Prezident SR Peter Pellegrini a minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD). Foto: Peter Pellegrini/Facebook

Šaško zdravotníkom ponúka kompromis pri platoch. Tí mu odkazujú, že to otvára konflikt, ktorému sme sa chceli vyhnúť

Prezident Peter Pellegrini podpíše zákony, ktoré sa týkajú konsolidácie verejných financií. Oznámil to na tlačovej konferencii spolu s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas-SD)- Rozhodol sa tak po kompromisnom riešení, ktorý zdravotníkom predstavil minister zdravotníctva. Tým sa nepozdávali konsolidačné opatrenia, ktoré sa týkajú zdravotníctva. Ide najmä o spomalenie valorizácie ich platov či transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Šaško dokázal s ministerstvom financií vyrokovať dodatočných sto miliónov eur. Konsolidácia sa tak nevráti do parlamentu.

Prezident podpíše zákony, ktoré sa týkajú konsolidácie verejných financií. Novely sa tak nemusia vrátiť do parlamentu.

LOZ: Otvára to konflikt

Šaško oznámil, že po rokovaniach s ministerstvom financií a v koalícii sa mu podarilo vyrokovať dodatočný balík prostriedkov na zvýšenie platov zdravotníkov v objeme viac ako sto miliónov eur. „Táto suma je konečná a nie je možné ju ešte zvýšiť. V rámci balíka ponúkam zdravotným sestrám rovnaké rasty platov ako pred konsolidáciou. Lekárom ponúkam rast platov o 6,4 percenta namiesto troch percent. Ide o priemerný nárast o 163 eur mesačne. Požiadavka lekárov bola na úrovni 252 eur. Na horizonte dvoch rokov vrátime podmienky o raste platov do pôvodného stavu,“ povedal na tlačovom vyhlásení minister zdravotníctva.

Vyčlenenie peňazí ešte musí odklepnúť vláda. To sa stať nemusí, ak lekári a sestry na tento kompromis neprstúpia. Šaško hovorí, že v takom prípade by sa sľúbených sto eur mohlo presmerovať do iných sektorov.

Lekárske odborové združenie (LOZ) pre v rekacii na toto rozhodnutie pre Zdravotnícky denník uvádza, že dlhodobo žiada od vlady, aby riešila kolabujúce slovenské zdravotníctvo. „Je smutné, že vlády konajú len pod tlakom lekárskych výpovedí. Vyjadrujeme ľútosť nad rozhodnutím politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou, ktoré podpísalo LOZ a vláda v roku 2022. Táto dohoda konečne začala zlepšovať zlú personálnu situáciu v nemocniciach. Kompromis urobilo LOZ v roku 2022 a teraz len opakovane žiadalo o dodržanie memoranda, za ktoré hlasovalo 138 poslancov parlamentu,“ pripomína pre Zdravotnícky denník šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Toto rozhodnutie podľa neho otvára zbytočný konflikt, ktorému sa odborári snažilo zo vyhnúť. „Pripomíname, že zodpovednosť za zdravotníctvo má minister a vláda. Boli by sme radi, aby vláda, ministri a prezident prichádzali s takými opatreniami, aby sa ozývali s nespokojnosťou finančné skupiny a nie nespokojní zdravotníci,“ dodal Visolajský.

Prezident: Nevidím dôvod na pokračovanie nátlakových akcií

Prezident skonštatoval, že v prípade sestier sa podmienky rastu platov vracajú do čias spred konsolidáciou. Pri lekároch je valorizácia o niečo nižšia. „Osobne neverím, že malý rozdiel v raste platov lekárov by mal byť dôvodom na pokračovanie nátlakových akcií,“ povedal prezident s tým, že keďže bola splnená jeho podmienka o hľadaní kompromisu, ešte v piatok podpíše zákony, ktoré sa týkajú konsolidácie verejných financií. Rokovanie so zdravotníkmi o novom riešení valorizácie ich platov necháva na Šaškovi.

Ani sestry však nie sú spokojné. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek reagovalo na kompromisný nárh tak, že odmieta akýkoľvek zásah do zákona venujúcemu sa odmeňovaniu zdravotníkov. „Dnešným rozhodnutím vyháňa vládna moc od lôžok pacientov sestry a pôrodné asistentky, pretože tam, kde chýbajú lekári, nie je miesto ani pre sestry. Tým vládna moc ukázala, že si neváži a nemá záujem o prácu sestier a pôrodných asistentiek,“ tvrdí odborové združenie sestier.

Lekárski odborári pritom ešte vo štvrtok upozornili, že prezident by mal zákon o konsolidácii verejných financií vrátiť na opätovné prerokovanie do parlamentu s jasnými apelom zabrániť personálnemu kolapsu v slovenskom zdravotníctve. Odborári pripomenuli, že vláda touto konsolidáciou porušila memorandu uzavreté medzi vládou a lekármi pred dvomi rokmi, ktorému predchádzalo hromadné podania výpovedí z pracovného pomeru vyše dvetisíc lekárov. „Preto nesúhlasíme s porušovaním tejto dohody a pokračujeme v opätovnom zbere výpovedí z pracovného pomeru. Rovnako nesúhlasíme s premenou posledných štátnych nemocníc na obchodné spoločnosti,“ dodali odborári. Vyše 3 200 lekárov z nemocníc z celého Slovenska už je pripravených podať výpoveď z nadčasov.

Rozpočet pre zdravotníctvo aktuálne počíta aj s konsolidačnými opatreniami. Ráta sa s trojpercentným nárastom platov zdravotníckeho personálu. Mzdy zdravotníkov porastú o 170 miliónov eur oproti očakávanej skutočnosti predošlého roka. Zmena v mechanizme odmeňovania zdravotníkov v budúcom roku spomaľuje rast z 9,7 percenta na tri percentá pre lepšie zarábajúcich pracovníkov v zdravotníctve a na 6,3 percenta pre sestry a niektoré ďalšie profesie. Tieto navýšenia by sa mali po návrhu šéfa zdravotníctva zmeniť tak, že sestrám sa valorizácia spomaľovať nebude. Lekárom by mali mzdy rásť o 6,4 percenta. Od roku 2026 budú mzdy zdravotníckych pracovníkov naďalej rásť v súlade s priemernou mzdou.

Miroslav Homola