Ilustračné foto: Freepik

Objednávanie pacientov na vyšetrenie nebude spoplatnené. Parlament odmietol opozičný návrh

Parlament v utorok neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Návrh predložila opozičná strana SaS, ktorá chcela umožniť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti objednávať pacientov za poplatok.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nebudú môcť objednávať pacientov za poplatok v rozsahu najviac jednej štvrtiny jeho ordinačných hodín. Vyplýva to z hlasovania parlamentu, ktorý neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Do pléna ho predložila opozičná strana SaS.

Strana SaS hovorí, že podľa súčasného stavu je objednávanie pacienta na vyšetrenie vrátane objednania na konkrétny čas súčasťou zdravotného výkonu a preto by tento úkon mal byť pre poistencov poistených v zmluvnej zdravotnej poisťovni ako súčasť zdravotného výkonu bezplatný. „Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zákaz výberu poplatkov obchádzajú. Napríklad objednávanie delegujú na spoločnosť prevádzkujúcu internetový portál, ktorá sprocesuje platbu od pacienta za objednanie termínu. Pacienti tak či tak za objednanie platia. Akurát už na výšku poplatku na rozdiel od minulosti neplatí žiadna regulácia, a rovnako neplatí obmedzenie na štvrtinu ordinačných hodín,“ uvádza strana v návrhu.

Súčasný stav podľa SaS dokazuje, že doterajšie zákazy boli neúčinné, pretože každý zákaz a jeho neskoršie spresňovanie následne vyvolávalo tvorbu rôznych okľúk na porušenie daného zákazu. „Domnievame sa, že súčasný stav predstieranej bezplatnosti je pre pacientov horší, než transparentné regulované poplatky s ochranným limitom. V súčasnosti je možné spoplatňovať objednávanie len v rámci doplnkových ordinačných hodín, no faktom je, že doplnkové ordinačné hodiny na Slovensku prakticky nikto nevyužíva pre neskutočne preregulované a komplikované podmienky,“ dodali poslanci SaS v návrhu.

V septembri bolo medzi rezortom zdravotníctva a ambulantným sektorom aj rokovanie, na ktorom sa mali prioritne riešiť poplatky a doplatky v ambulanciách. „Rezort zdravotníctva so zástupcami ambulantného sektora intenzívne pracuje na riešení problematiky poplatkov a doplatkov v ambulanciách. Súčasné netransparentné a nejednotné prostredie v poplatkoch má negatívny vplyv na pacientov a na dostupnosť zdravotnej starostlivosti a je pretrvávajúcim problémom nášho zdravotníctva. Rozsah poplatkov je významný, narastá a je potrebné v nich urobiť poriadok,“ uviedlo komunikačné oddelenie rezortu pre Zdravotnícky denník.

V súčasnosti by mal mať rezort k dispozícii prieskum poplatkov a doplatkov z roku 2023, ktorý rozšíril o informácie z prostredia samospráv. Na ministerstve sa tiež pripravuje súhrnná správa o výsledkoch, ktorú plánuje predstaviť na úrovni koaličnej rady a vlády v najbližšom období.

(mhl)