Vizuál tohtoročnej kampane Študentská kvapka krvi (Foto: SČK)

Najdôležitejšie je inšpirovať k darcovstvu krvi mladých ľudí

Objav vášeň pre dobro. To je tohtoročný slogan Študentskej kvapky krvi, ktorej jubilejný 30. ročník sa začína v pondelok 14. októbra. Táto kampaň na podporu bezpríspevkového darcovstva krvi má cieľ osloviť predovšetkým prvodarcov z radov mladých ľudí. Potrvá do 8. novembra.

„Tému vášne sme sa rozhodli prepojiť s umením, čo ilustruje aj tohtoročný vizuál kampane. Preto sme pre spoluprácu oslovili Vysokú školu múzických umení, kde v pondelok 14. októbra kampaň odštartujeme mobilným odberom,“ informuje Slovenský Červený kríž, ktorý kampaň organizuje.

„Za 30 rokov sa nám podarilo inšpirovať k darcovstvu krvi desaťtisíce mladých ľudí. Je to však vzájomný proces. Pracovať s mladými a pre mladých je aj pre nás vždy nesmierne obohacujúce. Prináša nám to nádej, že nech sa spoločnosť nachádza v akomkoľvek bode, mladé generácie majú chuť aj elán sústrediť svoje úsilie na konanie dobra,“ hovorí Zuzana Rosiarová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

„V posledných rokoch sa zameriavame najmä na prvodarcov, ktorí sú mimoriadne dôležití. Jednak sú zdraví, zároveň si dokážu vybudovať návyk darovať krv a takto pomáhať chorým či po úrazoch ešte dlhé roky,“ povedal Matej Štepiansky, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorá je Partnerom Študentskej kvapky krvi. Pripomenul, že ľudská krv je nenahraditeľná.  

Počas kampane bude Červený kríž prinášať aj inšpiratívne príbehy darcov – rekordérov. „Budeme sa ich pýtať, prečo sa darcovstvo krvi stalo ich celoživotnou vášňou. Veríme, že aj vďaka týmto pozitívnym príkladom dokážeme mladých ľudí priviesť k pravidelnému darcovstvu krvi,“ uzavrela organizácia.

Národná transfúzna služba na svojom webe informuje, že momentálne je na hraničných hodnotách stav zásob krvi skupín A- a 0-. Krv možno darovať v ktoromkoľvek odbernom centre (ich mapu nájdete tu).

(luh)