Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay do parlamentu predložili uznesenie o osúdení výrokov, že pandémia covid-19 na Slovensku nebola (Foto: facebook Janka Bittó Cigániková)

Poslanci neodsúdili výrok, že pandémia nebola

Poslanci Národnej rady SR v stredajšom hlasovaní odmietli uznesenie k odsúdeniu výrokov splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19 Petra Kotlára (SNS). Uznesenie navrhovali Tomáš Szalay a Jana Bittó Cigániková (SaS). Kotlár vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola a na zasadnutí Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) za Slovensko odmietol revidované znenie Medzinárodných zdravotných predpisov. Szalay požiadal poslancov, aby uznesenie podporili a tým verejne vyjadrili, že zosmiešňovať pandémiu, jej obete a zdravotníkov, ktorí proti nej bojovali, je neprípustné.

„Treba ukázať, že na Slovensku sa úplne všetci nezbláznili, nekonšpirovať a nešliapať po obetiach. Mali by sme sa medzinárodne hanbiť, keďže ak jediná krajina sme odmietli Medzinárodné zdravotné predpisy WHO,“ povedal na schôdzi parlamentu Juraj Krúpa (SaS). Podľa poslancov tejto strany mala pandémia práve kvôli konšpiráciám viac obetí ako by mala bez nich a nemali by sa stávať oficiálnou politikou štátu. Mnohí ľudia totiž zomreli práve preto, lebo uverili tým, ktorí spochybňovali protipandemické opatrenia a očkovanie. Lucia Plaváková (PS) doplnila, že podľa vyhodnotení expertov vakcíny počas pandémie zachránili 1,6 milióna životov.

Zo 142 poslancov prítomných v parlamente za uznesenie hlasovalo 62, proti bolo 78 poslancov, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval. Jana Bittó Cigániková, ktorá návrh predložila, nakoniec na hlasovaní ani nebola. Z výsledkov hlasovania, zverejnených na webe Národnej rady, vyplýva, že všetci prítomní koaliční poslanci sa postavili za Kotlára a boli proti uzneseniu.

Chyby v manažmente

Opoziční poslanci si myslia, že súčasná koalícia, teda vtedajšia opozícia, pandémiu zneužila na politický boj. Tibor Gašpar (Smer-SD) ako jeden z mála koaličných poslancov, ktorý sa zúčastnil rozpravy k návrhu, poukázal na zlý manažment pandémie či prostriedky neadekvátne minuté na celoplošné testovanie alebo mobilné odberové miesta. Navrhovateľ uznesenia Tomáš Szalay súhlasí, že počas manažmentu pandémie sa urobili chyby. Na utorkovej schôdzi parlamentu spomínal, že v apríli 2020 sa stal bratislavským krajským lekárom a zažil havarijné podmienky počas pandémie, prázdne sklady štátnych hmotných rezerv, zavreté ambulancie, vystrašených ľudí, zavreté školy aj to, že v domove sociálnych služieb v Pezinku zomrelo viac ako 30 ľudí. „Prišla tam vtedy dokonca kriminálka. O dva roky neskôr bolo viac ako 20-tisíc mŕtvych a nikto sa tým už nezaoberal. Splnomocnenec Kotlár by mal prešetrovať práve tieto podmienky a nie to, či vo vakcínach boli čipy alebo či nás práškovali chemikáliami,“ vyhlásil Szalay. Doplnil, že jeho ani iných krajských lekárov, ktorí mali kľúčovú úlohu pri testovaní a očkovaní ľudí, sa na manažment pandémie nikto nepýtal.

„Teraz prichádza ďalšia vlna covidu a stále nevieme dobre očkovať. Ľudia, ktorí sa chcú zaočkovať proti novému variantu a najmä tí, ktorí patria medzi najzraniteľnejšie skupiny, sa nevedia k očkovaniu dostať,“ povedal Szalay. Po skončení mimoriadneho stavu sa totiž zmenili podmienky distribúcie vakcín, dospelí môžu proti covidu zaočkovať iba v štátnych nemocniciach a deti iba v jednej nemocnici v Banskej Bystrici. Oskar Dvořák (PS) si myslí, že postoje, ktoré prezentuje vládny splnomocnenec Kotlár, vedú aj k tomu, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa „autocenzuruje“ a očkovanie nijako nerozširuje.

Právo na sprievod detských pacientov poslancov nezaujíma

Poslanci v utorok na schôdzi odmietli aj návrh poslancov Vladimíra Ledeckého a Vladimíry Marcinkovej (obaja SaS) na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Návrh mal garantovať právo pacienta na sprievodcu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Prítomnosť sprievodcu je podľa nich aktuálne v praxi často a nedôvodne odopieraná, čo vnímajú ako problém predovšetkým pri maloletých deťoch.

Platné znenie zákona podľa poslancov právo týchto pacientov upravuje nedostatočne a nejednoznačne. Na nedostatočnú ochranu práv maloletých pacientov v súvislosti s právom na sprevádzajúcu osobu pravidelne upozorňuje aj úrad Verejného ochrancu práv alebo Asociácia na ochranu práv pacientov.

(luh)