Poslanec SaS Tomáš Szalay (Foto: Radek Čepelák)

Nový minister zdravotníctva musí vyriešiť množstvo akútnych problémov. O jeho mene strana zatiaľ mlčí

Strana Hlas-SD uisťuje, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v rozbehnutých projektoch Zuzany Dolinkovej a bude hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov, aby pacienti na Slovensku mali kvalitnejšiu starostlivosť a lepšie služby. Pre Zdravotnícky denník to uviedlo tlačové oddelenie strany. K špekuláciám o menách nového ministra alebo ministerky, ktoré sa objavili po demisii Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) sa nevyjadrili. Na otázku, kedy plánujú Dolinkovej nástupcu predstaviť, neodpovedali. „O mene nového ministra zdravotníctva Vás budeme informovať,“ tvrdí strana Hlas, ktorej post patrí podľa koaličnej zmluvy.

Poslanec strany Sloboda a solidarita (SaS) a jej tímlíder pre zdravotníctvo Tomáš Szalay v pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil, že v zdravotníctve je potrebných množstvo nepopulárnych opatrení, ktoré treba urobiť na začiatku vládnutia, práve preto, že sú nepopulárne. „Pani ministerka Dolinková ich neurobila, vraj preto, lebo necítila politickú podporu. Premiér Robert Fico nemôže ďalej podrážať nohy všetkým ministrom zdravotníctva a mal by sa postaviť sa aj za nepopulárne opatrenia, ktorými musí zdravotníctvo prejsť aby neskolabovalo,“ hovorí Szalay. Podobná situácia bola napríklad v roku 2019, keď podala demisiu ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Premiérska téma

Opatrenia sú potrebné preto, lebo zdravotníctvo musí riešiť množstvo rokmi naakumulovaných problémov. Napríklad nedostupnosť ambulantnej starostlivosti, čakacie lehoty, poplatky v ambulanciách, nedostatok všeobecných lekárov, pediatrov aj špecialistov či potreba vytvoriť nový katalóg výkonov. Dlhodobo na to upozorňujú zástupcovia ambulantného sektora, ale zmeny sa nedejú.

„Ďalej počúvame zo všetkých kútov Slovenska výhrady a pripomienky k optimalizácii siete nemocníc. Štátne nemocnice sú zadlžené a tento rok vyprodukujú stratu zhruba o pol miliardy väčšiu ako minulý rok. Zdá sa, že jediným riešením bude vrátiť sa k plánom Rudolfa Zajaca (minister zdravotníctva za  SDKÚ v rokoch 2002-2006) a urobiť z nich štátne akciové spoločnosti,“ povedal Tomáš Szalay. Čo sa týka nemocníc, podľa neho ďalej treba konečne zaviesť DRG, teda platby nemocniciam podľa diagnóz.

„Pravidelne spomínam, že štátna Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) má 45-percentnú obložnosť, teda každá druhá posteľ je prázdna. Nemocnica urobí tento rok zhruba 180-miliónovú stratu. Tá nízka obložnosť je spôsobená nedostatkom sestier, takže sa nemá kto starať o pacientov,“ podotkol poslanec a lekár. Ďalšie problémy sa týkajú prístupu k inovatívnym liekom, zazmluvňovania poskytovateľov laboratórnych vyšetrení alebo situácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorej hrozí krach. Treba riešiť reguláciu poplatkov aj otázku národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorej plánovaná lokalita sa z Rázsoch zmenila na Ružinov. „Celý zdravotný systém je kolabujúci a nefunkčný. Treba tu zaviesť poriadok, ale na to, aby to nový minister urobil, za ním musí stáť premiér,“ hovorí Szalay. Tým sa vracia k tomu, čo už pred minuloročnými parlamentnými voľbami konštatovala odchádzajúca ministerka Dolinková, ale nenaplnilo sa to – že zdravotníctvo musí byť premiérskou témou.

