Vpravo - Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) na rokovaní na ministerstve financií. Foto: FB Kamila Šaška

Šaško oznámi riešenie situácie v zdravotníctve do konca týždňa. Rokuje so zdravotníkmi i s ministerstvom financií

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) podľa informácií, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, od nástupu do funkcie venuje prvej zo svojich úloh. Tou je zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre slovenských pacientov a zachovať zmier s lekármi, sestrami, záchranármi a všetkým zdravotníckym personálom. Riešenie chce oznámiť do konca týždňa.

„Bez prestávky vediem potrebné rokovania, aby sa po prijatí konsolidačného balíka podarilo nájsť kompromis medzi potrebou ozdravenia verejných financií a mzdovými očakávaniami zdravotníkov,“ tvrdí Šaško.

Aj prezident Peter Pellegrini oznámi svoje rozhodnutie o tom, či podpíše konsolidačný balík, v piatok dopoludnia. Ešte predtým sa stretne s ministrom zdravotníctva. Rozhodne sa tak na základe toho, čo dokáže minister ponúknuť zdravotníkom.

Kompromis s ministerstvom financií

Rokovania sú podľa Šaška mimoriadne náročné, pretože na schválené konsolidačné zákony nadväzuje rovnako konsolidačný štátny rozpočet. Konštatuje, že kompromis je jedinou šancou na úspech. „Od skorého rána preto rokujem s vedením ministerstvo financií spoločne s analytickými jednotkami, aby sme našli možnosti pre riešenie, ktoré chcem do konca týždňa oznámiť zástupcom odborov i verejnosti,“ dodáva minister zdravotníctva.

Hneď po svojom vymenovaní nový minister zdravotníctva vyhlásil, že chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi. Považuje totiž za kľúčové, aby zdravotníci ostali v systéme. Rokovania chce viesť so všetkými relevantnými hráčmi komôr a asociácií. Hľadať chce kompromis medzi požiadavkami zdravotníkov a potrebou ozdravenia verejných financií.

Štátnu kasu má v rukách Ladislav Kamenický (Smeru-SD), ktorý tvrdí, že dohoda na zmenách v rozpočte musí byť založená na kompromise. Zároveň tvrdí, že plánovaný deficit meniť nechce. Ak bude chcieť ministerstvo zdravotníctva viac peňazí, musí buď navrhnúť, kde by sa mohli zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu, alebo sa budú musieť urobiť škrty v inej oblasti rozpočtu. Na tom sa však musí dohodnúť koalícia.

Konsolidácia sa dotkne hospodárenia nemocníc

Navrhované konsolidačné opatrenia budú mať obrovský vplyv na náklady nemocníc. Ako informoval portál teraz.sk, ktorý patrí pod TASR, na tlačovej konferencii to pripomenul predseda Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko s tým, že len zavedenie transakčnej dane si pre členov ANS vyžiada navýšenie o 12,5 milióna eur. Dodal, že ANS na to upozornila na rokovaní s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom.

Petko podotkol, že transakčná daň by sa nemala týkať štátnych príspevkových organizácií, ale dotkne sa nemocníc združených v ANS. „Nemôže byť nerovnosť na trhu poskytovania zdravotnej starostlivosti, že jedných nemocníc sa to týka a iných nie,“ povedal s tým, že rezortného šéfa požiadal, aby problematiku riešil s ministrom financií. Šaška tiež upozornil, že obrovský vplyv na náklady bude mať aj zvýšenie DPH. Spoločne tiež kvantifikovali, že ak by sa nakoniec konsolidácia nedotkla platov zdravotníkov, nemocnice zdužené v ANS budú na ich mzdy potrebovať 138 miliónov eur.

V súvislosti s rokovaniami ku konsolidácii Petko vyzval zdravotníkov aj vládu ku hľadaniu kompromisu. „Jedine kompromisom dosiahneme to, že zdravotnícki pracovníci ostanú pri pacientoch,“ skonštatoval. Dodal, že ministrovi zdravotníctva predstavili i určité riešenia.

(bre)