Ilustračné foto: Freepik

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva na preventívnu deratizáciu v Bratislavskom kraji. Chce zabrániť migrácii škodcov

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave vyzýva na preventívnu celoplošnú deratizáciu na území Bratislavského kraja. Úrad výzvu zverejnil na sociálnej sieti. Cieľom je zabezpečiť likvidáciu živočíšnych škodcov na čo najväčšom území a zabrániť ich migrácii.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava vyzýva mestá a obce, fyzické osoby, podnikateľov a firmy, aby od októbra do konca novembra tohto roka vykonali preventívnu celoplošnú deratizáciu na území Bratislavského kraja. „Cieľom výkonu preventívnej celoplošnej deratizácie je zabezpečiť likvidáciu živočíšnych škodcov na čo najväčšom území a zabrániť tým migrácii škodcov z ošetrených objektov do objektov, ktoré neboli ošetrené prípravkami proti škodcom“, hovorí regionálna hygienička Eva Fitzová.

Mestá a obce sú povinné deratizáciu zabezpečiť na verejných priestranstvách a v objektoch ich správy alebo majetku. Podnikatelia a firmy sú povinné vykonať deratizáciu v objektoch určených na podnikanie, predovšetkým v objektoch školských zariadení, zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, bytových a polyfunkčných domoch, v suterénnych a pivničných priestoroch objektov, v areáloch živočíšnej výroby, v areáloch potravinárskej výroby a v potravinárskych prevádzkach, v reštauračných zariadeniach, v skladoch potravín, v skladoch ďalších komodít a na skládkach komunálneho odpadu.

Tieto osoby musia vykonať deratizáciu prostredníctvom odborne spôsobilých osôb s odbornou spôsobilosťou na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie a na prácu s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie a firiem, ktoré deratizáciu vykonávajú ako profesionálnu činnosť. „Našim aktívnym prístupom je možné minimalizovať epidemiologické riziko, zabrániť vzniku a šíreniu prenosných ochorení a prispieť tak k ochrane verejného zdravia, ochrane majetku a životného prostredia“, hovorí Fitzová.

Občania môžu deratizáciu vykonať svojpomocne biocídnymi prípravkami dostupnými v obchodnej sieti, registrovanými v Centre pre chemické látky a prípravky, zakúpenými v malospotrebiteľských baleniach, ktoré sú určené a schválené na predmetný účel. Ide najmä o pivničné priestory pri chove hospodárskych zvierat, rodinné a bytové domy predovšetkým vtedy, ak v ich blízkosti sú objekty určené na podnikanie.

Objekty, v ktorých sa bude deratizácia vykonávať, musia byť aj upratané, zbavené odpadu a nečistôt, nakoľko znečistené a zanedbané prostredie prospieva životu a množeniu živočíšnych škodcov.

(mhl)