Foto: Union Poisťovňa/Facebook

Slovensko uspelo voči žalobe akcionára poisťovne Union. Nemusí tak zaplatiť odškodnenie

Nemecký Ústavný súd odmietol sťažnosť spoločnosti Achmea, pod ktorú patrí zdravotná poisťovňa Union. Rozhodol tak v prospech Slovenska, ktoré nemusí spoločnosti vyplatiť odškodnenie. Zároveň sa tak skončil spor týkajúci sa zákazu zisku zdravotných poisťovní. Informovalo o tom ministerstvo financií na svojej webovej stránke.

Nemecký Ústavný súd po takmer šiestich rokoch vydal uznesenie o neprípustnosti ústavnej sťažnosti, ktorú podala spoločnosť Achmea. Patrí pod ňu zdravotná poisťovňa Union. Súd zamietol všetky body tejto ústavnej sťažnosti. Toto uznesenie o neprípustnosti, ktoré je v prospech Slovenskej republiky tak ukončuje dlhoročný medzinárodný arbitrážny spor medzi spoločnosťou Achmea a Slovenskou republikou, ktorý začal ešte v roku 2008.

Ešte začiatkom marca 2018 Súdny dvor Európskej únie rozhodol v prospech Slovenskej republiky v dlhoročnom spore s holandskou spoločnosťou Achmea. Na základe tohto rozhodnutia nemecký Najvyšší súd na konci októbra toho istého roku zrušil pôvodné arbitrážne rozhodnutie proti Slovenskej republike.

Následne 12. decembra 2018 podala Achmea na nemecký Ústavný súd ústavnú sťažnosť proti tomuto rozhodnutiu. Achmea okrem iného namietala, že nemecký Najvyšší súd porušil jej základné právo vykonávať podnikanie, právo na účinnú právnu ochranu a povinnosť najvyššieho súdu obrátiť sa opäť na Súdny dvor Európskej únie a ústavný súd. Achmea tiež tvrdila, že Súdny dvor Európskej únie v rozsudku prekročil svoje právomoci a porušil ústavnú identitu Nemecka.

„Treba pripomenúť, že súbežne so súdnym konaním v Nemecku sa Achmea snaží pred súdmi v Luxembursku zabezpečiť vykonanie arbitrážneho rozhodnutia od roku 2012. Luxemburský súd zablokoval prostriedky Slovenskej republiky v sume 30 miliónov eur v prospech Achmea a neskôr rozhodol, že tieto prostriedky majú ostať blokované až do finálneho rozhodnutia o ústavnej sťažnosti v Nemecku. Na základe uznesenia ústavného súdu o neprípustnosti by mali byť konania v Luxembursku ukončené, v dôsledku čoho by mali byť uvoľnené blokované finančné prostriedky Slovenskej republiky,“ tvrdí ministerstvo financií.

(mhl)