Ilustračné foto: Flickr

Opatrovateľské príspevky sa už nebudú krátiť. Štát to bude stáť 21 miliónov eur

Nové opatrenie ministerstva práce ruší krátenie opatrovateľských príspevkov bez ohľadu na to, či opatrovateľ patrí do ekonomicky aktívneho veku alebo je na dôchodku. Príspevky sa od ich zavedenia v roku 2009 krátili opatrovateľom v ekonomicky aktívnom veku, pričom od júla tohto roka boli tieto príspevky krátené aj dôchodcom na základe zákona schváleného bývalou vládnou koalíciou.

Nové opatrenie bude zahrnuté do aktuálnej novely zákona o sociálnych službách, ktorá bude predložená na októbrové rokovanie slovenského parlamentu. Zmeny by mali nadobudnúť účinnosť v decembri, pričom náklady na ich realizáciu sa odhadujú na 21 miliónov eur.

Všetky príspevky, ktoré boli doteraz krátené na základe príjmu odkázanej osoby, teda už krátené po novom nebudú. Podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) ide o historický krok, pretože sa mení opatrenie, ktoré platilo od roku 2009. „V lete tohto roka nadobudol účinnosť zákon z roku 2022, ktorý krátil opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v dôchodkovom veku. Zrušením tohto krátenia pre všetkých opatrovateľov, bez ohľadu na vek alebo príjem, napravujeme nespravodlivosť, ktorá týmto zákonom vznikla,“ hovorí minister Tomáš.

Opatrovateľské príspevky sa naďalej budú krátiť podľa príjmu opatrovateľov. Nový zákon však zvyšuje hranicu príjmu, od ktorej sa krátenie uplatňuje, z dvojnásobku na dva a pol násobok životného minima.

„Novela zákona o sociálnych službách prináša aj ďalšie pozitívne zmeny pre zdravotne znevýhodnených občanov. Medzi najvýznamnejšie patrí zvýšenie príplatku k opatrovateľskému príspevku pre zdravotne znevýhodnené deti zo sto na 200 eur a zavedenie efektívnejšieho systému odľahčovacej služby,“ upozorňuje rezort práce. Rodičia tak budú mať nárok na 30 dní pobytovej starostlivosti alebo 360 hodín ambulantnej služby ročne. Rozširuje sa aj počet hodín domácej opatrovateľskej služby z osem na 40 hodín mesačne, pričom opatrovateľ nestráca nárok na príspevok.

Ministerstvo práce tiež zdôrazňuje, že od začiatku funkčného obdobia navýšilo rozpočet na sociálne služby o 170 miliónov eur, zvýšilo opatrovateľský príspevok na úroveň čistej minimálnej mzdy a spustilo projekty na podporu paralympionikov.

(bre)