Nemocnica v Leviciach. Foto: Agel

Župy sa snažia s nemocnicami úzko spolupracovať. Nerozhoduje pritom, kto ich vlastní

Niektoré samosprávne kraje na Slovensku nemajú vo svojej zriaďovateľskej právomoci žiadne nemocnice, napriek tomu, že sa na ich území nachádzajú. Snažia sa však s nimi úzko spolupracovať. Ide napríklad o Nitriansky samosprávny kraj (NSK). V jeho zriaďovateľskej pôsobnosti sú však tri polikliniky v mestách Šaľa, Štúrovo a Topoľčany. „Náš kraj prenajíma vlastné priestory trom spoločnostiam – Nemocnici Agel Levice, Nemocnici Agel Komárno a spoločnosti Nemocnica Topoľčany, ktoré sú na základe vydaného povolenia poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti,“ vysvetľuje pre Zdravotnícky denník lekár NSK profesor Bruno Rudinský.

So súkromnými nemocnicami na území kraja sa NSK snaží úzko spolupracovať. „Cieľom je zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a zvýšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti v špecializačných odboroch ako všeobecné lekárstvo, pediatria, ale aj v ďalších nedostatkových špecializačných odboroch na území župy,“ približuje lekár NSK.

Poznamenáva, že v záujme župy je i podpora zriaďovania nových ambulancií, zamestnávanie nových lekárov alebo podpora rezidentov vykonávajúcich rezidentskú prax na území NSK. „Práve na tento účel slúžia aj dotácie, ktoré NSK v rámci dotačných schém pre odbor zdravotníctva každý rok poskytuje,“ dodáva profesor Rudinský.

Posudzovanie investičných zámerov

Košický samosprávny kraj (KSK) taktiež nemá v zriaďovateľskej pôsobnosti žiadne nemocnice, ale na svojom území ich má viacero. „Prevádzka nemocníc v Trebišove, Rožňave, Michalovciach a Spišskej Novej Vsi bola síce dočasne prenechaná súkromnej obchodnej spoločnosti, KSK si však zachoval nielen vlastnícke právo k nehnuteľnostiam a vybaveniu nemocníc, ale aj možnosti kontroly nad samotnou prevádzkou nemocníc,“ hovorí Katarína Strojná, hovorkyňa KSK, pre Zdravotnícky denník. Košická župa kontrolu vykonáva formou zastúpenia v dozorných radách nemocníc a prostredníctvom samotnej Zmluvy o dočasnom prevode akcií, čo jej umožňuje participovať na rozvoji ústavnej zdravotnej starostlivosti v kraji.

KSK podľa hovorkyne s prevádzkovateľmi nemocníc aktívne spolupracuje. „Významnou črtou tejto spolupráce je posudzovanie rôznych investičných zámerov, kedy KSK ako vlastník majetku vydáva záväzné stanoviská a súhlasy k realizácii investícií so zámerom zlepšovania dostupnosti a kvalitatívnej úrovne zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí Strojná. Dodáva, že aktuálne košická župa významnou mierou finančne participuje na rekonštrukcii, modernizácii a výstavbe nového pavilónu nemocnice v Spišskej Novej Vsi, a teda investíciami do svojho majetku vytvára podmienky a možnosti pre zlepšovanie ústavnej starostlivosti.

KSK navyše podniká administratívne kroky k založeniu Zdravotníckej agentúry Košického kraja, ktorá má slúžiť ako platforma na poskytovanie peňažnej aj nepeňažnej pomoci najmä začínajúcim lekárom, ale prinesie aj stabilizačnú podporu pre už etablovaných. „Prvé aktivity plánujeme realizovať už v priebehu roka 2025, pričom osobitú pozornosť chceme venovať náboru lekárov zo zahraničia – či už navrátilcov, alebo lekárov z tretích krajín. Nedostatok zdravotníckeho personálu vnímame ako dlhodobý problém a preto je našou snahou riešiť ho čo najkomplexnejšie a najsystematickejšie,“ informuje hovorkyňa KSK.

Efektívna spolupráca medzi jednotlivými zariadeniami

V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) pôsobí celkovo sedem nemocníc, ktoré majú v rámci svojej spádovej oblasti špecifické a nezastupiteľné postavenie. Z toho sú štyri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK (o tých písal Zdravotnícky denník v samostatnom článku), dve v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva a jedna v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva obrany. „Pozitívom je efektívna spolupráca medzi jednotlivými nemocnicami v Žilinskom kraji bez rozdielu na zriaďovateľa, čo sa výrazne pozitívne prejavilo v čase pandémie covid-19,“ vysvetľuje pre Zdravotnícky denník Silvia Pekarčíková, riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

V Žilinskom kraji nie je súkromná nemocnica, teda súkromný prevádzkovateľ (poskytovateľ) ústavnej zdravotnej starostlivosti. „Ale zato je tu veľa súkromných ambulantných poskytovateľov. Je dôležité s nimi spolupracovať, no to najdôležitejšie je vedieť spolu komunikovať a pochopiť sa, s cieľom zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre užívateľa, ktorým je pacient,“ uzatvára riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK.

Jozef Brezovský