Ilustračné foto: Pixabay

Do Šale by sa mohla opäť vrátiť detská pohotovosť. Nitriansky kraj podniká potrebné kroky

V piatok 11. októbra 2024 vypršala platnosť licencie a o deň neskôr sa skončila činnosť ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v meste Šaľa. Od tohto dňa sú pre najmenších pacientov v prípade potreby dostupné najbližšie pohotovostné ambulancie v Nových Zámkoch a v Nitre. Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podniká kroky, aby sa detská pohotovosť do Polikliniky NSK Šaľa v najbližších týždňoch znovu vrátila.

Na pôde Mestského úradu v Šali sa v pondelok 21. októbra stretli primátor mesta Jozef Belický, nitriansky župan Branislav Becík, nový minister zdravotníctva Kamil Šaško a štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko. Rokovali o možnostiach prinavrátiť regiónu detskú pohotovosť. „Nie je nám ľahostajný osud zrušenej detskej ambulantnej pohotovostnej služby, ani to, že rodičia so svojimi ratolesťami musia častokrát aj neskoro večer hľadať lekárov v okolí. Počúvame obyvateľov nášho kraja a riešime ich starosti. Začíname intenzívne pracovať na tom, aby bola v meste Šaľa opäť zabezpečená detská lekárska pohotovosť,“ zhrnul Becík.

Služby detskej pohotovosti v Šali využívalo donedávna vyše 300 pacientov mesačne. Detská pohotovosť by mohla začať znovu fungovať v priestoroch krajskej Polikliniky NSK Šaľa, a to každý pracovný deň i počas víkendov. „Ide o zdieľanú aktivitu župy, mesta a ministerstva zdravotníctva. Teší ma, že sme našli spoločnú reč a posúvame sa bližšie k tomu, aby sa detská pohotovosť do Šale vrátila ešte v tomto kalendárnom roku,“ dodal nitriansky župan.

„Stále je pre nás kľúčové zabezpečiť primárnu pediatriu a služby v pevných bodoch APS,“ povedal minister zdravotníctva Šaško.

Pohotovosť pre dospelých funguje v meste Šaľa naďalej bez obmedzenia.

(bre)