MUDr. Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Foto: LOZ, tlačové oddelenie

Nemocniční lekári sú pripravení podať hromadné výpovede do konca mesiaca

Lekárske odborové združenie (LOZ) oznámilo, že viac ako 2 400 nemocničných lekárov je pripravených podať výpoveď z pracovného pomeru do konca tohto mesiaca. Podľa slov predsedu LOZ Petra Visolajského sú to lekári z 32 nemocníc po celom Slovensku. Hlavným dôvodom je podľa Visolajského zlý stav slovenského zdravotníctva a neplnenie memoranda, ktoré LOZ podpísalo s vládou. Odborári zároveň žiadajú zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Je to podľa nich červená čiara.

Predseda LOZ zároveň vyzval na stretnutie predsedu vlády a ministra zdravotníctva, aby mohli prediskutovať požiadavky lekárov. Visolajský upozornil, že napriek jeho výzvam sa s nimi nestretol. Pripomenul, že v prípade podania výpovedí do konca októbra, začne lekárom plynúť dvojmesačná výpovedná lehota, takže stále bude čas na rokovania a vyriešenie situácie.

LOZ zároveň požaduje plnenie ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísal so slovenskou vládou. Samotné platy zdravotníkov podľa odborárov problémy nevyriešia. „Máme nespokojných zdravotníkov, máme nespokojných pacientov,“ pripomenul Visolajský. Dodal, že veci sa pohnú až vtedy, keď lekári podajú výpovede.

(bre)