Prezident SR Peter Pellegrini. Foto: Peter Pellegrini/Facebook

Prezident konsolidačný balíček zatiaľ nepodpíše. Vládu vyzval na rokovania so zdravotníkmi

Slovenský prezident Peter Pellegrini vyzval vládu, aby začala rokovať so zdravotníkmi o návrhu konsolidačných opatrení. Deklaroval, že od nich bude závisieť aj prípadný podpis tohto zákona. Pellegrini v utorok v Prezidentskom paláci prijal zástupcov lekárskych i sesterských odborových združení a ďalších zdravotníckych organizácii.

Pellegrini vyzval vládu, aby ukázala, že zdravotníctvo je jej prioritou tým, že nebude výrazne znižovať objem prostriedkov v sektore. Lekári, sestry aj záchranári prezidenta požiadali, aby nepodpísal konsolidačný balíček, ktorý poslanci Národnej rady SR schválili v skrátenom legislatívnom konaní. On tvrdí, že do poslednej chvíle bude sledovať, ako postupujú rokovania, a potom sa rozhodne, či zákon podpíše. Aj zdravotníkov vyzval, aby boli ústretoví a pokúsili sa s vládou nájsť kompromis.

„Uvedomujeme si nutnosť a akútnosť konsolidácie verejných financií, avšak konsolidácia nesmie ísť na úkor zdravotníckeho personálu. Čo sa, žiaľ, významne dotkne väčšiny pacientov. Toto flagrantné porušenie zmluvy (z roku 2022 o pravidelnej valorizácii platov, poznámka redakcie) zničilo dôveru, sociálny dialóg, zlikvidovalo fungujúci systém, ktorý spočíval v raste či poklese miezd v zdravotníctve podľa rastu či poklesu priemerných miezd na Slovensku, z ktorých platíme zdravotné odvody,“ konštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský vo výzve, ktorú odborári adresovali prezidentovi Pellegrinimu. Takýto spôsob konsolidácie podľa nich povedie k chaosu.

„Máme podpísaných vyše 3100 výpovedí z nadčasovej práce lekárov z 28 nemocníc. Vopred sme avizovali, že ak parlament schváli konsolidačný balík na úkor zdravotníctva, začíname zber výpovedí z pracovného pomeru,“ informoval Visolajský vo výzve prezidentovi.

Pellegrini po stretnutí so zdravotníkmi pripomenul, že na Slovensku chýba okolo 12 tisíc sestier a sedemtisíc z nich má viac ako 60 rokov. „Ak sa kvôli takýmto destabilizačným krokom len polovica z týchto sestier rozhodne ísť do predčasného dôchodku, poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku je vážne ohrozené,“ povedal prezident, „Bez ministra financií, ministra zdravotníctva, nech už ním bude o pár dní ktokoľvek, ale aj bez ochoty celej vlády, sa tento spor vyriešiť nepodarí.“ Dodal, že zdravotnícke zariadenia budú zasiahnuté aj ďalšími konsolidačnými opatreniami ako zvýšená DPH alebo transakčná daň, ktoré prispejú k destabilizácii zdravotníctva.

„Stretnutie u pána prezidenta Petra Pellegriniho nevnímame ako zdvorilostné, ale očakávame jasné postoje a návrhy konkrétnych riešení týkajúcich sa zmien v konsolidačnom balíku tak, aby nebola ohrozená stabilita zdravotníckeho systému, pracovné podmienky zdravotníkov a úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ vyhlásila predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Kavecká povedala, že ak začne návrh zákona platiť, aj sestry sú pripravené podať výpovede z nadčasov. Združenie zároveň pozvalo na spoluprácu všetky odborové a stavovské organizácie pôsobiace v oblasti zdravotníctva. Premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa nej združeniu doteraz neodpovedal na žiadosť o rokovanie.

Konsolidačné opatrenia, dotýkajúce sa sektoru zdravotníctva, ktoré minulý týždeň schválila Národná rada SR, odmietajú zástupcovia lekárov, sestier, nemocníc i záchranárov. Trvajú na ich zmene a viacerí z nich vyzvali prezidenta, aby návrh zákona nepodpísal. Asociácia nemocníc Slovenska žiada vládu, aby pristúpila k rokovaniam s relevantnými zdravotníckymi organizáciami a našla riešenie, ktoré umožní stabilizáciu systému.

(luh)