Bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: MZ SR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odstupuje z funkcie. Dôvodom je najmä konsolidácia

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odstupuje z funkcie. Oznámila to v piatok na tlačovej konferencii. Dôvodom demisie je podľa jej slov najmä konsolidačný balíček, ktorý sa dotkne aj zdravotníctva.

Dolinková v piatok oznámila svoju demisiu na tlačovej konferencii. Podľa jej slov odchádza z vlastného presvedčenia. Dôvodom má byť najmä konsolidačný balíček, ktorý obsahuje aj škrty v zdravotníctve. Ide napríklad o spomalenie valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá. Štátne nemocnice sa tiež majú zmeniť na akciové spoločnosti.

Podľa jej slov pri týchto opatreniach nie je možné napĺňať programové vyhlásenie vlády a môže byť ohrozená zdravotná starostlivosť. Pri zmene nemocníc na akciové spoločnosti bez ich dofinancovania budú podľa nej okamžite v strate. „Pri súčasnom nastavení a schválení konsolidačného balíčka ja ako ministerka neviem garantovať, že naše zdravotníctvo ide tým správnym smerom. Tým smerom, ktorý sme si vytýčili v programovom vyhlásení vlády. Považujem konsolidáciu verejných financií za neprijateľnú a neakceptovateľnú pre slovenské zdravotníctvo,“ povedala s tým, že konsolidáciou sa porušilo aj memorandum medzi vládou a lekárskymi odborármi.

Odstupujúca ministerka kritizovala aj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Petra Kotlára (SNS). Ten totiž vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola a odporučil zakázať aj mRNA vakcíny. „S nevedeckými faktami sa pracovať nedá. Mrzí ma, že na úrovni vládnej koalície nachádzali podporu myšlienky pána splnomocnenca, ktoré podľa mňa nenachádzajú odbornú a vedeckú podporu so svetovými zdravotníckymi kapacitami,“ povedala Dolinková.

Ako dodala, necíti ani politickú podporu pre presadzovanie svojich cieľov a vízie slovenského zdravotníctva. „Neodchádzam kvôli žiadnej kauze, ale kvôli svojmu osobnému presvedčeniu. Zdravotníctvo, ktoré nemá finančnú a politickú podporu, nedokáže napĺňať ciele, ktoré si vláda vytýčila v programovom vyhlásení,“ dodala s tým, že za rok svojho pôsobenia nemala žiadnu kauzu, ktorá by ohrozovala zdravie ľudí a ktorá by bola prekážkou v dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre slovenských pacientov.

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegriny už avizoval, že v najbližších dňoch je pripravený prijať ministerku zdravotníctva a hovoriť s ňou otvorene o dôvodoch jej avizovanej demisie. „Rovnako sa už na budúci týždeň stretnem aj so zástupcami lekárov, sestier a záchranárov, aby som sa priamo oboznámil s ich požiadavkami a ich pohľadom na situáciu v slovenskom zdravotníctve,“ uviedol na sociálnej sieti.

Zdravotníctvo je podľa neho jedným z kľúčových sektorov z pohľadu kvality života ľudí, ktorú sa súčasná vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení zvyšovať. „Rozumiem akútnej potrebe konsolidácie verejných financií ako nevyhnutnej dani za hospodárenie predchádzajúcich vlád. Na druhej strane som však presvedčený, že zo štruktúry všeobecných ozdravných opatrení by sa mali črtať zásadné priority vlády. Avizovaná demisia ministerky zdravotníctva a jej oznámené dôvody zatiaľ napovedajú, že zdravotníctvo takouto prioritou nie je,“ dodal.

(mhl)