Ilustračné foto: Freepik

Lieky nakoniec nemusia byť lacnejšie ani po znížení DPH. Zatienia to ďalšie opatrenia konsolidačného balíčka

Lieky a zdravotnícke pomôcky by mali byť od budúceho roka lacnejšie. Aspoň taká je logika návrhu zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na produkty, ktoré pod ne spadajú. Ide o súčasť konsolidačného balíčka verejných financií, ktorý vláda predstavila v polovici septembra tohto roka. Ten okrem iného obsahuje aj ďalšie opatrenia, ktoré budú, naopak, niektoré výdavky zvyšovať. Ide napríklad o daň z finančných transakcií alebo osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach. Opatrenia tak môžu spôsobiť aj to, že sa ceny liekov nielen že neznížia, ale nakoniec môžu byť aj drahšie.

DPH na lieky a zdravotnícke pomôcky by mala od budúceho roka klesnúť zo súčasných desať percent na päť percent. Vyplýva to z návrhu na zmenu a doplnenie niektorých zákonov v súvislosti so zlepšovaním stavu verejných financií. Ide o komplex opatrení v rámci konsolidácie, ktoré vláda schválila na svojom rokovaní 18. septembra. Ceny by tak v tomto segmente mali po znížení dane klesnúť.

Voľnopredajné lieky nemusia byť lacnejšie

Keďže sa vláda konsolidáciou snaží do štátneho rozpočtu priniesť 2,7 miliardy eur, opatrenia obsahujú napríklad aj zvyšovanie DPH v iných segmentoch či novú transakčnú daň. Katarína Müsslerová, hovorkyňa spoločnosti Phoenix, pod ktorú patrí napríklad sieť lekární Benu, upozorňuje, že na výslednú cenu liekov a zdravotníckych pomôcok vplýva viac faktorov. „Niektoré opatrenia konsolidačného balíčka ako napríklad daň z finančných transakcií alebo osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach sa môžu premietnuť do zvyšovania cien,“ uvádza pre Zdravotnícky denník.

Transakčná daň bude povinná najmä pre firmy a živnostníkov. Z každého prevodu z bankového účtu firma zaplatí daň vo výške 0,4 percenta. Maximálna daň pri jednej transakcii bude 40 eur. Za výbery hotovosti by mali firmy platiť 0,8 percenta. V tomto prípade nebude stanovený žiaden maximálny limit a firmy zaplatia daň podľa reálneho výberu. Daň z príjmu pre firmy by mala stúpnuť o jeden percentuálny bod. Ak majú príjem nad jeden milión eur, od januára zaplatia daň 22 percent.

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský pre Zdravotnícky denník pripomína, že zníženie sadzby na lieky a vybrané pomôcky štát vyčíslil na 97 miliónov eur. „Zvýšenie všeobecnej sadzby DPH však má z peňaženiek spotrebiteľov vytiahnuť až 1,45 miliardy eur. Ak odčítame ďalšie znížené sadzby na potraviny a podobne, výsledok je plus jedna miliarda eur na účtoch štátu. Taká je teda čistá negatívna pozícia spotrebiteľov,“ zdôrazňuje analytik z INESS.

Müsslerová však hovorí, že zníženie DPH vníma sektor ako pozitívnu súčasť konsolidačného balíčka. „Bezprostredne po opatrení sa znížia doplatky na lieky a niektoré zdravotnícke pomôcky, ktoré sú čiastočne hradené poisťovňami, ako aj ceny voľnopredajných liekov. Neplatí to pre výživové doplnky,“ hovorí. Tento pokles cien sa však podľa nej kvôli ostatným opatreniam nemusí vôbec prejaviť hlavne v prípade voľnopredajných liekov. Zároveň platí, že niektoré zdravotnícke pomôcky spadajú do kategórie s 20-percentnou DPH a tá sa od januára zvyšuje na 23 percent. Pacienti, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z vlastných zdrojov, tak budú musieť načrieť hlbšie do vrecka.

Poisťovniam klesnú náklady

Analytici a farmaceutický sektor sa však zhodujú v tom, že opatrenie zníži výdavky zdravotných poisťovní na lieky a pomôcky. Úhrada poisťovní je totiž stále násobne vyššia ako doplatky pacientov za lieky. Problémy im však môže spôsobiť transakčná daň. „Cez poisťovne pretečie zhruba osem miliárd eur, z toho je drvivá väčšina biznis-to-biznis, takže transakčná daň bude znamenať náklad rádovo v miliónoch až nízkych desiatkach miliónov eur. Závisí, ako veľké jednorazové platby poisťovne posielajú, keďže je na tú daň plánovaný strop na jednu platbu,“ uviedol Vlachynský.

Zdravotnícka analytička a bývalá štátna tajomníčka na ministerstve zdravotníctva Jana Ježíková Zdravotníckemu denníku pripomína, že opatrenie znižuje aj doplatky pacienta, i keď len tých liekov a pomôcok, ktoré sú vydávané na recept alebo lekársky poukaz. Pri liekoch a pomôckach, ktorých výdaj je viazaný na recept alebo lekársky poukaz je totiž konečná cena v lekárni alebo výdajni plne regulovaná. „Ak sa teda zníži DPH, o toľko sa zníži aj cena lieku,“ myslí si Ježíková.

Pri liekoch a pomôckach, ktoré nie sú vydávané na recept alebo poukaz, štát nereguluje maržu lekárne a distribútora. Takže ak sa aj zníži DPH, je podľa zdravotníckej analytičky na lekárni, či to premietne do zníženia ceny, respektíve doplatku pacienta. Samotné ceny liekov však ovplyvňujú aj ceny vstupných surovín či náklady na výrobu a transport, ktoré kontinuálne rastú.

Aj Vlachynský pripomenul, že v prípade zdravotníckych pomôcok sa naďalej jedná len o vybrané pomôcky. „Som fanúšikom znižovania daní, ale ideálne pri zachovaní jednoduchého daňového systému. Zavádzanie rôznych sadzieb a zoznamov systém komplikuje a zneprehľadnuje. Na konci dňa však aktuálne zmeny DPH povedú k tomu, že spotrebiteľovi ostane v peňaženke menej peňazí. Na liekoch a vybraných pomôckach možno dačo ušetrí, ale na drogérii, oblečení či benzíne zaplatí viac,“ dodal analytik z INESS.

Miroslav Homola