Fakultná nemocnica v Žiline. Foto: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica a ÚVZ získali financie z plánu obnovy. Rozšíria sa oddelenia a pribudne laboratórium

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP Žilina) môže realizovať projekt rekonštrukcie chirurgického pavilónu a očného pavilónu za 4,84 milióna eur a Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) zase získa nové diagnostické laboratórium na prácu s patogénmi BSL3. To bude stáť 4,8 milióna eur. Vláda na svojom stredajšom výjazdovom zasadnutí obe inštitúcie určila za priamych prijímateľov v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

Žilinská nemocnica chce rozšíriť oddelenia oftalmológie a otorinolaryngológie v očnom pavilóne o tri nové operačné sály vrátane rekonštrukcie izieb a vytvorenie dvoch nových operačných sál v pôvodných priestoroch ARO chirurgického pavilónu. Chce aj vybudovať nový lôžkový výťah so schodiskom v existujúcich priestoroch nemocnice.

Ako pre Zdravotnícky denník uvádza hovorkyňa žilinskej nemocnice Zuzana Fialová, nemocnica dlhodobo zápasí s nedostatočnými priestorovými kapacitami, ktoré ju výrazne limitujú pri realizovaní operácií a ďalších zdravotníckych výkonov.

Skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti

„Naša nemocnica je spádovou pre štvrť milióna obyvateľov. Napriek obrovskému spádu, vzhľadom na množstvo realizovaných výkonov a aktuálne priestorové podmienky s nedostatočným počtom sál, nie sme schopní skracovať čakacie doby. Schválenie tohto projektu je pre nás výnimočnou správou, pretože ide o kľúčovú investíciu do ďalšieho rozvoja našej nemocnice. Nesmierne si vážime, že budeme môcť výrazne zefektívniť a skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dotknutých odboroch,“ konštatuje hovorkyňa nemocnice v Žiline.

Vďaka rekonštrukcii pavilónov budú môcť podľa jej slov zlepšiť nielen vybavenie a podmienky na jednotlivých oddeleniach, ale modernizácia bude mať vplyv aj na energetickú účinnosť budov. „Znamená to, že budeme môcť efektívnejšie hospodáriť a zároveň poskytovať pacientom vyšší štandard zdravotnej starostlivosti,“ dodáva Fialová.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina je štátna nemocnica v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva a je treťou najväčšou fakultnou nemocnicou na Slovensku. „Rekonštrukcia oddelenia pre vybudovanie dvoch operačných sál a rekonštrukcia očného pavilónu prispejú k vytvoreniu modernej, dostupnej a efektívnej siete nemocníc, ktorá zabezpečí kvalitnú zdravotnú starostlivosť, atraktívne prostredie pre personál a zdravé hospodárenie,“ vysvetľuje rezort zdravotníctva.

Investíciami do moderných budov a technického vybavenia sa podľa neho zefektívnia klinické a prevádzkové procesy, dosiahne sa lepší komfort pre pacienta a personál a zníži sa riziko nozokomiálnych nákaz. „Obnovou a vytvorením prostredia pre vykonávanie modernej medicíny sa zatraktívni prostredie pre špičkových odborníkov a pomôže znížiť ich odliv do zahraničia,“ dúfa ministerstvo.

Skrátenie čakacích dôb na operácie

Vybudovaním nových operačných sál sa zároveň má zvýšiť výkonnosť dotknutých oddelení, skrátia sa čakacie doby pacientov na operácie. Vzhľadom na vysoké požiadavky zo strany pacientov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti by sa skrátením čakacej doby mala žilinská nemocnica stať konkurencieschopnou najmä voči súkromným zariadeniam. Má sa to týkať operácií v okolí oka, operácií ochorenia chrbtice či náhrady umelých kĺbov. „Práve pri týchto výkonoch nemocnica v Žiline vykazuje najdlhšie čakacie doby. Oneskorenie liečby môže spôsobiť zhoršenie ochorenia, ktoré môže viesť k závažným zdravotným problémom pacientov a následne aj k zvýšenej ekonomickej náročnosti pri liečbe zhoršených zdravotných stavov,“ poznamenáva rezort zdravotníctva. Zároveň konštatuje, že včasným poskytnutím zdravotnej starostlivosti, predovšetkým pri diagnózach, ktoré vedú k imobilite pacientov a tým k zhoršeniu ich základných ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtia, očakáva zlepšenie parametra odvrátiteľných úmrtí.

