti a s dobrými individuálnymi predpokladmi. Ak sa však v rozhodujúcej ambulantnej fáze liečby po prekonaní akútnych príznakov opakovane k droge vracia, a ak pritom nechce drogy ďalej užívať, odporúčaná je mu metadonová liečba.

Metadon je syntetický opioid a zásadný rozdiel je v spôsobe jeho účinku na organizmus. „Nevyvoláva po užití eufóriu „high“ ako heroín, no zabraňuje svojim účinkom vzniku abstinenčných príznakov a potláča neodolateľnú túžbu po droge. Pacient môže normálne fungovať, pracovať či starať sa o rodinu,“ približuje Okruhlica.

Dĺžka liečby je veľmi individuálna

Počet pacientov v bratislavskom CPLDZ kolíše okolo tristo ročne, pričom tento typ substitučnej liečby sa vykonáva aj v CPLDZ v Banskej Bystrici. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje celkovo 426 poistencov, ktorí majú diagnostikované podávanie substitučnej liečby pri liečbe závislosti od psychoaktívnej látky.

Stanovený čas minimálne odporúčanej liečby je podľa riaditeľa CPLDZ 12 mesiacov, ale hlavným kritériom je uzdravenie pacienta, a tým je dlhodobá abstinencia od ilegálnych drog, dištancovanie sa od kriminogénneho prostredia, stabilná práca, rodinné zázemie, ale najmä biologické zvládanie stavu abstinenčných príznakov závislosti od opioidov bez potreby podpornej liečby metadonom. „Sú pacienti, ktorí sú na metadone i viac rokov, keďže ťažká závislosť od drog je chronickým ochorením s častým recidivujúcim priebehom. Preto sa často prirovnáva liečba metadonom k liečbe diabetu antidiabetikami,“ prízvukuje Okruhlica.

VšZP dodáva, že dĺžka liečby závisí od rozhodnutia lekára. „Ak pacient súhlasí, môže sa dávka po dosiahnutí uspokojivej stabilizácie postupne znižovať na nižšiu udržiavaciu dávku; v niektorých priaznivých prípadoch môže byť liečba ukončená,“ konštatuje pre Zdravotnícky denník komunikačný odbor VšZP.

Riaditeľ CPLDZ pripomína, že môže vďaka metadonu dôjsť k zbaveniu sa závislosti napríklad od heroínu. „O to pri metadonovej udržiavacej liečbe predsa ide,“ konštatuje Okruhlica.

Zdravotné poisťovne limity na liečbu nezavádzajú

Veľmi ťažko sa dá percentuálne vyčísliť, ako je to s recidívou pacientov. „To nie je hlavné kritérium efektivity. I keby došlo u niekoho v priebehu roka k redukcii užívania drogy o 70 percent dní počas metadonovej liečby, je to síce len čiastočný, ale významný pokrok v redukcii kontaktu s kriminogénnom prostredím a vedie to k zlepšenie i zdravotného stavu pacienta,“ tvrdí riaditeľ CPLDZ. Význam má preto pri posudzovaní účinnosti metadonovej liečby okrem abstinencie pacienta od drogy aj miera, teda dĺžka udržania sa v programe. „Mnohí, ktorí skôr program metadonovej liečby opustia, sa potom vracajú k heroínu. Preto tu platí, že čím dlhšie v programe je pacient, tým lepší je potom zdravotný účinok a aj celospoločenský benefit,“ dodáva Okruhlica.

Konštatuje, že tento typ liečby preplácajú zdravotné poisťovne a nie sú zavedené žiadne limity. „Bolo by to, ako keby niekto chcel časovo obmedziť pacientovi úhradu liečbu liekmi na vysoký krvný tlak, alebo na cukrovku. Pravda, tu sa to týka pacientov s tou najťažšou mierou závislosti od heroínu. Je to postup, akým sa realizuje metadonová udržiavacia liečba všade vo svete,“ približuje riaditeľ CPLDZ.

Medzi drogovo závislými ľuďmi sú aj dlžníci na zdravotnom poistení. „Snažíme sa nájsť cestu ako pomôcť každému pacientovi, i dlžníkovi, veď to sú často ľudia na úplnom dne. V takýchto situáciách je bežným spôsobom vytvorenie si splátkového kalendára u zdravotnej poisťovne,“ konštatuje Okruhlica.

Vysvetľuje, že niekedy ľudia prehliadajú zásadný pozitívny celospoločenský dopad udržiavacej metadonovej liečby. Ide podľa neho najmä o výraznú redukciu kriminality, a prevenciu šírenia závažných, krvou prenosných ochorení, ako HIV/AIDS či infekčnej hepatitídy. „To sa nám rozhodujúcim spôsobom krátko po vypuknutí epidémie injekčného užívania heroínu, najmä v Bratislave, podarilo vďaka metadonovej udržiavacej liečbe obmedziť. Hneď susedná Viedeň, kde drogy prišli skôr, má v tomto o dosť horšie čísla. Preto metadonová liečba nepomáha len pacientom, ale nám všetkým,“ uzatvára riaditeľ CPLDZ.

Jozef Brezovský