Ilustračné foto: Freepik

Vláda odklepla budúcoročný rozpočet. Na zdravotníctvo má ísť 9,6 miliardy eur. Rozpočet je konsolidačný, tvrdí minister zdravotníctva

Na zdravotníctvo má v roku 2025 ísť 9,6 miliardy eur. Návrh rozpočtu v utorok schválila vláda.

Ide o medziročný rast 691 miliónov eur, teda o 7,76 percenta oproti schválenému rozpočtu 2024. Konkrétnejšie sme sa rozdeleniu budúcoročných výdavkov na zdravotníctvo venovali v článku o návrhu rozpočtu.

„Celkové výdavky v sektore zdravotníctva pozostávajú najmä z výdavkov verejného zdravotného poistenia, výdavkov kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR a z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR,“ uviedlo v návrhu ministerstvo financií.

Výdavky na verejné zdravotné poistenie sa očakávajú na úrovni 8,5 miliardy eur. Z toho najväčší podiel tvoria výdavky na zdravotnú starostlivosť v celkovej sume 8,19 miliardy. Výdavky určené pre zdravotnícke zariadenia predstavujú 3,21 miliardy eur. Štát má za svojich poistencov zaplatiť 2,3 miliardy eur.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) o schválenom rozpočte povedal, že priamo nadväzuje na konsolidáciu verejných financií. „Jednou z jeho zásadných úloh je vrátiť našu štátnu kasu na udržateľnú cestu po rokoch nezodpovedného šafárenia. Tomu sa, žiaľ, musia prispôsobiť aj priority jednotlivých rezortov, vrátane zdravotníctva,“ tvrdí Šaško. S rozpočtom nie je spokojný, ale podľa vlastných slov má nádej a odhodlanie, že sa zdravotníctvu s pridelenými prostriedkami podarí zvládnuť všetky výzvy, ktoré rok 2025 prinesie.

„Ako finančník vidím, že schválený rozpočet zatiaľ nepokrýva niektoré položky, ktoré sú z pohľadu ministerstva zdravotníctva dôležité. Budem preto hľadať spôsoby, ako získať viac prostriedkov na nové lieky, vyriešenie problémov nemocníc či náklady spojené so starnutím obyvateľstva,“ avizuje minister zdravotníctva. Požiadavky jednotlivých zdravotníckych segmentov sú podľa neho obrovské. Dodal, že jednou z jeho priorít bude dávať pozor, aby sa zo zdravotného systému nestrácali peniaze a slúžili v prospech slovenských pacientov. „Zdravotníctvo určite potrebuje efektivitu a pokojne aj úsporu tam, kde sa so spoločnými peniazmi narába nehospodárne. Akékoľvek úsporné opatrenia sa však nezaobídu bez spolupráce celej vládnej koalície a politickej podpory vlády,“ uzavrel Šaško

Návrh štátneho rozpočtu celkovo uvádza, že deficit verejných financií má budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vláda musí predložiť návrh rozpočtu Národnej rade SR, ktorá o ňom zvyčajne rozhoduje na poslednej riadnej schôdzi na prelome novembra a decembra.

(luh)