Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: MZ SR

Dolinková: Danko má skreslené informácie, zdravotníctvu nerozumie

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa dôrazne ohradila voči tvrdeniam, ktoré v relácii V politike v televízii TA3 uviedol predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, a označila ich za klamstvo. Za Dolinkovú sa postavil aj predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý na sociálnej sieti priamo napísal: „Koalícia je taká silná, ako jej najslabší článok.“ Šutaj Eštok ešte dodal, že verí, že Andrej Danko si uvedomí, kto tým slabým článkom je a v diskusných reláciách sa v budúcnosti vyhne svojim mylným domnienkam a podrývaniu stability celej koalície. Redakciou Zdravotníckeho denníku oslovení politici z rôznych politických strán mimo záznam uvádzajú, že Danko sa týmito krokmi len snaží stupňovať tlak na koaličných partnerov, aby sa stal predsedom Národnej rady SR.


„Pán predseda má zjavne absolútne skreslené a čiastkové informácie ohľadom fungovania rezortu zdravotníctva, ktorému žiaľ nerozumie. Tvrdenie, že ministerstvo financií sa nevie dostať k účtovným dokladom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) je nepravdivé, nakoľko na návrh ministerstva zdravotníctva má ministerstvo financií pozíciu člena v Dozornej rade VšZP,“ reagovala na Dankove obvinenia ministerka zdravotníctva.

Danko Dolinkovú kritizoval najmä za to, nedokázala za rok nastaviť komunikáciu so súkromným sektorom, ktorý dokončil Nemocnicu Bory, a pritom ani nevie, kde bude stáť nová štátna nemocnica. Predseda SNS ministerku zdravotníctva kritizoval aj za pomery, ktoré vládnu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP).

Rovnako scestné je podľa ministerky aj tvrdenie o situácii okolo nemocnice Bory, ktorá je už dva roky v prevádzke, či o novej Univerzitnej nemocnici v Bratislave, pretože rezort kontinuálne pokračuje v príprave materiálov na jej výstavbu vo vládou schválenej lokalite Ružinov.

„Je poľutovaniahodné, že mylné a klamlivé informácie prichádzajú od koaličného partnera. Opakovane deklarujem, že som kedykoľvek pripravená pánovi Dankovi vysvetliť, čo je pravda a čo lož. Na dialóg treba však minimálne dvoch a súčasne treba aj počúvať relevantné argumenty, nielen zaujaté klamstvá a polopravdy od tých, ktorí nie sú vo vedení rezortu zdravotníctva,“ uzavrela ministerka Dolinková.

(bre)