Moderna: vakcína proti covid-19 na báze mRNA (Foto: Pixabay)

Rezort zdravotníctva odmieta spochybňovanie vakcín. Splnomocnenec Kotlár si robí, čo chce

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklaruje, že sa vždy opiera o vedecké fakty a poznatky a očkovanie proti ochoreniu covid-19 rozširuje. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa spýtal, ako rezort plánuje komunikovať o význame mRNA vakcín. Splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Peter Kotlár (SNS) totiž odporučil mRNA vakcíny zakázať.

Rezort zdravotníctva v stanovisku, ktoré v pléne parlamentu počas štvrtkovej hodiny otázok predstavil šéf rezortu zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD), tvrdí, že prijal opatrenia na rozširovanie očkovacej siete, a to nielen v štátnych nemocniciach, ale aj u súkromných poskytovateľov. „Ministerstvo rovnako otvorilo aj druhé kolo v spolupráci s vyššími územnými celkami na ďalšie rozšírenie očkovacích kapacít proti covid-19 pre pediatrov, imunulógov a pneumológov. Prihlásenie na výkon očkovania je dobrovoľné a MZ SR chce poskytnúť možnosť zaočkovať sa všetkým obyvateľom SR,“ uvádza sa v stanovisku.

Kotlár spochybňuje odborníkov a zneisťuje ľudí, tvrdia vedci

Ministerstvo tvrdí, že jeho oporu vo vedeckých faktoch a poznatkoch ukazuje rozšírenie členov pracovných skupín pôsobiacich v rámci pandemickej komisie k dokumentom z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). „Pri rozhodovaní o dokumentoch z dielne WHO sa opierame o názory odbornej a zdravotnej verejnosti,“ uviedlo. Kotlár ako vládny splnomocnenec v júni Slovensko disasocioval od revidovaných Medzinárodných zdravotných predpisov, ako jediný zo štátov WHO. Rezort zdravotníctva neskôr v lete vytvoril odborné skupiny, ktoré rozhodujú o postoji krajiny k týmto predpisom.

Po mesiacoch očakávania Peter Kotlár predstavil výsledky svojho preverovania manažmentu pandémie. Na tlačovej konferencii hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode covid-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami, kým sa nedokáže ich bezpečnosť a účinnosť, a tiež opätovné odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy. Bezpečnosť a účinnosť mRNA vakcín proti covid-19 pritom potvrdili rozsiahle štúdie už pred ich registráciou v roku 2020.

Opozícia Kotlárove výroky skritizovala a označila ich za dezinformácie. Tvrdeniami sú znepokojení aj vedci z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Vyzvali vládu, aby ku Kotlárovej správe pristupovala mimoriadne obozretne: „Prezentované názory spochybňujú skutočnosti preverené a akceptované celosvetovou odbornou komunitou a zodpovednými autoritami a zneisťujú laickú verejnosť.“

Liekov je dosť

Rezort zdravotníctva tiež uvádza, že sú aj naďalej v dostatočnom množstve k dispozícii lieky na liečbu mierneho až stredne ťažkého priebehu covid-19 a pacienti sa nemusia báť výpadku. Ide o liek Paxlovid, schválený Európskou komisiou na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry. Paxlovid zastavuje množenie vírusu v bunkách, čo redukuje potenciálny výskyt závažného priebehu ochorenia.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou, s pokročilými chronickými komplikáciami alebo neurologickými ochoreniami. Ďalej pacienti s chronickými ochoreniami pľúc, artériovou hypertenziou alebo závažnou poruchou imunity. Liek indikuje ošetrujúci lekár.

(luh)