Ilustračné foto: Freepik.com

NIHO nie je spokojné s návrhom rozpočtu, pribudli mu nové úlohy

Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO) považuje za nedostatočné množstvo finančných prostriedkov, ktorú mu pridelil návrh štátneho rozpočtu. „Pokiaľ by nedošlo k novele zákona 358/2021 o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, tak by táto suma bola dostatočná. Zmienenou novelou boli NIHO dané ďalšie úlohy, ktoré doposiaľ nevykonávalo,“ vysvetľuje Matej Palenčár, zástupca riaditeľa NIHO.

Ministerstvo financií minulý týždeň predložilo na rokovanie na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR rozpočet na budúci rok, podľa ktorého má ísť na zdravotníctvo 9,6 miliardy eur. Z návrhu rozpočtu vyplýva, že financovanie NIHO je zabezpečené prostredníctvom príspevku z výberu poistného zdravotnými poisťovňami. Na rok 2025 sa rozpočtujú celkové výdavky na úrovni 2,23 milióna eur.

Do 1. augusta 2024 NIHO hodnotilo všetky technológie s čistým dopadom nad približne 1,6 milióna eur v treťom roku po zaradení do kategorizačných zoznamov. Po novele účinnej od 1. augusta však NIHO podľa zástupcu riaditeľa inštitútu hodnotí všetky lieky, všetky zdravotnícke pomôcky, všetok špeciálny zdravotnícky materiál a všetky dietetické potraviny, ktorých výrobcovia žiadajú o kategorizáciu bez ohľadu na ich dopad na rozpočet. „Nehodnotí jedine generické a biosimilárne lieky,“ dodáva Palenčár.

Zástupca riaditeľa NIHO ale dodáva, že nie je nutné dofinancovanie inštitútu. „Rozpočet na budúci rok, pri ktorom vieme prijať zamestnancov na nové úlohy, ktoré nám zákon uložil, je vyšší o 250-tisíc eur, ako je pre NIHO rozpočtovaný,“ približuje Palenčár.

Problém však je v tom, že tieto prostriedky sú na účte NIHO ako neminuté prostriedky z minulých rokov. V súčasnosti preto podľa Palenčára rokujú s ministerstvom financií, aby tieto prostriedky inštitútu rozpočtovo rozviazalo.

Ako dodáva, pri sume 2,48 milióna eur dokážu pokryť všetky náklady na mzdy aj na nových zamestnancov. „S ministerstvo financií sme v kontinuálnej komunikácii, ktorú sme iniciovali po zohľadnení nových úloh pre NIHO na počet zamestnancov,“ uzatvára Palenčár.

(bre)