Riaditelia zdravotných poisťovní, zľava: Jozef Koma (Union), Matej Fekete (VšZP), Martin Kultan (Dôvera). Foto: Union, VšZP, Dôvera

Poisťovne zatiaľ nechcú hodnotiť rozpočet. Zdravotníctvo sa nesmie spoliehať len na nedostatočné verejné zdroje, tvrdia

Vláda schválila návrh rozpočtu predložený ministerstvom financií, podľa ktorého na verejné zdravotné poistenie, teda na zdravotnú starostlivosť pôjde 8,5 miliardy eur. Na poistencov štátu chce Slovenská republika v roku 2025 vynaložiť 2,32 miliardy eur. Avšak, aj výdavky v tomto roku prekročili plán. Zdravotnícky denník preto oslovil všetky tri zdravotné poisťovne s tým, či plánovaných 8 a pol miliardy bude stačiť na pokrytie zdravotnej starostlivosti.

Zdržanlivá je napríklad poisťovňa Union. „S návrhom rozpočtu sa momentálne oboznamujeme, preto sa k nemu budeme môcť vyjadriť až neskôr. Stále však platí, že vnímame potrebu navyšovania zdrojov v zdravotnom sektore,“ odpovedal riaditeľ Union zdravotnej poisťovne Jozef Koma.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pripomína, že k rozpočtu verejnej správy stále prebiehajú diskusie na hospodárskej a sociálnej rade vlády a na úrovni ďalších záujmových skupín. „Predpokladáme, že v priebehu nasledujúcich týždňov budú známe všetky vstupné parametre, dovtedy by bolo naše hodnotenie dostatočnosti rozpočtu predčasné,“ uviedla VšZP v stanovisku, ktoré Zdravotníckemu denníku poskytla Zuzana Žiaková z oddelenia komunikácie.

Podľa zástupcov zdravotnej poisťovne Dôvera je zrejmé, že v objemu peňazí, ktoré si slovenská ekonomika môže dovoliť investovať do zdravotníctva, slovenskí zdravotníci nebudú mať platy ako v Rakúsku, rozsah hradených liekov ako v Nemecku alebo nemocnice vyzerajúce aspoň tak ako v Česku. „Rozpočet na rok 2025 toto nijak nezmení,“ zhodnotili v stanovisku, ktoré Zdravotníckemu denníku poskytol PR špecialista Dôvery Matej Štepiansky. Myslia si, že zdravotníctvo sa nesmie spoliehať len na verejné zdroje. Tie, ktoré má, je najdôležitejšie využívať efektívne. „Do zdravotníctva tieklo v posledných rokoch dosť peňazí. Škoda, že gro z nich neprinieslo zlepšenie starostlivosti pre pacientov a zlepšenie zdravia obyvateľov. Napríklad zvyšovanie platov v nemocniciach, oddlžovanie nemocníc či megalomanské plošné testovania,“ pripomína poisťovňa Dôvera.

„V budúcom roku bude zdravotníctvo rásť – pokiaľ ide o príjmy, aj pokiaľ ide o výdavky. Každý, kto v zdravotníctve pôsobí, by si vedel predstaviť, aby to bolo ešte o nejakú tú stovku miliónov eur viac. Kľúčové ale bude, na čo sa tieto peniaze použijú. Musíme začať investovať, teda za zvýšené zdroje aj niečo od systému požadovať,“ uviedol Štepiansky.

Dodal, že v zdravotníctve sa dá aj šetriť, no úsporné opatrenia budú mať vždy svojich odporcov. Odbúrať aspoň časť neefektivity zdravotníctva môžu opatrenia ako centrálne nákupy v nemocniciach alebo racionalizácia liekovej politiky. Tie sa dajú začať robiť hneď.

Okrem samotného rozpočtu bude dôležitá aj programová vyhláška, ktorá určí, koľko peňazí pôjde do ktorého sektoru zdravotníctva, teda koľko na lieky, koľko do nemocníc, koľko do ambulancií. Tá má potenciál priniesť ešte väčšiu nespokojnosť a súperenie medzi jednotlivými sektormi.

Lucia Hakszer