Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško. Foto: Kamil Šaško/Facebook

Kamil Šaško chce diskutovať so všetkými partnermi

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) požiadal poslancov parlamentného zdravotníckeho výboru, aby ho súdili podľa reálnych činov. „Som na ministerstve zdravotníctva pár dní a snažím sa stretávať so všetkými kľúčovými partnermi. Mám záujem o korektnú diskusiu,“ povedal Šaško, ktorý sa prišiel poslancom výboru predstaviť v utorok.

Ako prvé sa stretol s predsedom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petrom Visolajským, ktorému navrhol kompromis valorizácie platov nemocničných lekárov vzhľadom na finančnú situáciu v slovenskom zdravotníctve a konsolidačné opatrenia. „Podstata zákona o poskytovateľoch sa nemení, ale v roku 2025 by bol koeficient valorizácie 96 percent a v roku 2026 by sa posunul na 98 percent. V roku 2027 by sa vrátil na pôvodný koeficient,“ hovorí. Odborári s tým nesúhlasia. „Nie je pravda, že nekomunikujem, najskôr som o tomto pláne povedal predsedovi LOZ až potom som išiel na prezidentom,“ tvrdí Šaško. Svoju ponuku na kompromis považuje za férovú.

Minister hovorí, že sa venuje aj ďalším oblastiam, ktoré sa týkajú celkového financovania zdravotníctva bude robiť aj ďalšie konkrétne ohľadom problémov v Trenčianskej nemocnici.

Poslanci výboru hovorili o viacerých návrhoch zákonov a uznesení, medzi inými práve o kritickej situácii vo Fakultnej nemocnici Trenčín, kde sa v potrubí vyskytli baktérie legionely a boli tam rôzne problémy s personálom. Ďalej o umožnení používania skríningových testovacích súprav na omamné a psychotropné látky policajtmi počas kontrol, o stave pripravenosti zavedenia maximálnych čakacích lehôt alebo o správe Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá sa zaoberá hlukom v životnom prostredí.

(luh)