Predseda ZMOS Jozef Božík (vľavo) a prezident SLK Jaroslav Šimo. Foto: ZMOS

ZMOS: Zdravotná starostlivosť na Slovensku sa stále zhoršuje, chýbajú pediatri i všeobecní lekári

Zdravotná starostlivosť v mestách a obciach sa podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) neustále zhoršuje. Povedal to na spoločnej tlačovej besede so Slovenskou lekárskou komorou (SLK) predseda ZMOS-u Jozef Božík. Problém je podľa jeho slov akútny, pretože na celom Slovensku podľa výpočtov združenia chýba minimálne 245 pediatrov a takmer 500 všeobecných lekárov.

Božík je preto presvedčený, že zdravotnú starostlivosť je potrebné zabezpečiť nielen cez fakultné nemocnice v krajských mestách, ale aj aj cez nemocnice v okresných mestách a cez polikliniky v menších mestách a obciach.

Rovnomerná distribúcia zdravotnej starostlivosti

S tým súhlasil aj prezident SLK Jaroslav Šimo, ktorý uznal, že zdravotnú starostlivosť nie je možné poskytovať len vo veľkých zdravotníckych centrách. Tým sú podľa neho ochudobnené tie menej zaujímavé regióny, ale aj pohraničných oblasti. „Občania Slovenska nemôžu byť znevýhodnení tým, že zdravotnú starostlivosť budú mať ďaleko od svojho bydliska. Jej dostupnosť musí byť distribuovaná rovnomerne po celom Slovensku,“ poznamenal prezident SLK.

Kľúčovým nástrojom pri riešení tohto problému môže byť podľa Božíka napríklad legislatívne zefektívnenie reprofilácie lekárov. „To znamená, že odborník na jednu oblasť by mohol pôsobiť aj ako všeobecný lekár,“ vysvetlil predseda ZMOS. Poznamenal však, že o konkrétnych riešenia je ešte predčasné hovoriť, ale predstavia ich v krátkom čase. „Radi by sme pri tom spolupracovali aj s ministerstvami zdravotníctva a školstva,“ dodal Božík.

Šimo si zase myslí, že zmeny treba urobiť aj vo financovaní zdravotnej starostlivosti, a tá by mala byť financovaná len z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. V tom by malo pomôcť viaczdrojové financovanie a zapojenie regionálnej a miestnej samosprávy do systému. „To sa však dá len v tom prípade, ak samosprávy budú v lepšej finančnej kondícii,“ dodal Šimo.

Pripravujú podpis memoranda

V niektorých oblastiach sa preto podľa prezidenta SLK vrátiť k systému, ktorý v minulosti fungoval a boli s ním spokojní aj pacienti. „Keď sa vytvára ambulantná sieť či sieť nemocníc treba počúvať aj hlas samospráv a s nimi je nutné zmeny konzultovať,“ poznamenal Šimo. Dodal, že zmeny nemôžu byť diktované len ministerskými úradníkmi, ktorí nemajú vlastne ani praktické skúsenosti so systémom zdravotníctva. Ako na záver pripomenul, krízovú situáciu spôsobili aj zlé zmeny, ktoré systém do značnej miery narušili.

Predstavitelia ZMOS a SLK pripravujú i podpis memoranda, ktoré im pomôže pri spoločnom postupe pri presadzovaní požiadaviek na zlepšenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti.

(bre)