Poslanci KDH na tlačovej konferencii. Zľava Peter Stachura a František Majerský (Foto: z videa NRSR)

V zdravotníctve treba lepšie rozdeľovať zdroje, tvrdí KDH

Podľa dostupných údajov patria medzi najziskovejšie firmy distribútori zdravotníckeho materiálu. „V zdravotníctve máme určité obmedzené finančné zdroje. Oproti tomu stoja potreby pacientov a zároveň sú tam isté záujmy firiem. Je dôležité, aby vzťah týchto troch štát nejako reguloval,“ povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii zdravotnícky expert Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Peter Stachura.

Skritizoval, ako ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) riadi svoj rezort. „Rozdeľuje zdroje halabala,“ tvrdí Stachura. Príkladom majú byť napríklad nerovnomerne rozmiestnené kardiocentrá. V Košiciach sú dve, v Nitre má tiež vzniknúť druhé, no jediné kardiologické oddelenie v Trenčíne skolabovalo. Pacienti z regiónu tak musia smerovať do Martina alebo Nitry, ktoré sú od Trenčína vzdialené dve hodiny cesty. Pre pacienta s akútnym infarktom je to životunebezpečné.

Poslanci Národnej rady SR tento týždeň odmietli Stachurov návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním, ktorý zahŕňal rozšírenie definície správnej zdravotnej starostlivosti o rešpektovanie jej hospodárnosti, nevyhnutnosti a zmysluplnosti. Peter Stachura je sklamaný, že návrh v parlamente neprešiel, pretože téma spravodlivého rozdelenia zdrojov je podľa neho veľmi dôležitá a zdravie by nemalo byť vnímané ako tovar. O vyjadrenie sme požiadali aj ministerstvo zdravotníctva, avšak ani po urgencii nereagovalo.

Niektoré výkony nedávajú zmysel

Poslanec uviedol aj niekoľko ďalších prípadov problematického rozdelenia zdrojov v zdravotníctve. Napríklad robotické výkony v Nemocnici Bory v Bratislave, ktoré sú pre poistencov zmluvných poisťovní preplácané z verejného zdravotného poistenia, podľa neho trvajú dlhšie, sú nákladnejšie, ale pacientom poskytujú rovnaký štandard ako laparoskopické operácie. Nemocnica Bory uvádza, že robotické operácie sú výhodnejšie napríklad u pacientov s nádorom konečníka, ktorý je technicky náročne umiestnený. V iných prípadoch je táto technika porovnateľná s laparoskopiu.

Stachura tiež tvrdí, že v zdravotníckych zariadeniach sa pacientom neraz robia duplicitné alebo zbytočné vyšetrenia a výkony. Za také považuje napríklad odber moču pred operáciou sivého zákalu či neodôvodnené vyšetrenie magnetickou rezonanciou. V dôvodovej správe k návrhu uviedol: „Cieľom je zamedziť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti nad rámec potrieb pacienta (napríklad, ak je postačujúci malý operačný výkon, vykonanie veľkej operácie z nemedicínskych dôvodov), zdravotnej starostlivosti, ktorá nie je zmysluplná (napríklad implantovanie defibrilátora pacientovi v terminálnom štádiu ochorenia) a rovnako zamedziť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia, ktorá presahuje hospodárske možnosti SR a zároveň znižuje disponibilné zdroje pre ostatné zložky v sektore.“

Ďalším cieľom návrhu bolo zaviesť kvalitnejšie štandardné diagnostické a terapeutické postupy a revidovať tie súčasné. „Musia ich pripravovať ľudia, ktorí téme do hĺbky rozumejú a treba viac zapojiť odborné spoločnosti,“ hovorí Stachura. Kresťanskí demokrati navrhovali, aby rezort zdravotníctva na základe novely vydal vyhlášku, ktorá by zadefinovala metodiku tvorby štandardov vrátane zákonných požiadaviek na vytvárané a už pripravené štandardy.

Stachura pripomenul, že existuje niekoľkostranový štandardný postup na odber krvi, ktorý je podľa neho úplne zbytočný, ale neexistuje štandard na cievnu mozgovú príhodu. „Zomierame na to, že nemáme kontrolu. Robí sa tu strašne veľa vecí, niektoré nedávajú vôbec zmysel a nikto to nekontroluje,“ nešetrí kritikou.

Chcú odvolať ministerku

Poslanec KDH a záchranár František Majerský skritizoval, že ministerka zdravotníctva nominovala do vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne Michala Ďuriša, ktorý ju ešte viac zadlžil, po polroku ho sama odvolala, ale údajne dostal odstupné vyše 47-tisíc eur. „Vláda ohlásila, že v rámci konsolidácie ide šetriť na zdravotníkoch, ktorí každý deň pracujú pre pacientov a zachraňujú životy. Kto v našom zdravotníctve ešte bude chcieť pracovať?“ pýta sa Majerský.

Vyzval premiéra Roberta Fica, aby situáciu riešil. Na premiéra v máji tohto roka dôchodca v Handlovej spáchal atentát a spôsobil mu štyri strelné poranenia, s ktorými ho previezli do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Fico si podľa Majerského vyskúšal, akí dokážu byť slovenskí zdravotníci skvelí, ale nie každý slovenský pacient má takú možnosť. „Človek musí od druhej ráno čakať pred ambulanciou, aby sa vôbec dostal k lekárovi,“ vysvetľuje Majerský.

Kresťanskí demokrati tvrdia, že ministerka Dolinková nerieši žiadny z týchto problémov a nezvláda svoj post. Preto budú v parlamente hlasovať za jej odvolanie. Odvolávanie, iniciované aj ďalšími opozičnými stranami, je naplánované na záver aktuálnej schôdze. Dolinková uviedla, že na schôdzi k jej odvolávaniu je pripravená sa obhajovať a svoju prácu robí najlepšie, ako vie.

Lucia Hakszer