Tlačová konferencia o konsolidácii verejných financií. Vľavo minister školstva Tomáš Drucker, vpravo minister životného prostredia Tomáš Taraba (Foto: z videa Úradu vlády)

Vláda ukázala, ako chce konsolidovať. Z nemocníc budú akciovky a lekárom budú pomalšie rásť platy

Štátne nemocnice na Slovensku sa majú zmeniť na akciové spoločnosti. Predstavitelia vládnej koalície na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) to povedali na utorkovej tlačovej konferencii na úrade vlády. Ide jedno z opatrení v rámci konsolidácie verejných financií. Taktiež sa má spomaliť valorizácia platov zdravotníkov.

Zdravotníctvo si podľa vládnych politikov každý rok vyžiada miliardu eur zo štátneho rozpočtu. Riešením má byť zmena právnej formy všetkých štátnych nemocníc na akciové spoločnosti a ustanovenie ich riadnych manažmentov, aby sa v zdravotníctve peniaze nestrácali.  

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), ktorý bol v minulosti aj ministrom zdravotníctva, povedal, že opatrenia, na ktorých sa dohodli v koalícii, sú plne v koordinácii ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). „Štátne nemocnice sa transformujú na akciové spoločnosti a zákonom bude zavedený zákaz ich privatizácie. Bude to podobný systém ako pri zdravotných poisťovniach, nemocnice budú pod kontrolou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ povedal Drucker s tým, že ak nebudú plniť niektoré ukazovatele hospodárenia, budú mať nariadené ozdravné plány. „Zavedú sa štandardné manažérske a účtovné postupy, pretože ak to dokáže súkromný sektor, musí to dokázať aj štát,“ myslí si Drucker. Zároveň však uznal, že v štátnych nemocniciach končia tie najťažšie a najnákladnejšie prípady pacientov.

Súčasťou konsolidácie ma byť aj šetrenie na mzdách štátnych zamestnancov, čo sú aj zdravotníci v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) ohlásil spomalenie valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá, ktoré štátu ušetrí 259 miliónov eur. Lekárom sa tak má budúci rok zvýšiť plat o 147 eur a sestrám o 68 eur.

Kým na niektoré veci sa v rámci opatrení daň z pridanej hodnoty (DPH) zvýši, pri zníženej sadzbe DPH sa daň ešte zníži. DPH na základné potraviny, lieky a zdravotnícke pomôcky bude päť percent (klesá z pôvodných 10 percent). Vládna koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť celkovú konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je napríklad aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

(luh)