Slovenský prezident Peter Pellegrini. Foto: prezident.sk

Prezident prijme demisiu ministerky zdravotníctva, až keď bude vidieť jej nástupcu

Demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) prijme slovenský prezident Peter Pellegrini vtedy, keď bude vidieť od predsedu vlády adekvátnu náhradu. „Nebudem prijímať jej demisiu okamžite a poverovať vedením ministerstva niektorého člena vlády, kým sa nenájde jej nástupca,“ povedal prezident v rozhovore pre TA3.

Dodal, že rezort zdravotníctva si to nezaslúži. „Keď dostanem od premiéra návrh na ministra, o ktorom budem presvedčený, že bude schopný pokračovať v rozbehnutých náročných projektoch a priniesť aj ďalšie opatrenia, ktoré si zdravotníctvo vyžaduje, tak vtedy demisiu ministerky Dolinkovej prijmem a v tom momente vymenujem nového ministra alebo ministerku,“ zdôraznil prezident Pellegrini.

Ministerka zdravotníctva v piatok oznámila svoju demisiu na tlačovej konferencii. Podľa jej slov odchádza z vlastného presvedčenia. Dôvodom má byť najmä konsolidačný balíček, ktorý obsahuje aj škrty v zdravotníctve. Ide napríklad o spomalenie valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá. Štátne nemocnice sa tiež majú zmeniť na akciové spoločnosti.

Dolinková kritizovala aj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Petra Kotlára (SNS). Ten totiž vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola a odporučil zakázať aj mRNA vakcíny.

(bre)