Ilustračné foto: Unsplash

Parlament schválil konsolidačný balíček. Šetrenie čaká aj zdravotníkov

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok definitívne schválili balík opatrení na konsolidáciu verejných financií v budúcom roku. Viaceré z nich sa dotknú aj zdravotníctva. Štátne nemocnice sa majú zmeniť na akciové spoločnosti a spomalí sa valorizácia platov lekárom a sestrám na tri percentá. Tieto kroky by mali štátu ušetriť 259 miliónov eur.

Lekári a zdravotníci majú každý rok navyšovanú základnú zložku mzdy o 0,015-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve. U lekárov špecialistov sa mzda každoročne zvyšuje o 0,025-násobok priemernej mesačnej mzdy. Koeficienty mali v nasledujúcich rokoch ďalej rásť, no ich valorizácia sa spomalí. K základným platom sa ďalej pripočítavajú príplatky za nadčasy, služby, prácu cez víkendy či sviatky. Priemerný plat lekára v nemocnici spolu s príplatkami tam bol vlani zhruba 4 240 eur.

Viacerí opoziční poslanci navrhovali vypustenie zníženia platových koeficientov pre zdravotníckych pracovníkov z konsolidačného balíka, avšak tento návrh, spolu s niekoľkými ďalšími opozičnými pozmeňujúcimi návrhmi, nebol prijatý.

Lekári, sestry a záchranári protestujú

Zdravotníctvo si podľa vládnych politikov každý rok vyžiada miliardu eur zo štátneho rozpočtu. Riešením má byť zmena právnej formy všetkých štátnych nemocníc na akciové spoločnosti a ustanovenie ich riadnych manažmentov, aby sa v zdravotníctve peniaze nestrácali.

Lekárski odborári sa však pri zmene právnej formy nemocníc obávajú snáh o ich privatizáciu. Lekárske odborové združenie (LOZ) sa ohradilo aj voči plánom na spomalenie valorizácie ich platov. Podľa LOZ ide o porušenie memoranda, ktoré bolo podpísané medzi odborármi a vládou pri výpovediach lekárov na jeseň 2022. Proti opatreniam protestovali aj sestry a záchranári, ktorých platy sú nižšie ako u lekárov.

Lekárski odborári zbierajú výpovede z nadčasovej práce, čo môže ochromiť chod niektorých nemocničných oddelení. Podľa ich slov sú pripravení aj na radikálnejšie kroky a v hre sú aj hromadné výpovede nemocničných lekárov.  Nazbierali ich už vyše 2 600 z 24 nemocníc. Zber výpovedí stále pokračuje.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) uviedla, že jej záleží na stabilite zdravotníctva a vníma vystúpenia lekárov aj sestier v súvislosti s konsolidačnými opatreniami. „Verí, že spoločne nájdu riešenie, ktoré bude reflektovať súčasnú ekonomickú situáciu Slovenska a zároveň umožní vytvoriť podmienky pre ich prácu tak, ako to opakovane deklarovala vládnemu vyjednávaciemu konsolidačnému tímu,“ uviedol rezort zdravotníctva v stanovisku.

Ministerka avizovala, že koeficienty valorizácie sa nebudú meniť pri zdravotníkoch, ktorým by potom mzda klesla pod hranicu priemernej mzdy. „Zatiaľ sa nám podarilo vyrokovať 40 miliónov eur, ktorých sa konsolidácia týkať nebude,“ povedala. Lekárskych odborárov Dolinková pozvala na rokovanie, ale odmietli. Ešte v stredu povedala, že konsolidácia by sa podľa nej vôbec nemala týkať zdravotníckych pracovníkov a zdroje treba hľadať niekde inde ako v zdravotníctve.

Celiatici budú platiť viac

Ďalšie konsolidačné opatrenia sa týkajú úpravy nároku na daňový bonus na dieťa, tzv. rodičovského dôchodku alebo zvýšenia základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 23 na 23 percent a dodatočného zníženia nižšej sadzby z 10 na 5 percent. Nižšia DPH sa uplatňuje na určité základné potraviny, lieky, zdravotnícke pomôcky, knihy, ubytovacie zariadenia, fitness centrá a ďalšie vybrané tovary. Novela zákona o dani z príjmov zavádza novú 24-percentnú sadzbu pre firmy so zdaniteľnými príjmami nad 5 miliónov eur a zníženie sadzby pre malé firmy na 10 percent pre tých s príjmami do 100 tisíc eur. Poslanci definitívne schválili aj novú daň z finančných transakcií, ktorú budú platiť právnické osoby.

Zo 141 poslancov prítomných v rokovacej sále hlasovalo za návrhy všetkých 79 poslancov strán vládnej koalície. Proti bolo naopak všetkých 62 prítomných opozičných poslancov. Jednotlivé časti konsolidačného balíka nadobudnú rôzne časti účinnosť postupne, prvé z nich od novembra tohto roka.

Poslanci pri záverečnom hlasovaní odmietli viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy. Medzi ne patril aj návrh Oskara Dvořák (PS), ktorý navrhoval zníženie DPH aj na bezlepkové potraviny vhodné pre celiatikov alebo návrh Martiny Holečkovej (nezaradená, kandidovala za KDH), ktorá chcela zníženie tejto dane aj na hygienické vložky a tampóny. Peter Stachura (KDH) zase navrhoval, aby od transakčnej dane boli oslobodené zdravotné poisťovne.

(luh)