Symbolom boja proti rakovine prsníka je ružová stužka (Foto: Freepik)

Neskoro zachytená rakovina prsníka sa nedá vyliečiť. Napriek tomu množstvo žien nechodí na prevenciu

Ak sa rakovina prsníka zachytí včas, je dobre liečiteľná. Pokiaľ má pacientka nádor v prsníku, lymfatických uzlinách a v pazuche, môže sa úplné vyliečiť. Práve preto je tak dôležitá prevencia a včasné zachytenie ochorenia. Ak sa rakovina už dostane krvnými a lymfatickými cestami do iných orgánov, ako pečeň, pľúca, mozog a kosti, je pacientke možné len predĺžiť život. „Vďaka rozšíreniu liečebných možnosti pacientky s metastatickým ochorením žijú aj niekoľko rokov,“ povedala klinická onkologička Miroslava Malejčíková z Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave pre Zdravotnícky denník.

V tomto ústave ročne pribudne približne 350 novodiagnostikovaných pacientiek s rakovinou prsníka. Na Slovensku je karcinóm prsníka najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením u žien. „Ročne pribudne v krajine vyše 3000 novodiagnostikovaných pacientiek a u približne 300 z nich ide o diagnózu v pokročilom metastatickom štádiu,“ uviedla lekárka. Vďaka pokroku medicíny sa dnes časť podtypov metastatického ochorenia stáva takmer chronickým ochorením s dobrou kvalitou života.

Státisíce ignorujú prevenciu

Výskyt rakoviny prsníka stúpa po 40. roku života. Preto ženy po štyridsiate každé dva až tri roky majú nárok na preventívnu mamografickú prehliadku hradenú zdravotnou poisťovňou. Z údajov Národného onkologického inštitútu vyplýva, že v roku 2023 bolo v rámci skríningovej mamografie identifikovaných 261 malignít, teda zhubných nádorov, pričom tie sa vyskytli v piatich prípadoch z 1000 vyšetrení.

Mnohé pacientky sú však diagnostikované neskoro. Rakovinu prsníka diagnostikujú každej jedenástej Európanke. Bojuje s ňou 30-tisíc Sloveniek a ročne v krajine zomiera 1000 žien. Pacientka organizácia Nie rakovine informuje, že hoci počet žien, ktoré ochorejú, je porovnateľný s počtom žien v zahraničí, v neprospech Slovenska hovorí závratne hrozivejšia mortalita.

Prečo je to tak? Z celkového počtu obyvateľstva chodí na preventívne prehliadky menej ako tridsať percent ľudí, čo je oproti iným krajinám Európskej únie veľmi málo. „Preventívna gynekologická prehliadka by mala byť samozrejmosť pre každú ženu. Kontroly sa začínajú palpáciou – vyšetrením pohmatom, prípadne ultrazvukom – sonografiou u mladých žien, vyšetrenie sa opakuje raz za rok až 4 roky, podľa výsledkov. Po štyridsiatke sa prechádza zo sonografie na mamografiu, pacientku na ňu odporučí gynekológ alebo gynekologička v rámci prevencie. Odstup medzi mamografiami býva dva až tri roky, podľa výsledku,“ vysvetľuje organizácia Nie rakovine. V rámci kampane Ružový október realizuje viaceré preventívne aktivity.

„Dá sa povedať, že ženy sa zodpovednejšie starajú o svoje zdravie, čo vyplýva aj z našich dát, podľa ktorých na preventívnu gynekologickú prehliadku vlani prišlo 40 percent žien, ale na tú urologickú prišlo len 16 percent mužov,“ povedala lekárka a riaditeľka úseku zdravotných činností Všeobecnej zdravotnej poisťovne Lucia Vitárius pre preventivne.sk. „Ženy častejšie chodia aj na preventívnu prehliadku k všeobecnému lekárovi. Často sú to práve ony, ktoré presvedčia svojich mužov, aby išli na prevenciu. Taktiež sa starajú o preventívne prehliadky detí. Na druhej strane však v minulom roku vyše 700-tisíc našich poistenkýň preventívnu gynekologickú prehliadku odignorovalo,“ dodala.