„Vyzývam Roberta Fica, aby spravil zo zdravotníctva premiérsku tému a podporil budúceho šikovného ministra alebo ministerku zdravotníctva,“ povedal Szalay. Deklaroval, že je pripravený premiérovi pomôcť, má na to skúsenosti, tím aj program. Myslí si, že v zdravotníctva sa nesmie politikárčiť, aby sme neuviazli v situácii podobnej ako teraz.

Úloh je viac než dosť

Opozičný podpredseda parlamentného zdravotníckeho výboru Oskar Dvořák (PS) si myslí, že Zuzana Dolinková niektoré problémy slovenského zdravotníctva za uplynulý rok ešte zhoršovala. „Spomeniem napríklad kolabujúce oddelenia v Trenčíne kvôli politickým zásahom, navyšovanie poplatkov cez zrušené poistné benefity, zastavenie výstavby veľkej národnej nemocnice tesne pred jej spustením, ohrozovanie európskych peňazí cez zvýhodňovanie finančných skupín, alebo medzinárodnú hanbu, keď sme sa ako jediná krajina nepridali k novým medzinárodným zdravotníckym predpisom,“ povedal pre Zdravotnícky denník. Revidované predpisy však odmietol vládny splnomocnenec pre prešetrovanie manažmentu pandémie covid-19 Peter Kotlár (SNS).

Nový minister alebo ministerka tak budú podľa Dvořáka musieť hasiť zbytočne vytvorené problémy, ale tiež urýchlene začať riešiť „klasiky“ s nedostatkom personálu, kolabujúcimi ambulanciami, rozmáhajúcimi sa dezinformáciami alebo narastajúcimi poplatkami. „Kľúčové bude taktiež rozbehnúť výstavbu nemocníc, konkrétne národnú univerzitnú nemocnicu, aby naši pacienti, zdravotníci a študenti nemuseli utekať za modernou liečbou, štúdiom a vybavením do zahraničia,“ tvrdí poslanec PS. 

Tiež si myslí, že najdôležitejšia bude politická sila nového ministra alebo ministerky, aby dokázal pretlačiť ťažké, no potrebné opatrenia. „Na to budú potrebovať podporu premiéra. Aj preto vyzývame Roberta Fica, aby sa po roku jeho štvrtej vlády začal konečne venovať aj zdravotníctvu,“ dodal Dvořák.

Ďalší poslanec zdravotníckeho výboru Peter Stachura (KDH) od nového ministra očakáva, že bude rešpektovanou osobou, ktorá bude vedieť kompetentne riadiť daný rezort. Taktiež by privítal, aby nezastupoval záujmy súkromných investorov, lobistických skupín a záujmy, ktoré nedbajú na dobro pacienta. „Aby sa vedel postaviť za solidaritu v systéme a neprenášal ešte väčšie ekonomické nároky na pacientov. Aby vedel upratať bezbrehé a svojvoľné poplatky v systéme, bojoval za zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a vedel spravodlivo prerozdeľovať dostupné zdroje. S mojimi kolegami očakávame, že si nový minister vybuduje zdravý rešpekt medzi zdravotníkmi a zároveň bude na strane pacienta. Rovnako musí byť svojbytný vizionár, aby vedel ako nastaviť tak potrebné systémové zmeny a mať pre ne silnú politickú podporu od premiéra a ministra financií,“ doplnil.

Prvé kroky nového ministra sa budú podľa Stachuru musieť venovať štrajku zdravotníkov, ktorých sa dotýka konsolidácia. Od týchto vyjednávaní bude zrejme závisieť jeho úspech alebo neúspech. Taktiež bude potrebovať silný odborný tím. Poslanec tvrdí, že následne sa minister bude musieť sústrediť na upratanie poplatkov v ambulanciách a nastavenie pravidiel, aby systém bol dlhodobo udržateľný. Musí sa však zamerať aj na prerozdeľovanie zdrojov nemocniciam. „Potrebujeme bytostne dotiahnuť centralizáciu štátnych nemocníc, zoptimalizovať ich efektivitu, nastaviť platobný model, ktorý bude kombináciou DRG a platby za zachovanie solidarity a dostupnosti. A samozrejme potrebujeme myslieť aj na pohospitalizačnú starostlivosť,“ vymenoval. Prioritou musí byť aj pokračovanie vo výstavbe nemocníc z Plánu obnovy a riešenie pre „zabudnutú“ Bratislavu. „A v neposlednom rade potrebujeme stabilizovať sesterský personál, aby nám mladé sestry neodchádzali mimo sektor alebo do zahraničia,“ dodal.

