Ilustračné foto: Freepik

Boli medzi sebou podnikatelia v zdravotníctve dohodnutí? Protimonopolný úrad to preveruje

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) preveruje podozrenia, že dohoda podnikateľov pôsobiacich na trhu poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti mohla viesť k obmedzeniu hospodárskej súťaže v zdravotníctve.

PMÚ v dňoch 8. až 10. októbra vykonal neohlásené inšpekcie u podnikateľov pôsobiacich na trhu poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti. Informuje o tom na svojom webe.

Úrad robil kontroly na základe podozrenia, že medzi dotknutými podnikateľmi existovala dohoda, ktorej cieľom alebo následkom bolo alebo mohlo byť obmedzenie hospodárskej súťaže, a to formou dohôd o cene, formou výmeny citlivých obchodných informácií a koordinácie postupu účastníkov tejto dohody pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami.

„V danom prípade by mohlo ísť o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktorá patrí medzi najzávažnejšie porušenia súťažných pravidiel a považuje sa za ťažký kartel,“ konštatuje PMÚ. Cieľom či následkom dohody mohlo byť vylúčenie alebo zníženie intenzity súťaže medzi jej účastníkmi v procese vyjednávania zmluvných podmienok, vrátane cenových, vo vzťahu k zdravotným poisťovniam. Ak sa existencia dohody preukáže, môže byť podnikateľom uložená pokuta až do výšky 10 percent z obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie.

Protimonopolný úrad však pripomína, že skutočnosť, že uskutočnil inšpekcie, ešte neznamená, že dotknutí podnikatelia porušili pravidlá hospodárskej súťaže. Taktiež neprejudikuje závery prešetrovania. V tejto fáze PMÚ neposkytuje k prípadu žiadne ďalšie informácie.

(luh)