Zľava Tomáš Szalay a Oskar Dvořák (Foto: archív - prenos NRSR)

Kto v zdravotníctve vydiera? Premiér dáva od problému ruky preč, myslia si poslanci

„Kto by to bol čakal, že lekári podajú výpovede, keď ich začal minister zdravotníctva od prvého momentu vydierať cez kameru,“ zhodnotil poslanec parlamentného zdravotníckeho výboru Oskar Dvořák (PS) oznámenie predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského, že vyše 2 400 lekárov z 32 slovenských nemocníc je pripravených do konca tohto mesiaca podať výpovede. Odôvodňujú to zlým stavom slovenského zdravotníctva a neplnením memoranda, ktoré podpísali odborári s vládou v roku 2022. Ďalší opozičný poslanec Tomáš Szalay (SaS) zase očakáva, že pozíciu „hlavného vydierača slovenského zdravotníctva“ si upevní práve Peter Visolajský. Skonštatovali to pre Zdravotnícky denník v reakcii na avizované výpovede nemocničných lekárov. Poslanci koaličných strán ani ďalší členovia opozičných strán na otázky dosiaľ neodpovedali.

Podľa Oskara Dvořáka problém vznikol už vtedy, keď sa vláda rozhodla v rámci konsolidácie „sekať“ zdroje v zdravotníctve, teda rezorte, ktorý je podvyživený a potrebuje každý cent. „Chýbajú desiatky tisíc sestier a lekárov. A nový minister s nimi nerokuje a rozdeľuje ich na rôzne skupiny. Doslova ich ešte vyháňa za hranice,“ myslí si Dvořák.

Jeho opozičný kolega Tomáš Szalay poukázal na to, že lekárski odborári ešte nikdy neštrajkovali, keď bol pri moci Robert Fico (Smer-SD). „Zato však štrajkovali vždy, keď bola vláda na Slovensku v rozklade. Keďže premiér sa od problémov zdravotníctva zatiaľ odťahuje, nový minister nemá oporu pre nejaké zásadnejšie vzdorovanie odborárom,“ zhodnotil Szalay. „Lekári neodídu, skončí sa to akýmsi kompromisom, a Peter Visolajský si upevní pozíciu hlavného vydierača slovenského zdravotníctva,“ predpovedá. Čo by sa týka krokov, ktoré by sa dali urobiť, výpovede lekárov sú podľa Szalaya jedinečnou príležitosťou na optimalizáciu nemocníc. „Bolo by to búrlivé, ale bola by to rýchla katarzia. Ale žiaľ, na to práve kvôli nedostatočnej politickej podpore nie je odvaha,“ myslí si poslanec SaS.

Dvořák vyzval priamo premiéra Fica: „Stále si myslíte, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou? Hrozí tu kolaps nemocníc, preberte konečne zodpovednosť.“

Peter Visolajský tento týždeň ohlásil, že nemocniční lekári sú pripravení podať hromadné výpovede. Samotné zvýšenie platov zdravotníkov podľa odborárov problémy nevyrieši. Žiadajú napríklad aj zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Zástupcovia zdravotníckych organizácii vyzvali odborárov a vládu na ďalšie rokovania.

Lucia Hakszer