Rokovanie koaličnej rady na konci roka 2023. Foto: Úrad vlády SR

Koalícia o Dolinkovej ozdravnom pláne tento týždeň rokovať nebude. Nemôže sa ho zúčastniť Danko, Fico odchádza do zahraničia

Ozdravný plán ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinová (Hlas-SD) mala podľa informácií Zdravotníckeho denníka v sobotu riešiť koaličná rada. Hneď budúci týždeň o ňom mala mimoriadne rokovať aj vláda. Zasadnutie rady sa však do konca tohto týždňa nakoniec konať nebude. Nemôže sa jej totiž zúčastniť predseda koaličnej SNS Andrej Danko. V sobotu večer odlieta aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Ide na oficiálnu návštevu Kórejskej republiky. Vracia sa až v utorok 1. októbra. Rokovania sa tak dovtedy zrejme neuskutočnia.

Šéfka zdravotníctva mala na zasadnutí vlády, ktoré bolo v stredu 25. septembra, predložiť materiál k ozdravným opatreniam v rezorte zdravotníctva. Materiál však nakoniec predložený nebol a ministerka po rokovaní informovala, že vzhľadom na to, že ide o rozsiahlu analýzu, sa bude opatreniami najskôr do konca tohto týždňa zaoberať koaličná rada a následne aj vláda na mimoriadnom rokovaní.

Rokovanie do konca týždňa nebude

Podľa informácií Zdravotníckeho denníka sa malo zasadnutie koaličnej rady, zloženej z lídrov vládnych strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS, konať už túto sobotu. Následne mala hneď budúci týždeň mimoriadne zasadnúť aj vláda, ktorá by sa mala venovať len ozdravným opatreniam. Rada však nakoniec do konca tohto týždňa rokovať nebude, keďže sa jej nemôže zúčastniť predseda SNS.

V sobotu vo večerných hodinách odcestuje aj premiér Fico na oficiálnu návštevu Kórejskej republiky. Hlavnými zámermi cesty je povýšenie vzťahov medzi Slovenskou republikou a Kórejskou republikou na úroveň strategického partnerstva, ale tiež hospodárska spolupráca vrátane jadrovej energetiky, automobilového priemyslu, robotiky a pokročilých technológií. Témou návštevy bude aj spolupráca pri rekonštrukcii a povojnovej obnove Ukrajiny. Premiér sa na Slovensko vráti až v utorok 1. októbra. Rokovania sa tak minimálne dovtedy neuskutočnia.

Podľa ministerky je v materiáli veľa faktických informácií, napríklad aj o zvýšení nákladov na lieky, ústavnú zdravotnú starostlivosť či platy. Podľa jej slov sa stále konajú aj rokovania ku konsolidácii. Mali by tam byť aj úpravy týkajúce sa valorizácie platov sestier, pretože podľa Dolinkovej treba zabrániť, aby mzdy sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov neklesli pod priemernú mzdu.

Materiál unikol do médií

Dolinkovej materiál, ktorým sa má zaoberať koaličná rada a vláda, zatiaľ nebol zverejnený ani schválený. Medzičasom už však unikol do médií. Podľa Denníka N, ktorý ho má k dispozícii, rezort v dokumente opisuje, aké opatrenia by sa mohli prijať v zdravotníctve, aké úspory prinesú a aké majú riziká.

Vážna situácia je napríklad pri dlhoch nemocníc. Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu totiž vo štvrtok 19. septembra skonštatoval, že Slovensko nesplnilo požiadavky smernice EÚ o oneskorených platbách verejných nemocníc dodávateľom. Ak ju nezačne krajina dodržiavať, dostane pokutu. Rezort tak v materiáli štátu navrhuje zaplatiť dlh alebo aspoň jeho časť a predložiť systémové opatrenia.

V materiáli je tiež návrh na zastavenie kategorizácie nových liekov, čím by sa ušetrilo 40 miliónov eur. „Ministerstvo v neverejnom materiáli píše aj o tom, že by sa dali zvýšiť aj doplatky za lieky, čo by mohlo priniesť 50 miliónov eur,“ uvádza Denník N s tým, že v opatreniach sa objavil aj návrh na poplatok za recept. V dokumente sú aj rizikové opatrenia ako napríklad zastavenie prijímania nových zdravotníkov alebo ich prepúšťanie. V ozdravnom pláne sa spomína aj centrálny nákup materiálu a liekov či zvýšenie nájmov v nemocniciach.

(mhl)