Na ako-takú garanciu solidarity v systéme však treba zracionalizovať prebytočné vyšetrenia, výkony a služby. Napomôcť tomu môže väčšia digitalizácia v systéme aj kontrola, ktorá stále chýba. „Náš systém je zdevastovaný od základov, čiastkové úpravy, len tak aby nikoho nenaštvali nepomôžu,“ vyhlásil Stachura. Práve to však môže naraziť na veľakrát spomínanú politickú podporu a bude si vyžadovať zásadné zmeny legislatívy. „Obávam sa, že táto vládna garnitúra na zdravotníctvo rezignovala už vo svojom programovom vyhlásení,“ vyhlásil na záver poslanec KDH.

Možní noví ministri?

Podľa medializovaných informácií by sa nástupcom Zuzany Dolinkovej mal stať štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško (Hlas-SD). Vládne strany to nepotvrdili ani nevyvrátili. Okrem Šaška sa už hovorí aj o ďalších menách. Tomáš Szalay povedal, že nechce špekulovať, ale vyjadril sa k trom ľuďom, ktorých mená sa verejne spomínajú. „Pán Šaško podľa mojich informácií nemá žiadnu praktickú skúsenosť s riadením zdravotníctva a nepoznáme jeho názory na to, ako zdravotníctvo má vyzerať,“ tvrdí poslanec.

Spomína sa tiež meno súčasného ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD), ktorý bol v minulosti ministrom zdravotníctva ako nominant Smeru-SD a podľa Szalaya patril k tým lepším. „Vie, čo v zdravotníctve treba robiť,“ hovorí. Drucker však povedal, že je ministrom školstva, venuje sa zmenám a skvalitňovaniu školstva a o inú funkciu nemá záujem.

Objavilo sa aj meno riaditeľky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníkovej, ktorá podľa Szalaya ako riaditeľka nemocnice v praxi vidí, čo zdravotníctvo potrebuje. „Vo funkcii je dlhé roky a tiež by mohla byť dobrou ministerkou,“ myslí si.

Zdravotníctvo pred kolapsom

Ktokoľvek do vedenia rezortu zdravotníctva príde, bude musieť riešiť množstvo akútnych problémov, napríklad to, že vyše 1800 lekárov podalo výpovede z nadčasovej práce. „Treba na to mať projektové tímy a premiér za ministrom musí stáť a podporovať ho aj pri nepopulárnych opatreniach, lebo ináč ho záujmové skupiny v sektore roztrhajú,“ skonštatoval Tomáš Szalay.

Súhlasí s ním aj predseda SaS Branislav Grőhling: „Slovenské zdravotníctvo je pred kolapsom a potvrdila to aj odchádzajúca ministerka, ktorá sa nebila za svoj rezort, lekárov a pacientov. Priznala, že konsolidačný balíček bude pre zdravotníctvo devastačný.“ Podľa Grőhlinga je kľúčovou úlohou premiéra ponúknuť prezidentovi adekvátnu náhradu za Dolinkovú.

Prezident Peter Pellegrini už povedal, že kým sa nenájde Dolinkovej nástupca, jej demisiu neprijme. „Okrem premiéra nový minister potrebuje aj podporu ministerstva financií. Musí to byť skúsený manažér alebo manažérka so znalosťami sektora a tiež neustupovať konšpirátorom ako je Peter Kotlár,“ povedal predseda strany SaS. O vyjadrenie k téme sme požiadali aj koaličné strany Smer a SNS a opozičné hnutie Slovensko, avšak nereagovali.

Lucia Hakszer