Bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: MZ SR

Vláda nesúhlasí s odvolaním ministerky zdravotníctva. Odpovedala aj na argumenty opozície

Slovenská vláda považuje návrh skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. „Vláda nevidí žiaden dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva a plne ju podporuje vo výkone funkcie,“ uvádza sa v stanovisku po pondelkovom rokovaní kabinetu. Ako dôvody na odvolanie ministerky Dolinkovej opoziční poslanci uviedli šesť bodov.

Vláda podľa jej slov predložený návrh vníma ako súčasť deštruktívnej opozičnej politiky a odmieta snahy opozície prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva.

Ako už Zdravotnícky denník informoval, ako dôvody na odvolanie ministerky Dolinkovej opoziční poslanci uviedli, že neriešila havarijnú situáciu v Trenčianskej nemocnici, kde sa majú hrdzavým potrubím šíriť nebezpečné baktérie legionely a potýkali sa s nedostatkom personálu, ktorý viedol k preťažovaniu niektorých lekárov alebo tomu, že na kardiológii slúžil neatestovaný urológ. Podľa vlády, že regionálny úrad verejného zdravotníctva Trenčín vo vzorkách pitnej vody odobraných v nemocnici nebola zistená prítomnosť baktérie Legionella species. Čo sa týka kardiológie, podľa vlády ide o „kauzu, ktorú v súčasnosti šíri iba opozícia, keďže žiadny kolaps kardiologického oddelenia nehrozí“.

Dolinková taktiež podľa predkladateľov návrhu na jej odvolanie politizuje nezávislé inštitúcie a ustupuje dezinformáciám. Poslanci kritizujú, že sa jasne nepostavila na obranu zdravotníkov potom, ako vládny splnomocnenec pre prešetrovanie manažmentu pandémie covid-19 Peter Kotlár vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola a šíril dezinformácie o vakcínach. Keď zastupoval Slovensko na rokovaniach Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve, ako jediná z vyše 190 krajín sme sa dištancovali od Medzinárodných zdravotných predpisov.

Ani s tým vláda nesúhlasí. „Dovolíme si zásadne nesúhlasiť s tvrdením, že ministerka zdravotníctva ustupuje dezinformáciám a medicíne založenej na dôkazoch. Svedčí o tom aj fakt, že ministerstvo zdravotníctva prijalo opatrenia na rozšírenie očkovacej siete, a to nielen v štátnych nemocniciach, ale aj u súkromných poskytovateľov. Opoziční poslanci zároveň tvrdia, že ministerka zdravotníctva podniká kroky vedúce k politizácii nezávislých inštitúcii. S týmto tvrdením si rovnako dovolíme nesúhlasiť. Úpravou menovania predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou došlo k návratu k štandardnému spôsobu ustanovovania predsedu do funkcie a jeho odvolávania z funkcie výkonnou mocou, ktorej je Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou súčasťou,“ tvrdí vláda.

Ministerke vyčítajú aj manažérske zlyhania pri výstavbe nemocníc a ohrozovanie prostriedkov z plánu obnovy, negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a neriešenie problémov v ambulantnom sektore či s nedostatkom sestier. Opoziční poslanci apelovali na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa situáciou v zdravotníctve začal zaoberať. Vláda podrobne rozobrala aj jednotlivé projekty plánu obnovy a hospodárení štátnej poisťovne. „Ministerka zdravotníctva disponuje plnou dôverou ako premiéra tak aj celej vlády pri plnení všetkých úloh, ktoré jej plynú z funkcie ministerky zdravotníctva,“ uvádza v stanovisku vláda.

(mhl, bre, luh)