Foto: FN Trenčín

Šéf Fakultnej nemocnice v Trenčíne: Kardiológia funguje v normálnom režime. Rokujeme s ďalšími lekármi

Určité prevádzkové problémy na oddelení kardiológie boli, ale zdravotná starostlivosť je zabezpečená a na najbližšie dva mesiace sú rozpísané služby. Povedal to na tlačovej besede Michal Plesník, riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Oddelenie bolo podľa jeho slov stabilizované a pripravuje sa ďalší rozvoj. Dodal, že navyše nikto z lekárov nemá záujem z nemocnice odísť.

Počas leta sa v médiách objavili informácie, že v trenčianskej nemocnici podali výpovede viacerí kardiológovia a oddelenie prakticky nefunguje. „Čo sa týka medializovaných výpovedí lekárov, ide o ich slobodné rozhodnutie. Len ma mrzí, že viac komunikovali s médiami, ako s primárom oddelenia. V danej situácii sme chod oddelenia zabezpečili tak, ako sa najlepšie dalo,“ poznamenal Plesník.

Zaradenie medzi kardiocentrá

Primár kardiologického oddelenia Miroslav Vytiska potvrdil, že oddelenie funguje, poskytuje všetky služby v oblasti intervenčnej kardiológie pre plánované výkony, plánovaných pacientov, a poskytuje aj služby pre včasné výkony. Katetrizáciu poskytuje 24 hodín denne aj pre pacientov s infarktom myokardu, ktorí nevyžadujú akútnu katetrizáciu. Oddelenie funguje 24 hodín denne, katetrizačná sála od siedmej ráno do druhej poobede. „Po personálnej stránke sa nám podarilo oddelenie čiastočne stabilizovať a momentálne máme zabezpečenú prevádzku, čo sa týka služieb a aj čo sa týka intervenčnej sály. Rokujeme s ďalšími lekármi, ktorí by mali nastúpiť,“ vysvetlil primár kardiológie. Reálne sú podľa jeho slov momentálne na oddelení štyria lekári.

„Plánujeme rozšírenie programov i priestorov, chceli by sme ďalšiu angiolinku. Našou ambíciou je zaradenie medzi kardiocentrá s režimom 24/7, čo znamená že by sme poskytovali kompletnú intervenčnú starostlivosť o pacientov,“ dodal Vytiska. Služby sú momentálne vyskladané z kardiológov, prípadne mladých lekárov, ktorí sa pripravujú na atestáciu z kardiológie.

Distribúcia služieb je proporčná

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko k tomu poznamenal, že aj distribúcia služieb medzi jednotlivými lekármi je pomerne proporčná. „Aj keď niekedy bola situácia kritická, myslím, že by sa už nemala opakovať,“ verí Štofko.

Primár Vytiska priznal, že počas leta sa stalo aj to, že bol v službe urológ. Zdôraznil však, že jeho úlohou bolo len oznámiť príchod pacienta a on sám bol pripravený prípad vyriešiť. „Vlastne len monitoroval situáciu na oddelení. Výkonný článok som bol ja. Navyše na oddelení nebol vtedy hospitalizovaný žiadny pacient,“ dodal.

Primár ešte pripomenul, že ide o najmenšie kardiologické oddelenie na Slovensku, ktoré má desať lôžok a jednu katetrizačnú sálu. „Snažíme sa, aby rástlo, aby štandardne fungovalo,“ povedal Vytiska.

Štofko pred časom rokoval so Slovenskou kardiologickou spoločnosťou, ktorá potvrdila, že ide o mladé oddelenie, ktoré sa ešte potrebuje rozbehnúť. „Nehovoriac o tom, že aj na zabehnutých kardiologických oddeleniach niekedy príde k určitým výpadkom. Samozrejme, tým nechcem zľahčovať krízu, ktorá tu bola v lete,“ uzavrel štátny tajomník.

(bre)