Ilustračné foto: Freepik

Jednodňová chirurgia presúva a ruší operácie. VšZP niektorým nepredĺži zmluvy

Slovenská asociácia jednodňovej chirurgie (SAJCH), ktorá zastupuje väčšinu poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS) odhaduje, že až u 10-tisíc operácií pacientov, poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) , sa do konca roka bude musieť zmeniť, resp. predĺžiť, termín operácie a u tých poskytovateľov, ktorí majú byť od novembra odzmluvnení, operácie úplne zrušiť. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré Zdravotníckemu denníku poskytla Eva Vidová, predsedníčka SAJCH.

Od 1. novembra tohto roka totiž VšZP plánuje nepredĺžiť zmluvy s tými poskytovateľmi, pri ktorých bolo identifikované neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov. Podľa vyjadrenia poisťovne ide o približne osem percent z úhrad pre poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti. VšZP to uviedla v tlačovej správe.

VšZP argumentuje efektívnym vynakladaním peňazí

Poisťovňa realizovala rozsiahlu kontrolu efektívnosti vynakladania finančných prostriedkov pre poskytovateľov JZS. „Výsledky tejto kontroly ukázali, že v niektorých prípadoch dochádzalo k súbehom úväzkov lekárov na viacerých miestach súčasne. Ďalej sa ukázalo, že niektoré zariadenia vyberali značné doplatky za zdravotnú starostlivosť, pričom pacienti musia byť v prípade následných komplikácií odosielaní na urgentné príjmy nemocníc,“ tvrdí predstavenstvo VšZP.

„Prechodné obdobie poskytovania zdravotnej starostlivosti bude zabezpečené dodatkami, ktoré umožnia dotknutým poskytovateľom JZS poskytovať starostlivosť bez limitov do konca októbra 2024, čím sa minimalizujú dopady na pacientov,“ vysvetľuje štátna poisťovňa. Zároveň VšZP zavádza dočasné plošné obmedzenie zmluvných objemov pre poskytovateľov na 70 percent priemernej mesačnej úhrady. Toto opatrenie bude platné dočasne do 31. decembra 2024.

„V segmente špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ktorej súčasťou sú aj JZS, VšZP prekračuje úhradu nad rámec programovej vyhlášky,“ konštatuje VšZP. Najväčšia slovenská zdravotná poisťovňa podľa svojich slov pristúpila k opatreniam, ktoré prinesú hospodárnejšie nakladanie s verejnými zdrojmi a chránia poistencov pred zbytočným finančným zaťažením. „Zároveň tak zodpovedne pristupuje k požiadavkám zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež k výzvam ministerstva zdravotníctva,“ pripomína VšZP.

SAJCH považuje opatrenie za likvidačné

Vidová potvrdzuje, že poskytovatelia JZS od pondelka 7. októbra rozbiehajú pre poistencov VšZP proces ich preobjednávania, keďže väčšina poskytovateľov už má pacientov objednaných na operácie na 2-4 mesiace vopred, v niektorých prípadoch aj dlhšie.

„V režime JZS sa aktuálne vykonáva až 57 percent všetkých operácií ročne, pričom najpočetnejšími sú očné operácie, ORL, gynekologické, chirurgické a ortopedické operácie. JZS je svetovým trendom už dlhodobo a vo vyspelých krajinách EÚ a sveta je v režime bez hospitalizácie operovaných už viac ako 75 percent všetkých operácií,“ vysvetľuje predsedníčka SAJCH .

VšZP podľa nej argumentuje potrebou šetrenia financií, pričom tvrdí, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa pre ich poistencov nezhorší, pretože ich prevezmú poskytovatelia ústavnej zdravotnej starostlivosti, teda nemocnice. „Čakacie doby na operácie v nemocniciach sú už teraz dlhšie ako u poskytovateľov JZS, pričom úhrada VšZP poskytovateľom JZS za rovnaký výkon je nižšia ako úhrada nemocniciam. Je zrejmé, že k žiadnej úspore ani teoreticky nemôže dôjsť, iba ak by VšZP kalkulovala s tým, že nemocnice nie sú aktuálne schopné nahradiť poskytovateľov JZS a preto nebudú musieť platiť za operácie ich poistencov vôbec,“ myslí si Vidová.

Dodáva, že poskytovatelia JZS, ktorí zamestnávajú stovky lekárov, zdravotných sestier a ostatných zamestnancov, majú investované peniaze do prístrojového a priestorového vybavenia považujú tento krok VšZP za likvidačný. „Súčasne žiadame o dofinancovanie zdravotníctva zo strany štátu a prípadne aj VšZP ešte do konca roku tak, aby nedošlo k výraznému zhoršeniu prístupu pacientov k zdravotnej starostlivosti,“ uzatvára predsedníčka SAJCH.

(bre)