Tlačová konferencia strany SaS. Zľava Mária Kolíková, Marián Viskupič, Tomáš Szalay, Branislav Grőhling (Foto: z videa SaS)

T. Szalay: Platiť lekárov a sestry podľa rokov praxe ničomu nepomáha

Platový automat je cesta do pekla, pretože neodmeňuje kvalitu, produktivitu ani efektivitu práce. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec SaS a bratislavský krajský lekár Tomáš Szalay. Štát podľa neho nemá určovať, kto v zdravotníctve dostane akú mzdu len podľa rokov praxe, ale majú o tom rozhodovať manažmenty nemocníc, riaditelia, primári a prednostovia kliník podľa toho, aký podáva zamestnanec výkon. Ministerstvo zdravotníctva sa k jeho tvrdeniam nechcelo vyjadrovať.

„Konsolidácia verejných financií by sa nemala diať na úkor zdravotníctva. Mal by tam ostať rovnaký objem peňazí, ale byť využitý inak ako na mzdy podľa platového automatu,“ tvrdí Szalay. Zdôraznil, že dvaja lekári, ktorí na oddelení pracujú rovnako dlho, ale jeden je snaživý, venuje sa pacientom a vzdeláva sa, a druhý robí len to absolútne nevyhnutné, by nemali dostávať rovnakú mzdu.

„Nemáme zásluhové odmeňovanie a výsledkom je, že od zvýšenia miezd lekárov a sestier na konci roka 2022 produktivita práce v slovenských nemocniciach klesla a čakacie lehoty sa predĺžili,“ poukázal. Odborníci opakovane upozorňujú, že po štrajkoch lekárskych odborárov na jeseň 2022 vtedajšia vláda zvýšila platy v nemocniciach, ale nepodmienila to skvalitnením služieb pre pacientov. „Momentálne chýba 3 až 7 miliárd eur na investície do nemocníc, ktoré sa šialeným tempom zadlžujú. Oceňujem návrh premiéra na ich transformáciu na akciové spoločnosti,“ povedal Szalay. Zároveň ale nezabudol dodať, že túto transformáciu už pred 20 rokmi presadzoval vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac (SDKÚ-DS) a Fico bol zásadne proti.

Chcú odvolať ministerku, tá tvrdí, že ide o politikárčenie

Szalay vyčítal súčasnej ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD), že na konsolidáciu pôjde z jej rezortu 260 miliónov eur, no ona to bez protestov zobrala na vedomie. „Všetci, vrátane zdravotníkov, sa budeme skladať na 13. dôchodky alebo fungovanie ministerstva športu,“ kritizuje. Na to, aby konsolidácia verejných financií nezasiahla zdravotníctvo, v pondelok ministerku Dolinkovú a premiéra Fica vyzvalo aj opozičné Progresívne Slovensko.

O reakciu na tieto tvrdenia sme požiadali aj rezort zdravotníctva, ale ten zareagoval, že ministerka „sa nebude zapájať do politikárčenia cez médiá, ktoré sa rozpútalo v týchto dňoch a namiesto toho pripraví komplexný materiál riešenia situácie v zdravotníctve, ktorý predloží na rokovanie vlády.“ Na otázky, či je v pláne nejaká úprava platového automatu, aby zohľadňoval kvalitu práce zamestnancov, alebo akú majú ľudia na vedúcich postoch v nemocniciach momentálne možnosť odmeniť zamestnancov za výkonnosť, z ministerstva neodpovedali.

„Ministerka musí okamžite skončiť,“ povedal predseda SaS Branislav Grőhling. On a jeho stranícki kolegovia tvrdia, že v tomto výnimočne súhlasia s predsedom SNS Andrejom Dankom. Po jej odvolaní volali už v lete, pričom dôvodmi mali byť chaos v Trenčianskej nemocnici a nevymenené potrubie so životunebezpečnými baktériami, situácia v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorá je podľa Szalaya de facto v bankrote, pričom ministerstvo zdravotníctva je jej jediným akcionárom, ďalej zlyhávanie v plnení míľnikov plánu obnovy, ktoré sú podmienkou na to, aby peniaze na Slovensko vôbec prišli, a tiež zhoršená dostupnosť ambulantnej starostlivosti, ktorá je spôsobená dlhšími čakacími lehotami a vyššími poplatkami. Dodal že odvtedy pribudli aj ďalšie dôvody.

Zúfalstvo v štátnej poisťovni

Predseda SNS Danko ministerku zdravotníctva tiež kritizoval za pomery, ktoré vládnu vo VšZP. Szalayovi sa zase nepáči, že štátna poisťovňa svojím poistencom obmedzila prístup k starostlivosti v súkromnej nemocnici Bory v Bratislave. „Teraz tam nemôže ísť mesačne viac ako 100 pacientov, ktorí mali plánované zákroky. To by na vrchole prepoisťovacej kampane neurobil žiadny normálny manažér,“ poukázal poslanec SaS. VšZP sa voči týmto informáciám ohradzuje. V stanovisku uviedla, že ich považuje za šírenie poplašnej správy a neakceptovateľné zasahovanie do prepoisťovacej kampane.

Opozícia v parlamente iniciovala odvolávanie ministerky Dolinkovej, ktoré je na programe aktuálnej schôdze, preto Szalay poslancov koaličnej SNS vyzval, aby sa v hlasovaní o odvolaní pridali. Ako sme však v Zdravotníckom denníku konštatovali, šéfovi národniarov s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec nejde o zdravotníctvo, ale o vlastný prospech a zdiskreditovanie Hlasu.

Lucia Hakszer