MUDr. Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Foto: LOZ, tlačové oddelenie

Odborári ukázali vlastný návrh šetrenia v zdravotníctve. Peniaze by hľadali pri centrálnom nakupovaní liekov a vyšetreniach

V zdravotníctve sa dá ušetriť 241 miliónov pre tento rok a budúci rok je možné ušetriť ďalších 308 miliónov eur. Je o tom presvedčené Lekárske odborové združenie (LOZ). Jeho predseda Peter Visolajský je presvedčený, že ušetriť v zdravotníctve sa dá aj bez toho, aby sa to dotklo pacientov, liečby, poklesol počet zdravotníkov, či neboli k dispozícii lieky alebo nefungovali nemocnice.

Možnosť ušetriť spomenuté milióny eur podľa Visolajského vyplýva z dokumentu ministerstva zdravotníctva a ministerstva financií pod názvom Revízia výdavkov na zdravotníctvo aktualizácia, ktoré ministerstvá pripravili ešte v septembri 2022.

Nízke platby nemocniciam

„Z tohto dokumentu je možné vyčítať, že sa dajú ušetriť financie pri centrálnom nakupovaní liekov, optimalizácii cien a množstva vyšetrení, napríklad pri magnetickej rezonancii, či zákonnej povinnosti zdravotných poisťovní pokryť minimálne oprávnené náklady na liečbu pacienta v nemocnici,“ konštatuje predseda LOZ.

Ministerstvo financií cituje v tejto analýze informácie Národného kontrolného úradu (NKÚ), ktorý konštatuje, že „náklady najväčších fakultných a univerzitných nemocníc nie sú v dostatočnej miere pokryté výnosmi od zdravotných poisťovní. Výnosy zo zdravotných poisťovní dlhodobo nepokrývajú náklady nemocníc na personál, lieky, krv a zdravotnícky materiál.“

Podľa NKÚ to znamená, že ani v prípade, že by nemocnice nemuseli nič minúť na priestory, kúrenie a elektrinu, upratovanie či zabezpečenie stravy, nedosiahli by vyrovnané hospodárenie. „Nízke platby, najmä od súkromných poisťovní, majú veľmi praktické dopady. Nemocnice sú zanedbané a nemajú peniaze na údržbu. Ich stále rastúce dlhy musí každých pár rokov riešiť štát. Celková situácia prispela aj k nedávnej hrozbe odchodu lekárov,“ dodáva správa NKÚ.

Zrušenie výstavby nemocnice na Rázsochách

To podľa Visolajského dopĺňa aj konštatovanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úrad totiž vyhlásil, že keby každá zdravotná poisťovňa platila nemocniciam rovnakú jednotkovú cenu za poskytnutú starostlivosť, pričom celková platba pre nemocnice by zostala zachovaná, len by sa na ňu zdravotné poisťovne poskladali spravodlivo podľa toho, koľko starostlivosti bolo poskytnutej ich poistencom, poisťovne Dôvera a Union by museli kumulatívne za rok 2023 doplatiť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti asi 53 miliónov eur a Všeobecná zdravotná poisťovňa by uhradila poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o rovnakú čiastku menej.

„Dlhodobo upozorňujeme na množstvo problémov slovenského zdravotníctva, v júni sme poukázali na ignorovanie dialógu a kroky proti dodržiavaniu Memoranda medzi vládou a LOZ. Išlo najmä o zrušenie výstavby národnej nemocnice na Rázsochách na základe analýzy, ktorej väčšina platila Penta. V septembri sme upozorňovali na podozrivý kšeft v Fakultnej nemocnici Trenčín za 5 miliónov eur,“ tvrdí predseda LOZ.

Zdravotníctvo sa podľa neho nerieši, ale naopak sa celý rok problém slovenského zdravotníctva len prehlbuje. „Návrhy v konsolidačnom balíčku týkajúce sa zdravotníctva postihnú najmä sestry a opäť zhoršia situáciu v zdravotníctve. Preto sme vyzvali kolegov, aby sa k nám pridali a dali výpovede z nadčasovej práce. Momentálne máme 2 635 výpovedí z nadčasov z 24 nemocníc,“ uzatvára Visolajský.

(bre)