MUDr. Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Foto: LOZ, tlačové oddelenie

Zdravotnícky sektor negatívne reaguje na konsolidačné opatrenia

Lekárske odborové združenie (LOZ) začalo v nemocniciach zbierať výpovede z nadčasovej práce a je pripravené aj na ďalšie kroky. Na piatkovej tlačovej konferencii to povedal predseda LOZ Peter Visolajský. Odborári to odôvodňujú tým, že vláda porušuje memorandum podpísane pred dvomi rokmi. Negatívne stanovisko vyjadrila i Asociácia nemocníc Slovenska či dodávatelia zdravotníckych pomôcok.

Odborári upozornili, že vláda sa rozhodla porušiť ďalšie body z memoranda, ktoré podpísala s LOZ. „Po prvé, chce znížiť platy sestrám, pričom ich zvýšenie bola jednou z požiadaviek lekárov pri výpovediach. A potom je tu fakt, že vláda sa rozhodla zničiť systém, ktorý zastavil exodus lekárov zo Slovenska,“ poznamenal predseda LOZ. Porušením memoranda podľa nich bolo aj zmena plánov na výstavbu koncovej nemocnice v Bratislave a tiež transformácia nemocníc na akciové spoločnosti.

LOZ upozorňuje slovenskú vládu, že nemocniční lekári nemusia vykonávať nútené nadčasy a pohotovosť nad zákonné limity. „Tie už máme dnes vyčerpané. Upozorňujeme vládu, že bez dobrej vôle lekárov pracovať za chýbajúcich kolegov nie je možný chod našich nemocníc. Ak budú výpovede z nadčasov podané, tak nemocnice nebudú schopné zabezpečiť 24 hodinovú starostlivosť,“ pripomenul Visolajský.

Dodal, že lekárski odborári si uvedomujú potrebu konsolidácie verejných financií, ale nerozumejú, prečo vláda hľadá peniaze práve v chýbajúcich zdravotníkoch. Visolajský uviedol, že pritom chýbajú zdravotné sestry, sanitári a ďalší personál, taktiež chýbajú skúsení lekári v nemocniciach.

LOZ zároveň vyzvalo slovenskú vládu, aby upustila od destabilizujúceho kroku, aby nešetrili na sestrách a ďalších zdravotníckych pracovníkoch v nemocniciach, pretože tým sa v skutočnosti šetrí len na pacientoch.

Nemocnice môžu na budúci rok skolabovať

Znižovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, ktoré vláda plánuje v rámci konsolidačného balíčka na rok 2025, hrozí destabilizáciou celého systému poskytovania zdravotnej starostlivosti. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko varoval, že tento krok môže vyústiť do kolapsu zdravotníckeho sektora.

„Nesúhlasíme s konsolidáciou na úkor zdravotníkov, ktorých platy už teraz len ťažko dokážu konkurovať mzdám v okolitých krajinách, nehovoriac o západných štátoch. Znižovanie finančných prostriedkov do zdravotníctva v roku 2025 spôsobí kolaps zdravotníctva,“ upozornil Petko.

ANS opakovane upozornila, že ak chceme zachovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz, systém je nutné dofinancovať ešte v tomto roku sumou 250 až 300 miliónov eur a v roku 2025 budú len nemocnice združené v asociácii musieť vykryť zvýšené náklady minimálne v sume 140 miliónov eur. „Namiesto toho chce vláda škrtnúť celému sektoru 259 miliónov eur. S tým nemôžeme súhlasiť,“ dodal Petko.

Pacienti si priplatia aj za zdravotnícke pomôcky

Pacienti, ktorí si už dnes dokupovali vybrané zdravotnícke pomôcky z vlastných zdrojov budú musieť po vládnej konsolidácii verejných financií načrieť ešte hlbšie do vrecka. Na vybrané zdravotnícke pomôcky sa totiž od januára podľa vládneho návrhu zákona má vzťahovať až 23-percentná DPH.

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok upozorňujú na to, že takýto krok ešte viac zaťaží sociálne najcitlivejšiu skupinu obyvateľov. Zvýšenie cien sa bude vzťahovať aj na zdravotnícke pomôcky, ktoré sú v úhradovom systéme a v súčasnej dobe sú zaradené do 20-percentnej sadzby DPH. Dotkne sa pacientov vo forme doplatkov, ktorí dostanú na predpis zdravotnícke pomôcky ako sú napríklad glukomery, senzory pre diabetikov, antidekubitné pomôcky, ortopedické vložky, ortézy, podporné palice, a aj niektoré stomické pomôcky.

Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED apeluje na slovenskú vládu a ministerstvo financií, aby bol celý segment zdravotníckych pomôcok a nielen vybrané druhy, zaradený do jednotnej 5-percentnej sadzby DPH, čo je plne v súlade s Európskou smernicou o sadzbách DPH, a zároveň je to ústretový krok smerom k sociálne znevýhodnenej skupine obyvateľov. Ide najmä o pacientov odkázaných na zdravotnícke pomôcky, z ktorých značnú časť tvoria najmä seniori.

SVLS: Konsolidačný balíček zvýši ceny aj v zdravotníctve

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) upozorňuje na skokovité zvýšenie cien v zdravotníctve v roku 2025. Vláda predstavila tzv. konsolidačný balíček, ktorým mimo iných opatrení chce na drvivú väčšinu tovarov a služieb uvaliť 23-percentnú DPH. „Treba počítať s tým, že už aj tak nedofinancované ambulancie a ich pacienti budú výrazným zvýšením cien veľmi výrazne zasiahnutí. Navyše nikto z vlády skokovité zvýšenie cien nielen v zdravotníctve so slovenskými zdravotníkmi a zamestnávateľmi vopred neprerokoval,“ vysvetľuje Monika Palušková, prezidentka SVLS.

Výrazné zvýšenie DPH na tovary a služby neobíde ani zdravotníctvo a špeciálne sa odrazí v ambulantnom sektore. Od roku 2024 sa zvýšili odvody pre právnické osoby, inflácia tiež ukrojila z balíčka, ktorý sa v zdravotníctve nachádza. „Platby zdravotných poisťovní už teraz nepokrývajú ani bazálne náklady na prevádzku ambulancií bez ohľadu na špecializáciu. Ak sa DPH takto výrazne zvýši prakticky vo všetkých oblastiach života občanov vrátane starostlivosti o zdravie, treba počítať s ďalším otváraním nožníc medzi reálnymi cenami zdravotníckych služieb a úhradami zdravotných poisťovní aj pacientov,“ tvrdí Palušková.

Ozdravenie verejných financií je podľa nej nevyhnutné, ale nerobí sa takto – bez diskusie, bez racionalizačných opatrení na strane štátu, bez odbornej diskusie, bez relevantných analýz dopadov na občana a iba na základe rozhodnutí „od stola“. Hovorí, že prakticky sa všetky ceny zvýšia. Aj pre ambulancie, ktoré sú aj zamestnávateľmi, pretože zamestnávajú desiatky tisíc odborne vysoko kvalifikovaných občanov Slovenska.

„Zvýšia sa ceny nájomného, energií, zdravotníckeho materiálu, kancelárskych potrieb, pohonných hmôt, diaľničných známok, vzdelávania, cien zdravotníckych prístrojov, lízingov, dezinfekcie, väčšiny potravín a ďalších vstupov a prakticky všetkých komodít, ktoré ambulancia potrebuje k svojej základnej prevádzke,“ vysvetľuje prezidentka SVLS.

Dodala, že navyše má pribudnúť daň z každého pohybu na účte, z ktorého ambulancia platí všetky mzdy a ostatné úhrady a na ktorý prichádzajú aj platby za poskytnutú zdravotnú starostlivosť zo zdravotných poisťovní.

SVLS upozorňuje, že pokiaľ ministerstvo zdravotníctva nepredstaví relevantnú, odbornú a vykonateľnú stabilizáciu fungovania ambulancií, a to predovšetkým na vidieku, odkiaľ v roku 2024 začal výrazný odchod zdravotníkov, dôjde k citeľnému zhoršeniu dostupnosti ambulantnej, predovšetkým všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre občanov Slovenskej republiky. Už dnes existujú oblasti, kde sa za všeobecným lekárom cestuje 40-60 km. „Markantným zvýšením nákladov bude odchod zdravotníkov z vidieka pokračovať, pretože náklady výrazne prevýšia príjmy potrebné na prevádzku ambulancie,“ uzatvára Palušková.

(bre)