Stavebná časť projektu rieši dva objekty a to chirurgický pavilón a očný pavilón. V očnom pavilóne budú vybudované tri operačné sály a zrekonštruované izby s lôžkovou kapacitou 12 lôžok. V chirurgickom pavilóne sa vybudujú dve operačné sály a zrekonštruujú sa izby s kapacitou 18 lôžok, pristaví sa únikové schodisko a lôžkový výťah. Na všetky stavebné úpravy disponuje FNsP Žilina projektovou dokumentáciou a platným stavebným povolením. Súčasťou projektu je aj prístrojové vybavenie operačných sál pre neurochirurgiu a ortopédiu.

Začiatok verejného obstarávania je naplánovaný na december tohto roka a ukončené by malo byť v januári 2025, kedy by mala byť podpísaná aj zmluva o dielo s víťazným uchádzačom. Ten by mal s realizáciou projektu začať hneď vo februári 2025 a ukončiť ho v júni 2026.

Vyšetrenia materiálov sa realizujú v zahraničí

Zriadenie plne funkčného laboratória BSL3 je pre ÚVZ nevyhnutné, pretože jeho laboratóriá v súčasnosti preukázateľne pracujú s biologickými faktormi 3. kategórie, pričom pri spracovaní rizikových zásielok hrozí riziko kontaminácie spracovávaného materiálu biologickým faktorom vyššej kategórie. „Potreba zabezpečenia laboratória vyplýva aj z potreby zabezpečenia kvalitnej a centralizovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktorú prináša reforma Optimalizácie siete nemocníc,“ vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva.

Úrad má personálne kapacity na zabezpečenie chodu laboratória, nedisponuje však vhodne uspôsobenými a zariadenými priestormi. „V súčasnosti sú na Slovensku zabezpečované vyšetrenia materiálov s podozrením na prítomnosť BSL3 patogénov prostredníctvom zahraničných partnerských laboratórií len na základe ústneho dohovoru a osobných vzťahov s kolegami, čo znamená dlhý reakčný čas. Vo vlastnej réžii sa vyšetruje vybrané spektrum materiálov a len na veľmi limitované spektrum patogénov, ktoré v súčasných nevyhovujúcich podmienkach sú rizikom pre pracovníkov aj pre okolie,“ približuje ministerstvo zdravotníctva v materiáli, predloženom na rokovanie vlády. So začiatkom implementácie projektu sa počíta v novembri tohto roka, ukončený by mal byť v júni 2026.

„Zriadenie plne funkčného laboratóriá BSL3 na Slovensku považujeme za dôležité, pretože sa tým rozšíri spektrum laboratórnej diagnostiky a zvýši sa všeobecná pripravenosť na ohrozenia vysoko nebezpečnou nákazou,“ konštatuje pre Zdravotnícky denník komunikačný odbor ÚVZ.

Spolupráca s medzinárodnými organizáciami

Slovensko je zapojené do sietí pracovísk spolupracujúcich s WHO (Svetová zdravotnícka organizácia), ECDC (Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb) a EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín). Medzi hlavné úlohy laboratórií ÚVZ a jeho regionálnych úradov patrí nadstavbová laboratórna diagnostika a pripravenosť na závažné cezhraničné ohrozenia, ktorá je zo strany spomínaných organizácií pravidelne kontrolovaná.

WHO, ECDC a EFSA rýchlo reagujú na novovzniknuté ohniská nákaz, vypracujú plány, prípadne laboratórne postupy diagnostiky a od členských krajín očakávajú rýchlu reakciu a pripravenosť, ktorá je aj v najlepšom záujme Slovenska. Jednou zo zásadných podmienok pre prácu s infekčným materiálom a pri nadstavbovej diagnostike patogénnych agensov je dodržanie podmienok bezpečnosti pri práci v zmysle nariadenia vlády o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou biologickým faktorom pri práci.

Rezort zdravotníctva navyše pripravuje novelizáciu vyhlášky o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, v ktorej bude explicitne uvedená povinnosť minimálne nemocnice 5. úrovne mať zazmluvnenú dostupnosť diagnostiky prostredníctvom laboratória BSL3 s prípravou pre laboratórium BSL4 na území Slovenska. Jej účinnosť je plánovaná k 1. januáru 2025, s prechodným ustanovením na vybudovanie takto rozsiahleho laboratória do roku 2026.

Jozef Brezovský