Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zriadenie ústredného orgánu pre správu nemocníc Foto: Slavomír Frešo, CC BY-SA 3.0

Nemocnice bude riadiť ústredný orgán na ministerstve zdravotníctva. Ide o jeden z míľnikov plánu obnovy

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zriadenie ústredného orgánu pre správu nemocníc z organizačného, prevádzkového a ekonomického hľadiska. Vniknúť by mal od októbra tohto roka. Ide o jeden z míľnikov plánu obnovy zaradených do piatej žiadosti o vyplatenie finančného príspevku, o ktorých rezort informoval slovenskú vládu.

Tento orgán bude podľa rezortu zdravotníctva efektívne zabezpečovať riadiacu štruktúru pre 19 nemocníc, ktorá bude pozostávať zo siete nemocníc v pilotnej fáze. „To znamená, že bude riadiť, usmerňovať a hodnotiť plánovanie a výkonnosť nemocníc, ako je finančná kontrola, kontrola dodržiavania predpisov, ľudské zdroje, riadenie kvality a rizík s prepojením na klinické postupy. Okrem toho bude poskytovať aj odporúčania na optimalizáciu výdavkov a zásob liekov a zdravotníckych pomôcok,“ konštatuje ministerstvo v materiáli, predloženom na rokovanie vlády.

Realizácia ďalších projektových aktivít

Čo sa týka stavu plnenia tejto úlohy, tak ministerstvo zdravotníctva predložilo 30. augusta 2024 Národnej implementačnej a koordinačnej autorite (NAKA) konečné znenie súhrnného dokumentu, ktorým preukazuje splnenie predmetného míľnika. Zriadenie Ústredného riadiaceho orgánu nemocníc sa na zákonnej úrovni dosiahlo prijatím zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Zákonom sa menia a dopĺňajú ďalšie vecne príslušné zákony. „Týmto novelizačným zákonom došlo k doplneniu zákonov tak, aby vznikol právny základ pre zriadenie Ústredného riadiaceho orgánu nemocníc na ministerstve zdravotníctva,“ približuje rezort.

Ako ďalej vysvetľuje, zriadenie Ústredného riadiaceho orgánu nemocníc sa na organizačnej úrovni dosiahne prijatím nového organizačného poriadku ministerstva zdravotníctva s účinnosťou od 1. októbra 2024, ktorým vznikne nový organizačný útvar s názvom „Sekcia centrálneho riadenia a koordinácie podriadených organizácií“.

V súvislosti so zriadením Ústredného riadiaceho orgánu nemocníc boli realizované aj ďalšie projektové aktivity. Bol vytvorený IT projekt pre Centrálnu integračnú platformu ministerstva zdravotníctva v centrálnom metainformačnom systéme Slovenskej republiky. Taktiež bol zriadený riadiaci výbor pre realizáciu IT projektu pre Centrálnu integračnú platformu ministerstva zdravotníctva. „V neposlednom rade sa vykonala základná analýza dátovej oblasti ministerstva na získanie základných informácií o dátovom manažmente,“ dodáva rezort zdravotníctva.

Navigačný systém pre liečbu fibrilácie predsiení

Druhým míľnikom, o ktorom ministerstvo zdravotníctva informovalo vládu, je navigačný systém pre liečbu fibrilácie predsiení v troch ústavoch srdcovocievnych chorôb. Cieľom je vybavenie ústavov srdcovocievnych chorôb navigačným systémom, čo znamená zariadením na pulznú abláciu s príslušným pomocným zdravotníckym vybavením, na vykonávanie zákrokov pri liečbe fibrilácie predsiení. „Tým sa zníži priemerné trvanie zákrokov pri liečbe fibrilácie predsiení aspoň o 30 percent v porovnaní so základným scenárom, teda v porovnaní s priemerným trvaním operácií za predchádzajúcich päť rokov. Zároveň sa zvýši počet úspešných zákrokov pri liečbe fibrilácie predsiení vykonaných do 4. štvrťroka 2024 aspoň o 20 percent v porovnaní so základným scenárom pred investíciou, čo znamená v porovnaní s priemerným ročným objemom za predchádzajúcich päť rokov,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Rezort prostredníctvom troch priamych vyzvaní vyzval Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) a Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) na uzatvorenie zmlúv o poskytnutí prostriedkov z plánu obnovy na tento navigačný systém.

Ako dodáva ministerstvo zdravotníctva, v rámci všetkých troch ústavov došlo k uzatvoreniu dodatkov so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou s účinnosťou od 1. júla 2024, ktoré zahŕňajú navýšenie požadovaných výkonov o 20 percent na vybrané DRG skupiny. Rokovania s ostatnými zdravotnými poisťovňami pokračujú.

„Všetky tri srdcovo-cievne ústavy v súčasnosti úspešne realizujú zákroky pri liečbe fibrilácie predsiení pomocou novej (PFA – Pulsed field ablation) technológie. Dostupné indikatívne hodnoty kvantitatívnych ukazovateľov cieľa sú v súlade s jeho plnením,“ uzatvára rezort zdravotníctva.

Veľké projekty idú podľa plánu

Okrem sledovania míľnikov pri jednotlivých žiadostiach o platby sa sledujú aj míľniky pri samotných investičných projektoch. Ministerstvo zdravotníctva momentálne zastrešuje sedem veľkých a 15 malých projektov z plánu obnovy. V rámci veľkých ide hlavne o výstavbu nových objektov, pri malých zase o rekonštrukcie už existujúcich budov.

Podľa semaforu sú pri všetkých veľkých projektoch splnené očakávané termíny a momentálne sú bez omeškania. Medzi projektmi je napríklad dostavba a rekonštrukcia lôžkovej časti Nemocnice s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi, novostavba lôžkového pavilónu internistických disciplín vo Fakultnej nemocnici Agel Skalica či komplexná obnova a prestavba nemocnice Poprad.

Pri malých projektoch je to už s dodržiavaním termínov horšie. Napríklad v rámci posilnenia lôžkovej a prevádzkovej kapacity Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb je v omeškaní ukončenie verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby a následné uzatvorenie zmluvy so zhotoviteľom stavby. Oba mali prebehnúť už v marci tohto roka. V meškaní je napríklad aj rekonštrukcia, nadstavba a prístavba pavilónu Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku, zubného a kožného lekárstva Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok. Bez omeškaní je len päť malých projektov.

(bre,mhl)