Ilustračné foto: Freepik

Zdravotné poisťovne protesty prokuratúry analyzujú, ale pripomínajú, že Voxzogo je výnimkový liek

Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) boli doručené protesty Generálnej prokuratúry proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní, ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo. Poisťovňa podľa komunikačného odboru postupuje v súlade s ustanoveniami zákona o prokuratúre a začala konanie o proteste prokurátora, ktoré aktuálne ešte nie je ukončené. Protestom napadnuté stanoviská VšZP sú stále v platnosti.

Generálna prokuratúra totiž podala 13 protestov prokurátora proti stanoviskám troch zdravotných poisťovní, ktoré neudelili súhlas s úhradou lieku Voxzogo vyvinutého na liečbu achondroplázie, určeného pre ľudí malého vzrastu. Prokuratúra dospela k záveru, že zamietavé stanoviská poisťovní sú nepreskúmateľné pre neuvedenie dôvodov, pre ktoré nebol udelený súhlas s úhradou lieku Voxzogo, indikovaného v boji s achondropláziou pre konkrétneho maloletého pacienta.

Posúdenie dôvodnosti protestu

„Predmetom uvedeného konania o proteste prokurátora je posúdenie dôvodnosti protestu prokurátora, pričom výsledkom bude vyhovenie alebo nevyhovenie protestu, a teda, či VšZP napadnuté stanoviská zruší alebo nezruší,“ dodáva komunikačný odbor VšZP pre Zdravotnícky denník.

V prípade, že poisťovňa vyhovie protestu prokurátora a stanoviská zruší, neznamená to, že je povinná pristúpiť k úhrade výnimkového lieku, teda Voxzogo, ale bude postupovať výlučne v intenciách zákona. „Dôvodom je to, že liek Voxzogo zatiaľ na Slovensku kategorizovaný nie je a nie je teda hradený z verejného zdravotného poistenia,“ pripomína VšZP.

Zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorej bol tiež prokuratúry doručený, tvrdí, že to, čo má a čo nemá byť hradené z verejného poistenia, musí určiť štát, teda Slovenská republika prostredníctvom svojich úradov. „Sme presvedčení, že poistenci a pacienti majú právo presne vedieť, čo kryje verejné zdravotné poistenie. Systém výnimiek na úhradu nekategorizovaných liekov sme nikdy neobhajovali, práve naopak, roky hovoríme, že tento spôsob úhrad nie je udržateľný,“ hovorí pre Zdravotnícky denník Matej Štepiansky, PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera.

Ombudsman kroky prokuratúry podporuje

Podľa neho zároveň ale platí, že v žiadnej krajine na svete nie je z verejného zdravotného poistenia hradená každá zdravotná starostlivosť. „V porovnaní s okolitými krajinami vynakladáme na lieky takmer dvojnásobný podiel z celkových výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Tieto peniaze potom chýbajú v ostatných sektoroch ako sú ambulantná starostlivosť, dlhodobá a následná starostlivosť a ďalšie oblasti,“ dodáva Štepiansky.

Zdravotná poisťovňa Union sa k protestom prokuratúry bližšie nevyjadrila, len konštatovala, že ich evidujú a analyzujú.

Kroky Generálnej prokuratúry však podporuje verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. „Budem i naďalej apelovať na zdravotné poisťovne, aby vo svojej rozhodovacej činnosti dbali na riadne a presvedčivé odôvodnenie svojich rozhodnutí tak, aby sa eliminovali akékoľvek pochybnosti o svojvôli v rozhodovacom procese a zabezpečila sa ochrana základných práv pacientov v súlade s ústavnými zárukami a s princípmi dobrej verejnej správy,“ tvrdí Dobrovodský.

(bre)