Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško (Foto: facebook Kamila Šaška)

Šaško plánuje budúci týždeň ohlásiť kompromis so zdravotníkmi, tvrdí jeho stranícky šéf

Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) by mal na budúci týždeň ohlásiť kompromis so zástupcami zdravotníkov. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol líder Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Šaško plánuje už budúci týždeň ohlásiť kompromis so zástupcami zdravotníkov, vyhlásil šéf Hlasu v relácii. Peniaze na zvýšenie platov sa podľa neho nájdu. Pripustil, že možno nie úplne v takej výške, ako zdravotníci očakávajú. Zdravotné sestry by mali podľa návrhu ministra dostať deväťpercentné zvýšenie automaticky, zatiaľ čo platy lekárov by vzrástli o šesť percent. Konsolidačný balík počíta so spomalením valorizácie na tri percentá.

Šutaj Eštok označil tento kompromis za rozumný a zdôraznil, že Hlas, ako druhá najsilnejšia strana v koalícii, si dokáže „buchnúť po stole“, ak bude treba.

Tisíce zdravotníkov chcú podať výpovede práve kvôli konsolidačnému balíčku. Okrem spomalenia valorizácie sa lekárom nepozdáva ani transformácia nemocníc na akciové spoločnosti. Podľa nich je tým porušené aj memorandum, ktoré podpísali s vládou v roku 2022. Lekárski odborári už na výstrahu vyzbierali takmer 3 000 výpovedí lekárov z nadčasov. „Nový minister si stanovil ako prioritu upokojenie zdravotníckeho sektora, aj tých ľudí, ktorí dnes zbierajú výpovede. Kamil Šaško s nimi už rokuje,“ skonštatoval šéf Hlasu.

(mhl)