Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici. Foto: NsP Považská Bystrica

Púchov odmietol ponuku na kúpu nemocnice. Trenčiansky kraj ich ponúka samosprávam za jedno euro

Mestské zastupiteľstvo v Púchove na svojom zasadnutí neprijalo ponuku Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na prevzatie ďalšieho prevádzkovania Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica za jedno euro. Nový majiteľ by navyše nemal možnosť následného odovzdania prevádzky jednotlivých nemocníc tretiemu subjektu, s výnimkou zriadenej organizácie, v ktorej budú mať orgány miestnej územnej samosprávy 100-percentný podiel.

Mesto Púchov podľa informácií na svojom webe ponuku odmietlo z dôvodu, že kompetencie poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti na tejto úrovni patria vyššiemu územnému celku alebo štátu a nie orgánom miestnej územnej samosprávy, ktorými sú mestá a obce. „Takáto prevádzka by predstavovala obrovskú finančnú a organizačnú záťaž pre mesto. Riadenie zdravotníckych zariadení na tejto úrovni je náročná úloha, pričom mestá a obce nemajú dostatočné zdroje ani kapacity na to, aby mohli efektívne zabezpečiť fungovanie zdravotníckych zariadení,“ konštatuje mesto Púchov na svojej stránke.

TSK totiž hľadá optimálny model fungovania nemocníc, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a tak ponúkol ich predaj samosprávam za jedno euro. Ponuka sa týka troch župných nemocníc – NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP Považská Bystrica a NsP Myjava. „Kraj chce, aby zariadenia boli aj naďalej funkčné a trvale udržateľné v systéme zdravotnej starostlivosti, preto ich ponúka samosprávam v spádovej oblasti jednotlivých nemocníc, ktoré sú k nim najbližšie. Zároveň však zdôrazňujeme, že ponuka na predaj sa viaže len na spomínané samosprávy, mestá a obce. Ak na túto ponuku nezareagujú, budeme postupovať v zmysle záverov Koncepcie rozvoja zdravotníctva TSK do roku 2030,“ vysvetlila pôvodne pre Zdravotnícky denník hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Predseda TSK Jaroslav Baška opakovane deklaroval, že je proti odpredaju župných nemocníc do súkromných rúk. V prípade, ak by župné nemocnice prevádzkoval súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, TSK si chce svoj majetok naďalej ponechať vo svojom vlastníctve, a to aj s ohľadom na fakt, že do nich za posledných desať rokov investoval obrovské množstvo zdrojov.

Hospodárenie NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach a NsP Považská Bystrica je dlhodobo stratové, hospodárenie NsP Myjava bolo ku koncu minulého roka kladné, k 30. júnu 2024 je však mierne stratové. „TSK neprispieva na prevádzkovanie nemocníc žiadne finančné prostriedky, svojim nemocniciam však poskytuje finančné prostriedky na investície a rozvoj, tzv. „kapitálové výdavky“. Za posledných desať rokov ich objem presiahol 60 miliónov eur,“ priblížila Kukučková.

Do určeného termínu, ktorý uplynul 15. októbra, prejavili podľa portálu teraz.sk záujem o vstup do rokovaní o prevzatí krajských nemocníc mesto Považská Bystrica v prípade Nemocnice s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica, v prípade NsP Myjava prejavili záujem mesto Myjava a Združenie miest a obcí myjavského regiónu. Žiadna z oslovených samospráv zo spádovej oblasti bojnickej nemocnice o ňu záujem neprejavila. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

V októbri sú naplánované rokovania so samosprávami, ktoré o nemocnice prejavili záujem. Zároveň stále prebiehajú aj predbežné trhové konzultácie so spoločnosťou Agel, ktorá na základe verejnej výzvy prejavila predbežný záujem o prevádzkovanie krajských nemocníc.

(bre)