Ilustračné foto: Freepik.com

Detenčný ústav v Kremnici bude stáť vyše 25 miliónov eur. Rezort zdravotníctva podpísal zmluvu so zhotoviteľom

Nový detenčný ústav v Kremnici postaví stavebná spoločnosť Strabag Pozemné staviteľstvo, ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania, za vyše 24,54 milióna eur. Vyplýva to z informácií z Centrálneho registra zmlúv. Zmluvu o dielo už so zhotoviteľom podpísalo ministerstvo zdravotníctva. Keďže projekt je financovaný z plánu obnovy, výstavba musí byť ukončená najneskôr do konca júna 2026.

Kremnica bude po Hronovciach druhým miestom, kde zariadenie tohto druhu vyrastie. Skúsenosti z Hronoviec ukazujú, že bezpečnostný režim je nastavený tak, aby bola maximálne zabezpečená bezpečnosť občanov, zamestnancov a aj samotných pacientov. „Informácie o výstavbe tohto zariadenia sme komunikovali s obyvateľmi aj cez mestský web a zatiaľ sme ako samospráva nezaznamenali zvýšené obavy obyvateľov o bezpečnosť zo spustenia takéhoto zariadenia. Naopak, máme informácie, že už teraz sa obyvatelia regiónu zaujímajú o možnosti zamestnania v detenčnom ústave,“ povedal pre Zdravotnícky denník Martin Novodomec, primátor mesta Kremnica.

V zariadení bude 90 zdravotníkov

Budova detenčného ústavu bude pozostávať z dvoch dvojpodlažných krídel a trojpodlažnej administratívnej časti. Daný objekt je navrhnutý na kapacitu 75 lôžok. Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že v zariadení bude zamestnaných 90 zdravotníkov, pracujúcich v štvorzmennej prevádzke.

Detenčný ústav bude umiestnený v blízkosti psychiatrickej nemocnice Prof. Matulaya v Kremnici na pozemkoch, na ktorých je postavená nebytová budova, je to pozostatok z pôvodne rozsiahlejších kasárni. „Na základe vypracovania inžiniersko-geologického prieskumu a hydro-geologického prieskumu je dané územie vhodné na výstavbu navrhovaného objektu,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Návrh stavby ústavu sa odvíja od pozdĺžneho tvaru pozemku a jeho orientácie na svetové strany. Hlavný objekt s ubytovacími jednotkami tvarovo symbolicky pripomína segment reťaze. Naň nadväzuje trojpodlažná administratívna časť s hlavnými vstupmi do budovy.

Vedľajší objekt Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) je riešený v priamej nadväznosti na ochranný múr ako dvojpodlažná budova s ustupujúcim horným podlažím. Vzhľadom na rozmery ochranného múru je v budove riešené átrium, pomocou ktorého je možné presvetliť a odvetrať jednotlivé priestory.

Sedem metrov vysoký plot

Predpokladaný počet pracovníkov ZVJS je 79 osôb pracujúcich v štvorzmennej prevádzke. Okrem garáží, ubytovní a ďalších potrebných budov sa počíta aj s plotom a celkovou ochranou objektu. Po celom obvode bude sedem metrov vysoký železobetónový plot s ostnatým drôtom.

Za múrom bude vybudované ochranné pásmo vzdialené od plotu do štyroch metrov s výškou tri metre. Ochranné pásmo je ohraničené žiletkovým plotom. Zakázané pásmo je od ochranného pásma vzdialené do dvoch metrov a je riešené drôteným pletivom.

V areáli sa počíta aj s dvorcami pre klientov nadväzujúcimi na vertikálne komunikácie v jednotlivých krídlach. V jednej časti pozemku bude šesť uzavretých dvorcov pre detenčnú jednotku, v druhej dva uzavreté dvorce pre detenčnú jednotku s dvomi terapeutickým miestnosťami. V zariadení budú aj uzavreté dvorce pre resocializačno-detenčnú jednotku a priestranný spoločný dvorec s multifunkčným ihriskom pre resocializačno-detenčnú jednotku.

(bre)