Možnosti liečby

Poisťovňa podľa Lucie Vitárius niekoľko rokov pacientkam sprístupňovala inovatívnu liečbu ciklibmi v rámci tzv. výnimkového režimu. Ide o novú skupinu liekov, ktorá aj vo svete úspešne pomáha pri liečbe pokročilých štádií rakoviny prsníka. V súčasnosti sú už lieky kategorizované a teda hradené všetkými troma zdravotnými poisťovňami. Predstaviteľka VšZP tvrdí, že vnímajú nenaplnenú medicínsku potrebu u liekov, ktoré zatiaľ neprešli kategorizačným procesom. „Zároveň si uvedomujeme finančnú náročnosť inovatívnej liečby a práve preto sa poisťovňa v týchto náročných rozhodnutiach, pri posudzovaní žiadostí o lieky na výnimku, musí správať zodpovedne,“ tvrdí s tým, že žiadosti o úhradu na výnimku posudzujú individuálne. Ak nejaký pacient dostane drahý liek, ale pritom nespĺňa kritériá na to, aby mu tento liek pomohol, využité peniaze môžu chýbať pri liečbe iného pacienta, ktorý by mal väčšiu šancu sa vyliečiť.

Onkologička Miroslava Malejčíková vysvetlila, že pacientky s rakovinou prsníka môžu mať niekoľko príznakov. „Jedným z nich je asymetria veľkosti alebo tvaru prsníka, avšak mierna asymetria je prirodzený stav. Ďalším je hmatná hrčka v prsníku, ktorá je tuhá, nebolestivá, prípadne nepohyblivá voči hrudnej stene. Na rakovinu prsníka môže upozorniť zmena farby a tvaru kože, vtiahnutie bradavky, prípadne výtok z bradavky mimo obdobia gravidity a dojčenia,“ vymenovala.

Klinická onkologička Miroslava Malejčíková (Foto: Nie rakovine)

Na manažmente liečby karcinómu prsníka sa podieľa viacero odborníkov – chirurg, onkológ, rádioterapeut, plastický chirurg. „Základom liečby karcinómu prsníka je operácia, ktorá vedie k odstráneniu nádoru. Tejto chirurgickej liečbe niekedy musí predchádzať predoperačná liečba alebo pacientky absolvujú zaisťovaciu pooperačnú liečbu. Cieľom zaisťovacej liečby je zníženie návratu ochorenia,“ povedala Malejčíková s tým, že zaisťovacia liečba zahŕňa chemoterapiu, biologickú liečbu, hormonálnu liečbu, imunoterapiu a rádioterapiu. Pre každú pacientku je vhodný iný liečebný plán, ktorý pre ňu na mieru zostaví lekár.

Mýty o mamografii

Napriek neustálemu pokroku v medicíne a inováciám v liečbe najrozšírenejšieho ženského nádorového ochorenia, prevencia zostáva stále kľúčová. Onkologický ústav upozorňuje, že v spoločnosti sa šíria falošné správy a mýty o škodlivosti mamografického vyšetrenia prsníkov. „Mamografia je štandardná a bezpečná metóda pod odborným dohľadom. Dokáže spoľahlivo a včas odhaliť aj tie najmenšie ložiská onkoochorenia prsníka vo včasnom vyliečiteľnom štádiu. Dávka ožiarenia pri vyšetrení neprekračuje odporúčanú bezpečnú úroveň, zodpovedá žiareniu, ktoré získame v bežnom prostredí, v ktorom sme tri mesiace,“ zdôraznila onkologička, „Mamografia vie zachytiť ochorenie o tri až päť rokov skôr, než by ložisko odhalilo bežné vyšetrenie u gynekológa pohľadom a pohmatom.“

Na Slovensku sa zaviedol populačný skríning rakoviny prsníka v roku 2019. V rámci neho ženy vo veku od 50 do 69 rokov prichádzajú s pozývacím listom zo zdravotnej poisťovne na vyšetrenie na niektoré z preverených skríningových mamografických pracovísk (ich zoznam sa nachádza tu).  Ženy mladšie ako 50 a staršie ako 69 rokov môžu absolvovať mamografiu na odporúčanie gynekológa. Potrebné informácie o skríningu rakoviny nájdete na portáli Onkokontrola.

Rakovina prsníka môže postihnúť aj mužov. Malejčíková tvrdí, že v NOÚ predstavujú asi 5 percent zo všetkých pacientov s rakovinou prsníka a ich liečba je podobná ako u žien.

Lucia Hakszer